Спортивні заклади України повинні обов’язково мати безбар’єрний доступ для людей з інвалідністю, - ДБН

Спортивні заклади України повинні обов’язково мати безбар’єрний доступ для людей з інвалідністю, - ДБН

Фото: Первый Криворожский

Тепер нові та реконструйовані спортивні заклади повинні обов’язково мати безбар’єрний доступ для людей з інвалідністю. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Читайте також: Який він - доступний простір у Кривому Розі

Згідно з ДБН, у всіх спортивних закладах обов’язково мають бути влаштовані:

  • безпечні пандуси, спеціальні підйомники та інші засоби доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • тактильні смуги, інформаційні таблички та позначення шрифтом Брайля, інші візуальні елементи і аудіопокажчики для людей з порушеннями зору;
  • дублювання важливої звукової інформації текстами, організація сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху.
Глядацькі місця на трибунах для людей з інвалідністю, що пересуваються на візках, повинні розташовуватися в зоні, яка безпосередньо прилягає до виходу на трибуну. Якщо зал розрахований на 800 і більше глядацьких місць, то місця для людей з інвалідністю повинні зосереджуватися у різних зонах з розрахунком не більше 3-х глядацьких місць в одній зоні. Всі місця мають бути в безпосередній близькості до евакуаційних виходів.
Відстань від місць для людей з інвалідністю до евакуаційного виходу не повинна перевищувати 40 метрів, а ширина проходів — не менше 0,9 метрів.
Крім того, у приміщеннях роздягалень при спортивних спорудах слід передбачати індивідуальні шафи для одягу висотою не більше 1,7 метрів та індивідуальні кабіни площею не менше 4 кв. метрів із розрахунку по одній кабіні на 3-х осіб з інвалідністю, що користуються візками. Також мають бути забезпечені лави довжиною від 3 метрів, шириною від 0,7 метрів і висотою до 0,5 метрів і вільний простір для проїзду навколо них.



Разом з тим у приміщеннях спортивних закладів мають бути обов’язково забезпечені:

  • універсальні туалетні кабіни шириною від 1,65 метрів та глибиною від 1,8 метрів;
  • душові кабіни розміром 1,5 метрів на 0,9 метрів з відкидним кріслом на висоті 0,45 метрів та простором перед нею для маневрування візка.
Загалом нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» спрямовані на створення безбар’єрного простору для всіх груп людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок.

Нові ДБН розроблено ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

Читайте також: «Доступні ліки»: як криворіжцям отримати препарати за електронним рецептом

Ссылка скопирована в буфер обмена