Призначення допомоги на дітей одиноким матерям

Призначення допомоги на дітей одиноким матерям

Фото: Первый Криворожский

До юридичних компаній достатньо часто звертаються за правовою допомогою одинокі матері, яких цікавить питання призначення допомоги на дітей.

Таке питання не є складним з юридичної точки зору, але враховуючи складність бюрократичної системи в Українській державі, таку допомогу, іноді, отримати не так і просто.

Можливо Вас зацікавлять наші статті: «Субсидія і довідка про доходи: а чи потрібно?» та «Новий порядок стягнення аліментів».

Якими нормативно – правовими актами регулюється питання призначення допомого на дітей одиноким матерям?

Грошова допомога на дітей одиноким матерям призначається відповідно до положень Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми».

Кому надається допомога на дітей?

Право на грошову допомогу, відповідно до положень Закону, мають:

1) Одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження (усиновлення), виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку, відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) здійснено за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини;

2) Мати (батько) дітей у разі смерті другого з батьків (за умови неотримання пенсії по втраті годувальника або соціальної пенсії).

При цьому, жінки, які мають дітей від чоловіка, з яким вони не перебували і не перебувають у зареєстрованому шлюбі, але з яким ведуть спільне господарство, разом проживають та виховують дитину, не мають права на отримання фінансової допомоги, встановленої на дитину одиноким матерям. Якщо одинока мати, одинокий батько, усиновитель, вдова або вдівець зареєстрували новий шлюб, за ними зберігається право на отримання державної грошової допомоги на дітей, які народилися або були усиновлені до шлюбу, за умови, що малюки не були усиновлені чоловіком (дружиною).

Читайте також: Новий порядок стягнення аліментів

Куди необхідно звертатися за призначенням допомоги?

Призначення одиноким матерям здійснюється органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Для отримання грошей за місцем фактичного проживання необхідно надати довідку про неодержання зазначеної допомоги за місцем реєстрації.

Які документи необхідні для призначення допомоги?

Для призначення грошової допомоги одиноким матерям необхідно подати до органу соціального захисту населення наступні документи:

1) Заява про призначення допомоги;

2) Копія свідоцтва про народження дитини;

3) Довідка про доходи на кожного члена сім’ї;

4) Копія рішення про усиновлення (тільки для усиновлювачів);

5) Довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини;

6) Копія свідоцтва про смерть батька та довідка про неотримання на дітей пенсії по втраті годувальника та соціальної пенсії (для вдівців);

7) Декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням допомоги ( заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за 6 місяців );

8) Виписка з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька малюка відповідно до абзацу 1 частини 1 статті 135 Сімейного кодексу;

9) Документ про народження дитини, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку ( для дітей, народжених за межами України ).

Як довго виплачується грошова допомога одиноким матерям?

Фінансове забезпечення на дітей одиноким матерям призначається з місяця подання повного комплекту документів та виплачується в установленому державою розмірі щомісяця до досягнення дитиною 18 років. У разі навчання дітей на денній формі в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, виплати продовжуються до закінчення навчального закладу, але не довше ніж до досягнення дитиною 23 років.

Який розмір грошової допомоги встановлює законодавець?

Сума допомоги одиноким матерям розраховується виходячи з різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку та середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Гроші призначаються на кожну дитину окремо. Перерахунок розміру соціальної допомоги матерям-одиначкам при досягненні малюком певного віку здійснюється автоматично і не вимагає додаткового звернення одержувача коштів до органу соціального захисту населення.

Автор статті Ігор Шемет, юрист відділу по роботі з юридичними і фізичними особами "ПЦ Гарант".




Комментарии (6)

Владислав .

21:41, 06 декабря 2017

А с чего вообще им помогать за государственный счот? Да и исновная половина таких страждующих имеют ***рей. Зделал ребёнка будь добр обеспечуй.

Gallardo

22:44, 06 декабря 2017

Правильное слово ***рей))))ведь много семей не регистрируют отца, просто чтоб *** государство и срубить бабла на пустом месте! Хотя отцом и мужчиной таких сложно назвать...все правильно - ***рь.

Elma

01:13, 07 декабря 2017

Владислав ., хорошо, когда у мужика есть хоть какое то понятие об ответственности и порядочности. А если оно без стыда и совести,а аборт противопоказан(да и грех это огромный), то как тогда поступать женщине, которая забеременела?

v.d.a.

06:02, 07 декабря 2017

Еlма, прежде чем ноги расставлять, узнай кто он.

Эйяфьядлайекюдль

09:52, 07 декабря 2017

Если бы люди не менялись после конфетно-букетного периода (или не прекращали притворяться), и разводов было бы поменьше. Так то изначально все белые и пушистые)

Elma

11:09, 07 декабря 2017

v.d.а., а если стелит хорошо так, красиво. Воть до свадьбы доходило. А потом как узнал, что залетела, и всё. П-ц. Все отношения и закончились. Так что в основном, ребята, (не все, конечно), где же вы только эти лужи, как Иванушка из сказки, находите?Все то у мужиков женщина виновата. В своём глазу, блин, бревно не замечаете.

Ссылка скопирована в буфер обмена