З епідемією СНІДу в області боротимуться згідно стратегії

З епідемією СНІДу в області боротимуться згідно стратегії

Фото: Первый Криворожский

На Дніпропетровщині затвердили Регіональну Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

Відповідне рішення було погоджене на засіданні Обласної Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Наразі область, яка залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції та однією з 6-ти регіонів з найвищим рівнем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз в Україні, має детальний план заходів із конкретними строками та відповідальними сторонами.

Це стало можливим завдяки експертній підтримці фахівців БО «Світло надії» в рамках проекту «Забезпечення стійкості соціальних послуг для уразливих до ВІЛ груп» за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Читайте також: ВІЛ-позитивна криворожанка сміливо заявила про себе

«Наявність значного досвіду у впровадженні найкращих міжнародних підходів і послуг у рамках протидії епідеміям туберкульозу та ВІЛ/СНІДу дала суттєве підґрунтя для створення прецеденту в області. Нині це
показник професійної партнерської співпраці між гілками влади, системою охорони здоров'я та неурядовим сектором», - говорить експерт проекту Роман Дрозд.

Сам факт спільної розробки та подальшого прийняття із всіма поданими пропозиціями та рекомендаціями Регіональної стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в т.ч. хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року в Дніпропетровській області, зазначають експерти, є результатом тривалої адвокаційної роботи.

«
Ключовим є визнання в даній стратегії ролі НУО та обрання шляху соціального замовлення, як дієвого механізму більш ефективного впливу на епідемію із економічним використаннями бюджетних коштів та визнання необхідності взяття на себе відповідальності та поступового переходу з коштів міжнародних донорів на кошти місцевих бюджетів », – говорить Ольга Рубан, керівник проектів БО БТ «Мережа»" м. Кривий Ріг».

Читайте також: Отримують лікування лише 19% ВІЛ-позитивних мешканців Кривого Рогу

Наразі запроваджено гнучкий підхід до заходів у сфері ВІЛ/СНІД/ТБ відповідно до епідеміологічної ситуації, визначено алгоритм децентралізації ВІЛ-послуг та розподіл обов'язків між первинною та вторинною ланками ЗОЗ, розширення повноважень сімейних лікарів щодо діагностики ВІЛ-інфекції та ТБ, а також програм ЗПТ та амбулаторного лікування ТБ;

Крім цього, наша область має запроваджений єдиний організаційно-методичний супроводу місцевих та районних координаційних рад при розробці власних стратегій, що забезпечить єдиний системний та цілеспрямований підхід до боротьби з епідеміями ВІЛ/СНІД і туберкульозу в регіоні.

Комментарии (1)

Володимир Володимирович Путін

14:42, 20 сентября 2017

Что касается заголовка статьи, то при использования слова "згідно" необходимо после него писать "з" или "зі" или "із", то есть "згідно з чимось". Спасибо за внимание, всем добра.

Ссылка скопирована в буфер обмена