Про різницю між «русскім міром» і вільною Україною говорили у Кривому Розі під час акції #SaveOlegSentsov

Про різницю між «русскім міром» і вільною Україною говорили у Кривому Розі під час акції #SaveOlegSentsov

Фото: Первый Криворожский

Акції на підтримку бранців Кремля пройшли по всьому світу - від Канади до Австралії. У Кривому Розі городяни зібрались під міськвиконкомом 1 червня. Їх закликали підтримати політичних в'язнів місцеві журналісти.

До акції не приєднався жоден із топ-чиновників Кривого Рогу та представники депутатської провладної у Кривому Розі більшості у міськраді.

Під час акції #SaveOlegSentsov зібрались представники різницх громадських об'єднань, представники політичних партій, підприємці, бізнесмени, журналісти, депутати, зоозахисники, пластуни, волонтери, школярі, визволені політичні бранці самоназваних республік.

Зі словами підтримки виступали журналістки Світлана Романенко та Любов Скиба, політики та громадські Тетяна Соловйова, Ірина Туровська, Роман Морозов, Ольга Бондаренко, Олександр Крижов.

Також слово мали боєць, звільнений із полону терористів, Микола Герасименко, військова рекрутерка Ангеліна Канібор-Верхогляд та інші громадяни, які вимагають від світового співтовариства вплинути на режим Путіна. Вимога громади - звільнити український громадян, які утримуються у Росії та на окупованих територіях України.

Про це читайте тут.

У Кривому Розі під час акції на підтримку політичних в‘язнів один із спікерів - Сергій Попович - зачитав підготовлену промову випускника КДПУ, художника та історика, криворіжця Артема Вашкевича, який через форс-мажор не зміг особисто взяти участь в акції.

Зважаючи на важливість історичних процесів, редакція дослівно публікує текст історика Атема Вашкевича:

«Хоч Олег Сенцов і режисер, ця історія не про мистецтво. Хоч Сенцов і не солдат, але ця історія – про війну.

Війну найбільш підлу і підступну. Війну між вільним світом і тюрмою народів, якою росія була завжди. Це війна між двома абсолютно різними світами.

В одному світі є свобода. Сама по собі вона нічого не значить. Нею можна скористатися, а можна ненавидіти. Можна взяти на себе відповідальність за власне життя і вчинки, а можна не розуміти, які перваги вона дає. Але на будь-що, що трапиться далі ви впливаєте, Ви керуєте власним життям. І у Вас є вибір.

І є інший світ. Він називається «рускій мір». В цьому світі людина з її почуттями, бажаннями, прагненнями нічого не значить. Вона – ресурс для держави. Рішення приймаються за неї керівництвом. Така система привчає людину бути безвідповідальною великою дитиною, якій держава може дати, а може забрати на власний розсуд. Не дарма кажуть, що Радянський союз був схожим на суміш божевільні і дитячого садочку.

Саме тому між цими світами не може бути компромісу.

Не існує середнього варіанту між свободою і рабством.

Людожерська система не хоче випускати нас зі своїх пазурів, адже успіх українського проекту буде автоматично крахом новітнього російського фашизму і доказом його економічної і політичної неспроможності.

І ця війна, головним чином, за розуми та серця наших співгромадян.

Спочатку приходить кісельов. А вже потім танки і гради.


Ця історія далеко не нова. Ті, хто каже, що до 2014 року важко було уявити, що з нами воюватиме росія, просто не читали підручників історії. війна триває століттями. Одна фаза змінюється іншою. Але суть та сама. Маємо десятки політв`язнів – українських громадян на росії.

В цьому контекті згадуются долі шістдесятників. Перед очима – український геній – Василь Стус. Радянський політв`язень,що загинув у Пермському таборі 1985 року. Показовим є той факт, що цього року вже почалася перебудова і було декілька спроб перенести прах поета в українську землю.

Але за радянськими законами в`язень мав «відбути» повний строк навіть після смерті. Зі спогадів Василя Овсієнка, співкамерника Стуса, коли під час перенесення відкрили труну, то виявилося, що на обличчі Стуса залишили лежати черевик табірного наглядача.

Цей черевик в моїй пам’яті назавжди залишиться виявом російської дружби.


З вірша Василя Стуса:

Ступай – майбутньому, назустріч,
і хай хода твоя легка
легкою буде. І не треба
жалких жалінь. І – задарма.
Тюрма не доросте до неба:
ще землю їстиме тюрма.

Україну не зламати. Слава всім борцям за волю України! І мертвим, і живим»


Відео з акції дивіться тут

Фотографії будуть опубліковані у розділі ФОТОРЕПОРТАЖІ



Фото: Николай Чирва

Комментарии (54)

Major

18:24, 03 июня 2018

уже одна "бранка"Надя, герой Украины и депутат была..... теперь появились новые..... не надоело?

Азиров

18:30, 03 июня 2018

Цирк на дротi

yurass

19:45, 03 июня 2018

Сергей-1355,странно, пишешь на мовi, а имя на ***ском))

Азиров

20:33, 03 июня 2018

Странно что ты на русском пишешь. Скорее всего и думаешь тоже на русском. И разговорный основной у тебя русский. И при этом ненавидишь всё русское. А я одинаково хорошо знаю и русский и украинский. И отношусь к русским и украинцам одинаково. И считаю русских братским народом. Конечно, за исключением отдельных отмороженных россиян, аналогов свидомитов.

Криворожский Укроп

00:07, 04 июня 2018

Жаль что ты живёшь не в Донецке и твой "братский" народ не отжал у тебя машину, бизнес, не расстрелял квартиру из града и не изнесиловал твою дочь. Вот искренне жаль. Ты должен почувствовать "братскую" связь по как можно глубже.

Азиров

00:35, 04 июня 2018

Хорошо, конечно ято живу не в Донецке. Правда там мои родственники живут. И таких сказок от них не слышал. А вот про свидомитов немало от них наслушался. Как раз их и воспринимают как бандитов и окупантов.

Криворожский Укроп

09:12, 04 июня 2018

ну так чего ты квартиру в КР на квартиру в дaунецке не меняешь?

Криворожский Укроп

19:29, 03 июня 2018

донецк - город победившего рузке мира.
но вата почему-то туда не спешит.

yurass

19:43, 03 июня 2018

Криворожский Укроп, к стати да, все обажатели расеи и путена, в перед за паспортами

omua78

20:42, 03 июня 2018

Мне кажется , все вот эти здоровые мужики , бегающие с картонками под камеру и вопящие про славика , как и одобряющие их диванные свидомиты , гораздо эффективнее останавливали бы Путина на восточном фронте , нет ?
Там , правда , не так комфортно и безопасно останавливать Темнейшего , потому и не спешат )))

Криворожский Укроп

22:47, 03 июня 2018

Почему русскоязычные пуканы так подгорают от демонстрации никчемности урузке мира? В вас ещё тлела надежда превратить КР во второй Донбасс, как обещал уилкул?))

Эйяфьядлайекюдль

23:52, 03 июня 2018

Боюсь, все 1555 версий не сдюжу.

Азиров

01:32, 04 июня 2018

Ты обкурился под вечер?

Ковпак

05:53, 04 июня 2018

Посторонним В., ха ха ха Клавки вмнить будем или язык в чраку сунешь?

Эйяфьядлайекюдль

08:29, 04 июня 2018

Нацюцюрник, я тебя не понимаю.

Ссылка скопирована в буфер обмена