Український культурний фонд готовий спонсорувати культурні проекти молоді

Український культурний фонд готовий спонсорувати культурні проекти молоді

Фото: Первый Криворожский

Виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів розповіла про нові грантові програми на 2019 рік, які покликані підтримати створення сучасного інноваційного продукту в різних секторах культури, а також повідомила про умови, правила й терміни подачі документів на отримання грантів. Про це повідомяє прес-центр Кабінету Міністрів України.

Читайте також: У стилі лофт: в Кривому Розі модернізували Центральну бібліотеку

«Протягом минулого року команда Українського культурного фонду провела 11 стратегічних сесій, опитала близько 100 експертів з різних культурних напрямків, провела фокус-групи, проаналізувала наявні відкриті джерела щодо різних секторів культури і мистецтва, і результатом нашої спільної роботи стала Стратегія Українського культурного фонду на 2019-2021 рр. Вже 12 лютого всі зацікавлені особи матимуть можливість ознайомитись з її фінальним текстом», - повідомила Юлія Федів.

У 2019 році в Україні змінюється формат і Український культурний фонд оголошує не 3 типи конкурсів, а 8 конкурсних програм. Окрім них також будуть реалізовуватися інституційні програми фонду. На 2019 рік вже визначені 7 пріоритетних напрямків діяльності, на які будуть спрямовані проекти Українського культурного фонду:

  • сприяння проведенню аналітичної і дослідницької діяльності у сфері культурних і креативних індустрій;
  • підтримка освітніх проектів, впровадження інновацій і новітніх технологій у сферу культури і мистецтва;
  • підтримка створення якісного інноваційного конкурентоспроможного культурного продукту, а також підтримка молодих митців;
  • сприяння розвитку культурної спадщини, а також її промоція, орієнтована на майбутнє;
  • підтримка проектів, які реалізуються на місцевому рівні в контексті децентралізації;
  • сприяння міжкультурному діалогу, розвитку української мови на теренах України, а також налагодженню партнерств між українськими організаціями та міжнародними партнерами
  • сприяння інтернаціоналізації української культури та її поширення за межі держави.
За словами виконавчого директора Українського культурного фонду, команда планує активно співпрацювати з партнерами Фонду, такими як Держкіно, Український інститут книги, Офіс з просування експорту та іншими. Основні стратегічні цілі УКФ на наступні три роки визначені:
  • розбудова інституційної спроможності;
  • сприяння створенню культурного продукту;
  • промоція і поширення української культури.
Бюджет на 2019 рік складає 641 млн грн, який буде розподілений між програмами УКФ.

Зокрема, як повідомила Юлія Федів, 31 січня 2019 року, стартує дві програми - «Створюємо інноваційний культурний продукт», спрямована на забезпечення умов для культурного самовираження шляхом створення інноваційного конкурентоспроможного культурного продукту (бюджет 81 млн грн), та «Навчання, обміни, резиденції, дебюти», покликана сприяти обміну знаннями, навичками, ідеями в галузі культури, в рамках якої оголошено 4 лоти: освітні, мобільність та програми обміну, резиденції, дебюти (бюджет 70 млн грн). За кожною із програм затверджені 2 менеджери.

11 лютого 2019 року запускаються програми – «Український культурний монітор», яка спрямована на дослідження стану культурних, креативних та аудіовізуальних секторів України, а також покликана сприяти реалізації державної політики у сферах культури і мистецтв, стимулювати розвиток сучасних напрямків культурної і мистецької діяльності та розроблення інноваційних проектів (бюджет 10 млн грн); «Знакові події для української культури», спрямована на створення позитивного іміджу України на міжнародній культурній арені, розбудову широкої національної на міжнародної партнерської мережі у сфері культурних та креативних індустрій, сприяння широкій міжсекторальній співпраці» (бюджет 60 млн грн); «Підсилення потужності українського аудіовізуального сектору», спрямована на підтримку та розвиток українського кінематографа, стимулювання молодих кіномитців та створення кінематографічного конкурентоспроможного продукту і популяризацію української кіноіндустрії за кордоном. У рамках програми підтримується лише сектор аудіовізуального мистецтва (бюджет 400 млн грн).

18 березня 2019 року запускається програма «Інклюзивне мистецтво», яка розробляється у партнерстві із Британською Радою в Україні і покликана сприяти забезпеченню культурних прав для осіб з інвалідністю та націлена на подолання бар’єрів між суспільством в цілому і місцевими громадами, з одного боку, та особами з інвалідністю і їх спільнотами, з іншого (бюджет 20 млн грн).

«Також на осінь ми готуємо два сюрпризи і плануємо запустити ще дві конкурсні програми, але про це детальніше ми повідомимо протягом року. Загалом 2019 рік для Українського культурного фонду і для всієї культурної креативної спільноти буде плідним на якісні культурні проекти», - зазначила Юлія Федів.

Читайте також: На межі: криворіжців запрошують на українську сучасну оперу, яка увійшла у ТОП-10 найкращих у світі


Комментарии (1)

Shine

10:11, 01 февраля 2019

побольше бы культурных проектов

Ссылка скопирована в буфер обмена