Судове рішення для поховання близких не є обов'язковим, - юристи розтлумачили зміни в КПК

Судове рішення для поховання близких не є обов'язковим, - юристи розтлумачили зміни в КПК

Фото: Первый Криворожский

Протягом останніх двох тижнів в Україні було поширено безліч чуток про зміни, які внесені до кримінального процесуального кодексу України так званою «поправкою Лозового». Основна увага прикута до положення про проведення обов’язкової експертизи для встановлення причини смерті, що викликало масу обурень у суспільстві.

Головна причина занепокоєння суспільства – це міф про те, що без ухвали суду про дозвіл на проведення експертизи неможливо буде передати тіло померлого в морг та поховати людину.

Саме так, це твердження є міфом, оскільки для більшості людей в Україні нічого не зміниться внесеними змінами до кримінального процесуального законодавства.

Положення про обов’язкове проведення експертизи встановлено в ч. 2 ст. 242 КПК України, відповідно до положень якої слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті;
2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень;
3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності;
4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості;
5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України.
6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

При цьому зазначаємо, що норми КПК застосовуються органами досудового розслідування лише в рамках відкритого кримінального провадження.

Тому положення про проведення обов’язкової експертизи для встановлення причин смерті може бути застосовано виключно у разі, якщо слідчим або прокурором було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань лише за фактом насильницької смерті або, наприклад, загибелі з невідомих причин.

Якщо людина помирає вдома, її тіло, як і раніше, має оглянути лікар та слідчий оперативної групи. Якщо при такому огляді правоохоронцями ознак насильницької смерті не встановлено, то і підстав для відкриття кримінального провадження немає.

Таким чином, жодного дозволу або судового рішення для передачі тіла в морг або поховання померлої людини не потрібно, якщо вона померла природньою смертю і нема жодних ознак вбивства або насилля.

Автор матеріалу Ігор Шемет, юрист відділу по роботі з юридичними і фізичними особами Правового Центру "Гарант".

Комментарии (2)

Ирбис

20:12, 21 марта 2018

Тема сложная и ещё на украинском.

Настоящий Кривой Рог 2.0

12:00, 22 марта 2018

Шо? Тимошенко и Ляшко опять обгадились? А сколько крику то было...

Ссылка скопирована в буфер обмена