Який він - доступний простір у Кривому Розі

Який він - доступний простір у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

Поспілкувавшись з членами громадської організації «Рух без меж», журналісти інформаційного порталу «Перший Криворізький» вирішили перевірити доступність міського простору для людей на візках та матусь із візочками.

Зазначимо, що з 1 квітня цього року вступили в дію нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», в яких чітко регламентовано обов’язковість влаштування пандусів для користування людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами.

Читайте також: Бордюр не дорожче поваги: у Кривому Розі люди на візках самі почали облаштовувати бордюри

Згідно з новими ДБН, усі громадські та житлові будівлі, приміщення у них, а також громадський простір мають бути доступними для маломобільних груп населення на рівні з іншими особами.

Але до багатьох криворізьких магазинів, банкоматів і навіть аптек просто не проїде людина на візку. Хіба із допомогою сторонніх. Нижче ви можете подивитися фото пандусів, які , очевидно, були зроблені для «галочки», або взагалі відсутні.

Читайте також: З якими проблемами стикаються у Кривому Розі люди з інвалідністю



Нагадаємо, також у нових будівельних нормах прописано, що крім сходів мають обов’язково проектуватися пандуси, ліфти, піднімальні платформи, вертикальні підйомники та інші спеціальні пристрої.

Зазначимо, що пандуси поділяються на зовнішні, розташовані поза будівлями або на вході до них, та внутрішні — всередині будівель. Так, біля входу до будівель та на шляхах руху до них (наприклад, пішохідних переходах або ділянках пішохідного руху з нахилом понад 5%) мають проектуватися зовнішні пандуси. Безпечний нахил зовнішнього пандусу не може перевищувати 8%, внутрішнього — 10-12%. При цьому, максимальна висота кожного підйому не повинна складати більше 0,8 м. Після кожного підйому необхідно влаштовувати горизонтальні площадки глибиною не менше 1,5 м. А за висоти підйому 3,0 м і більше пандуси слід замінювати підйомними пристроями.

Криворізькі будівельники про 8% нахилу зовнішнього пандусу і не чули, здається.


А ширина пандуса при однобічному русі має складати 1,2 м, при двобічному — 1,8 м.

У нормах прописано, що при новому будівництві будівель вертикальне переміщення слід проектувати за допомогою ліфтів, а при реконструкції — пандусів та підйомників.

Нижче ви можете подивитися відео з оглядом пандусів у людних місцях Кривого Рогу.

Пандуси у Кривому Розі -

77.14% (54 голоса) Знущання над людьми
10% (7 голосов) Нормальні пандуси
12.86% (9 голосов) Хоч такі, і то добре

70 ответов

Фото: Николай Чирва

Видео: Николай Чирва

Комментарии (1)

Турецкий

07:23, 08 апреля 2019

Алло ребята! Речь идет не только о людях с ограниченными возможностями! Пандусы так же актуальны для родителей и Детей в колясках. Молодая мама не может зайти с коляской в магазин изза отсутствие пандуса или его кривости!

Ссылка скопирована в буфер обмена