Біобезпека в Україні. Раді пропонують прийняти закон про держконтроль за ГМО

Біобезпека в Україні. Раді пропонують прийняти закон про держконтроль за ГМО

Фото: Первый Криворожский

Група нардепів зареєструвала у Верховній Раді законопроект «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості».

Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

«Основною метою законопроекту є запровадження ефективного державного контролю за ГМО на території України, обігом генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та харчовій промисловості та запровадження системи контролю на всіх стадіях створення і проведення досліджень, оцінювання ризиків, здійснення дореєстраційних випробувань, державної реєстрації генетично модифікованих організмів, їх розміщення на ринку та маркування з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері», - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Читайте також: Проголосували і зрадили народ. Криворіжгаз передали 170 кілометрів газової труби

Відсутність належного правового регулювання продуктів сучасної біотехнології не лише не відповідає міжнародним зобов’язанням України та реаліям ведення господарської діяльності.

Закриваються потенційні можливості для подальшого розвитку аграрного сектору нашої держави через неузгодженість вітчизняного законодавства у цій галузі з законодавством країн-імпортерів сільгосппродукції.

«Недосконале правове регулювання у сфері поводження з ГМО унеможливлює також здійснення ефективного державного контролю за використанням генетично модифікованої продукцієї у сільському господарстві та харчовій промисловості та створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції в Україні та порушення прав інтелектуальної власності», - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроект передбачає створення Міжвідомчої комісії з питань біобезпеки та поводження з ГМО як єдиного органу, уповноваженого здійснювати оцінювання ризику ГМО у процесі надання дозволів на дореєстраційні випробування ГМО, державної реєстрації та скасування державної реєстрації ГМО.
Документом також пропонується заборонити розміщення на ринку незареєстрованих ГМО та водночас встановити прозору процедуру реєстрації ГМО та їх розміщення на ринку.

Авторами законопроекту є 17 народних депутатів України.

Ссылка скопирована в буфер обмена