Екологічну свідомість українських школярів формуватиме «Компола»

Екологічну свідомість українських школярів формуватиме «Компола»

Фото: Первый Криворожский

10 квітня Мінприроди разом із Міністерством освіти і науки почали збір заявок від українських шкіл для участі в екологічно-освітньому проекті «Компола».

У 200 закладах, які відберуть за результатами конкурсу, встановлять компостери для переробки харчових відходів та утилізації залишків їжі.

Основна мета проекту – дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів, допомогти школярам отримати практичні навички, а не суто теоретичну інформацію щодо відповідального споживання.

Повідомляє прес-центр МОН України.

Читайте також: Активним мешканцям Кривого Рогу допоможуть прибрати на территорії загальноміського значення

Для участі у проекті школа має заповнити гугл-форму

Ключовим критерієм під час відбору 200 шкіл-учасниць буде їх відповідність технічним вимогам проекту:

  • наявність затіненої зони, безпосередньо на ділянці відкритого ґрунту, на огородженій території, де можливо було б встановити компостер;
  • наявність ділянки, на якій розміщуватиметься компостер і яка має бути на відстані не менше 2 м від стін прилеглих будівель;
  • їдальня закладу має продукувати харчові відходи в загальному обсязі 10-20 літрів на добу (два повних відра) (орієнтовна густина харчових відходів – 370 кг/м3).
Серед них мають бути:

  • очистки сирих овочів та фруктів;
  • шкаралупа сирих яєць;
  • заварка від чаю;
  • залишки крупи чи каші без додавання масла.
  • заклад повинен мати можливість збирати для компостеру опале листя.


Збір заявок триватиме до 24 квітня 2018 року. Оголошення переможців відбудеться на початку травня.

Проект буде реалізовано за міжнародні кошти та за підтримки громадської організації «Україна без сміття».

Усі школи, що візьмуть участь у проекті, пройдуть навчально-практичний семінар про компостування.

«Органічні відходи досі становлять значний відсоток обсягу українських сміттєзвалищ. У світі вже давно та ефективно працює система їх перетворення на органічне добриво – компост. Це доступний і мало витратний механізм. Було б правильно, якщо компостери були б встановлені в усіх школах і перетворювали відходи їдалень на органічні відходи», – зазначає Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич стверджує, що проект «Компола» ідеально підходить для розвитку екологічної грамотності в школярів, що передбачено реформою «Нова українська школа».

Читайте також: Як потрібно говорити про екологію, знають криворізькі школярі та їхні колеги


Комментарии (1)

ZaZnaykA

15:15, 11 апреля 2018

да не скажите, много чего поменялось на мусорке. Люди как выносили в общем пакете мусор в бак так и выносят. Второй этап-сортировка лицами без определенного места жительства пластиковых бутылок и картона. Конечно, что после такой сортировки кругом бака пипец-но на мусорку едет намного меньше пластика.

Ссылка скопирована в буфер обмена