В Україні відзначають 1030-ліття з дня Хрещення Київської Руси-України

В Україні відзначають 1030-ліття з дня Хрещення Київської Руси-України

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні, 28 липня, в Україні відзначають 1030-ліття з дня Хрещення Київської Руси-України.

Як повідомляють на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті, приймаючи християнство за основну релігію, Володимир Великий визначив майбутню долю всієї Східної Європи і сучасної України зокрема.

Прийняття князем Володимиром у 988 році християнства стало для Руси-України цивілізаційним вибором. Адже нівелювалися родоплемінні культурно-релігійні особливості та впроваджувався єдиний для держави «моральний кодекс» – християнське віровчення.

Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи, зокрема при Десятинній церкві, де навчалися 300 дітей. З поширенням християнства Візантійська література почала потрапляти до Руси. Церкви та монастирі стали осередками культури, де велося літописання, створювалися бібліотеки, закладалися іконописні школи. Прибули грецькі священики, вони сприяли поширенню грамотності, знань про всесвіт та минулі цивілізації. Держава почала процвітати.

Запровадження християнства як монорелігії сприяло престижу Київської Руси – зовнішньополітичні відносини із сусідніми християнськими державами (Польщею, Угорщиною, Чехією та Візантією) відбувалися на рівних, держава здобула розвиток і піднесення, долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору.

З ранку, 28 липня, урочистості розпочалися у Києві у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі відбулася божественна літургія, яку очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Нагадаємо, що віряни з Кривого Рогу поїхали до Києва на святкування 1030-річчя хрещення Київської Руси-України. Про це ми писали раніше тут.

Також на свої сторінці у Facebook українців привітав Президент України Петро Порошенко.

«Понад тисячу років тому святий рівноапостольний князь Володимир зробив доленосний вибір – прийняв християнство сам і охрестив країну. Відтоді наш народ консолідується навколо духовних ідеалів справедливості, милосердя, любові до ближнього, добра та
правди»
, - написав Президент.

Окрім привітання, Петро Порошенко акцентував увагу на важливості томоса про автокефалію УПЦ:

«Православна громада України – одна з найбільших у світі, і вона не може бути додатком до когось. Томос про автокефалію УПЦ довершить утвердження незалежності і самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Вірю в те, що фінальне рішення Вселенського буде справедливим по відношенню до України. Суспільство очікує на це рішення».

Читайте также: В мире поддерживают автокефалию Украинской Православной церкви


Комментарии (26)

Гюнтер

13:33, 28 июля 2018

"У Хресному ході беруть участь глава УПЦ (КП) Філарет, Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, міністр оборони Степан Полторак, віце-прем'єр Павло Розенко, віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, міністр культури України Євген Нищук і інші члени уряду." - Хочется сказать, ну рожи... Интересно, хоть одну из 10 божьих заповедей кто то из этих "глубоко верующих" в вышиванках соблюдает???

Щеневмерлик

13:36, 28 июля 2018

Гюнтер, ага, особенно что касается '' не убий '' и '' не укради '')))

,Bладислaв

13:55, 28 июля 2018

Хуньтер а правда шо за поребриком дитей богатых крестят не водой, а боярошником?

Гюнтер

14:23, 28 июля 2018

алабай, правда то, что если бы ты родился в древней Спарте, тебя как недоразвитого ,больного и уродливого бросили бы с горы в глубокую пропасть, а так тебя выкормили собаки и теперь государство должно тебя содержать, выделяя две миски похлебки + косточку, если гавкнешь по команде.

,Bладислaв

14:48, 28 июля 2018

Та тебя уже и крестили, яйцом по голове цыганка катала, и боярой заговоренной на голобином говне мазали, и поп кадылом бил по голове, ну не помогает тебе ничо. Живи как есть

,Bладислaв

15:09, 28 июля 2018

сказал несвидомет доев сырую крысу словленую в кащенко.

Жовтневый

14:08, 28 июля 2018

Гюнтер, одно ворье

Прокс

14:59, 28 июля 2018

Кин-дза-дза по украински...

dbkoval83

18:35, 28 июля 2018

Пора гнать московских попов из Украины. Рускомирные *** в одной связке с оккупантами

Эйяфьядлайекюдль

23:05, 28 июля 2018

Більшість "вірян" приходить до храмів 3-4 рази на рік на великі свята. Йдуть до найближчого. Будь-якого патріархату, навіть назви не знають. Дехто впізнає панотця за обличчям. Власне, перелік послуг, сума винагороди майже однакова. Тому більшість байдужа до міжконфесійної сварки. Але тільки з точки зору релігії. Сучасна церква - це не лише "гурток за інтересами", але й важель впливу та водночас бізнес. Багатьом це зрозуміло. І саме серед таких стійких до "народного опіуму"є справжня конфронтація. Проте вона не має відношення ані до церковного розколу, ані до віри взагалі. Ось чому усі заяви "вищого командування " МП про "насильницький відрив" - спекуляція тих, хто втрачає ринок та інструмент пропаганди. Не більше. Що до "розкольників", то загалом православна церква також є результатом протиставління різних гілок раннього християнства і певних рішень вселенських та помісних соборів. Тобто штучно встановлені автокефалії. Припускаю, що не завжди чесним шляхом. Святі люди не завжди святі.

Азиров

01:39, 29 июля 2018

Если человек принял крещение в одной церкви, а ходит в другую, то мы все понимаем, как это называется. Возможно, со временем крещенных в церкви УПЦ КП станет так много, что Киевский Патриархат уже никто не станет называть раскольническим. Но на сегодняшний день подавляющее большинство прихожан церквей Киевского Патриархата изначально были крещены в церквях Московского Патриархата. А человек, предавший однажды свою веру, спокойно может предать её еще раз, потому что веры как таковой у него-то и нет. Так, видимость, дань общей моде...

Эйяфьядлайекюдль

01:58, 29 июля 2018

Зазвичай українців охрещують у несвідомому віці, не залишаючи їм вибору, то про яку зраду віри йде мова. Особливо якщо відмінностей між догмами обох гілок православія не існує. Ті ж самі заповіді, ритуали, символи, навіть святі і тексти молитв. Справа лише у підпорядкуванні.

Азиров

11:09, 29 июля 2018

Посторонним В., ваши слова говорят что скорее всего вы человек неверующий, многих базовых вопросов православия просто не понимаете и смотрите на церковный вопрос со стороны, с точки зрения практической пользы и политической привязанности.
А для верующих важно понимать, что:
- есть верующие, которые осознанно сделали свой выбор, предали свою материнскую церковь и перешли в другую. Это их выбор, поступок совершен, и грех - это уже свершившийся факт;
- есть верующие, которые прекрасно понимаю последствия такого поступка для своей души, и никогда такого не совершат;
- есть верующие, которые по тем или иным причинам просто не понимают разницы между УПЦ КП и УПЦ МП. Вот именно им и нужно всё подробно объяснять, чтобы они не совершили грех по незнанию, и потом горько об этом не пожалели.

Эйяфьядлайекюдль

11:14, 29 июля 2018

Питаю людину, що вважає себе віруючою:
1. Окрім назви чим відрізняються ці дві церкви?
2. Якщо томос все ж таки відбудеться з благословіння Варфоломія (Патріарха Вселенського), чи буде гріхом відвідувати автокефальнгу українську церкву?

Азиров

12:28, 29 июля 2018

По вопросу 2. Решение должно быть принято не единолично Патриархом, а с согласия всех 15 поместных православных церквей. Патриарх если и выскажется "за", то это будет его личное мнение, а не мнение всей православной церкви.
Ходить вы можете, конечно, вам этого никто не запрещает. Вы можете и в макаронного бога верить. Но православный люд ходит в свою церковь, материнскую.
По вопросу 1. Тем, что УПЦ КП - это не церковь, а раскольническое течение, секта. Православных церквей в мире - 15, а раскольнических христианских течений и сект - сотни, если не тысячи. А в чем отличие церкви и секты - ну почитайте статьи в интернете, я же не копипаста.

Ссылка скопирована в буфер обмена