Відсутність протесту не означає автоматичної згоди на секс - в силу вступили зміни до законодавства

Відсутність протесту не означає автоматичної згоди на секс - в силу вступили зміни до законодавства

Фото: Первый Криворожский

11 січня 2019 року набули чинності зміни до Кримінального кодексу України щодо теми сексуального насилля та згоди на секс.

У Кримінальному кодексі нині встановлюється, що вчинення будь-яких дій сексуального характеру (вони можуть бути пов’язані як із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої/іншого чоловіка/жінки із використанням геніталій або будь-якого іншого предмета) без добровільної згоди потерпілої особи (це і є зґвалтування) каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Раніше у цьому положенні визначалося, що зґвалтування - це статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Віднині термін "добровільна згода" пояснено у примітці до статті 152-ї Кримінального Кодексу. Добровільність - результат вільного волевиявлення особи з урахуванням усіх супутніх обставин.

Прокоментувати ці зміни редакції «Першого Криворізького» погодилась практикуюча психолог, аспірантка Донецького юридичного інституту Римма Юрченко.

Раніше погроза застосування фізичного насильства та сексуальне насильство, як єдине поняття, не знаходили свого закріплення в національному кримінальному законодавстві. Така законодавча недооцінка цього поняття призводила до певних проблем при систематизації злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством.

Адже сексуальне насильство слід розглядати не як ознаку певних злочинів проти статевої свободи та недоторканності, а як конкретний реальний феномен соціального життя суспільства.

Розглядаючи систему злочинів, що входять до інституту кримінального права - коло злочинів, які вчиняються шляхом сексуального насильства, дотепер в юридичній літературі чітко не визначалися.

У кримінально-правовій доктрині самостійно не виділяється така поширена форма насилля, як сексуальне насильство. Зокрема, зупинивши увагу на такому явищі, як сексуальне насильство - одним із кроків задоволення потреб суспільного життя стало закріплення поняття сексуального насильства в Законі України.

До змін у самому терміні „зґвалтування” закладено саме насильство - насамперед фізичне. Хоча про значну роль психічного насильства під час зґвалтування жертви сексуальних злочинів мовчать, як правило.

А у 90% випадків жертви не намагалися чинити реальний опір насильникам, оскільки під час зґвалтування, як правило, фізичне насильство поєднується з психічним - а це паралізує волю жертви.

Зауважимо, що зґвалтування завжди супроводжується насильством над особистістю і найчастіше має тяжкі наслідки для жертви.

Зокрема, психологічні наслідки зґвалтувань бувають набагато тяжчими, ніж сам злочин. Навіть деякі вбивства сприймаються «спокійніше», ніж зґвалтування, якщо мати на увазі не тільки тілесні і психічні травми для жертви, але й соціальні труднощі в шлюбі, родині, у стосунках із сусідами, в трудовому колективі, що може призвести до розірвання соціальних контактів, і навіть до самогубства жертви.

Практика психологічних досліджень, проведених із жертвами статевих злочинів, свідчить, що навіть через багато років жертви зґвалтування скаржилися на безсоння, головні болі, депресію.

У багатьох виникли сексуальні проблеми, а основна частина потерпілих намагалася тривалий час за будь-яких обставин не виходити з дому, зводячи до мінімуму спілкування зі знайомими і друзями.

Наслідки зґвалтування особливо виявляються в осіб, які стали жертвами в дитячі роки. Саме тому зґвалтування за ступенем суспільної небезпеки і тяжкості заподіюваних наслідків перевищує інші статеві злочини.

В контексті змін до законодавства безпосереднім об’єктом зґвалтування є статева свобода, а за відсутності статевої зрілості – статева недоторканність.

Пояснити це можна тим, що згвалтування зазіхає не тільки на здоров’я, тілесну недоторканність жінки/чоловіка, але й на її/його честь та гідність, тобто одночасно поєднує в собі риси і фізичного, і психічного насильства - примус до статевого акту, вчинення сексуальних дій проти волі партнера (наприклад, примус до орального або анального сексу).

Поняття примус дуже різне за ступенем застосування сили. Окрім фізичної сили злочинець може використовувати психологічне залякування, шантаж, може погрожувати, скажімо, фізичною розправою, звільненням з роботи або відмовою дати роботу.

Насильство може також відбуватися, коли людина, яку примушують до сексу, не може дати на це своєї згоди, наприклад, якщо вона знаходиться під дією наркотиків, алкоголю або психічно не здатна оцінити ситуацію.

Ще в 1838 році у вітчизняній юриспруденції подано таке визначення зґвалтування: «... будь-яке проти волі і згоди іншої половини вимушене злягання».

Узагальнюючи сказане вище щодо змін у законодавстві, зазначимо, що учасники статевого акту повинні погодитися на нього усно або чітко продемонструвати своє бажання в ньому брати участь.

При цьому пасивність не розглядатиметься як згода. Секс буде розглядатися як злочин, якщо він не був добровільним з боку обох партнерів, незалежно від того, чи застосовувалося насильство або погрози.

Тож надалі будь-який намір зловмисника/зловмисниці нанести шкоду жінці чи чоловіку, посягаючи на статеву свободу, буде прирівнюватись до зґвалтування.

Комментарии (40)

Пи..... Ж

09:36, 14 января 2019

А если по старту все согласны, а потом кому то не понравилось?.))

Пи..... Ж

09:40, 14 января 2019

Пи..... Ж, Типа, на такое я не была(л) согласна

Апполинария Планк

09:38, 14 января 2019

Что правительство может? Поправить экономику, медицину, образование.
Куда правительство лезет - церковь, семья, воспитание.
Где-то мы свернули не туда..

Апполинария Планк

13:44, 14 января 2019

ну тут главное как на расии - найти "виновника". а я-то думала, что вся соль в военной технике, обстреливающей наши города, а оно, оказывается, майдан.

Golova

15:34, 14 января 2019

Ты ещё скажи, что это Путин такие тупые законы принимает...

Апполинария Планк

19:51, 14 января 2019

есть только 2 фактора, влияющих на всё - ботоксная моль и майдан?
ясно, поняла, вопросов нет.

Апполинария Планк

19:55, 14 января 2019

в каком месте правильно то? есть церковь, есть государство, а есть 35 статья Основного закона.
а остальные если бы да ка бы - это всё риторика.

Апполинария Планк

09:20, 15 января 2019

тогда чего можно ожидать от "пересічного громадянина" в стране, где первым же нарушителем Конституции является её гарант?

Апполинария Планк

13:04, 15 января 2019

а ещё есть понятие законность. отличная штука, скажу я вам.

Эйяфьядлайекюдль

15:04, 14 января 2019

Н-да, Поля. Барышни этого форума меня не перестают удивлять.

Апполинария Планк

19:51, 14 января 2019

не Поля. и я могу удивить ещё больше, да не буду.

Эйяфьядлайекюдль

20:38, 14 января 2019

Ничуть не страшно.

Апполинария Планк

09:21, 15 января 2019

не для устрашения написано)

Злой медик

10:43, 14 января 2019

Интересно,типа документ,который гуляет по сети "акт згоди на статевий акт" всё таки фейк или с такими законами всё возможно?

Эйяфьядлайекюдль

19:14, 14 января 2019

Смотря что "вдруг что". От реального изнасилования конечно нет. Это легко установить экспертизой. Нужно уметь услышать "нет" в любой момент.

Ссылка скопирована в буфер обмена