В Іловайській трагедії винна лише Росія, - Генпрокуратура

В Іловайській трагедії винна лише Росія, - Генпрокуратура

Фото: Первый Криворожский

Згідно висновків експертів та комплексу інших здобутих доказів, єдиним фактором, який знаходиться у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Збройних Сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України та подальше вчинення військовими країни-агресора воєнних злочинів.

Про це повідомляють у Генеральній прокуратурі України.

За результатами слідства та на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановському у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110 ( посягання на територіальну цілісність і недоторканість України ), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 438 ( порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) КК України.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, цей високопосадовець здійснював командування і контроль підрозділів Збройних сил РФ під час їх вторгнення на територію України у серпні 2014 року та спільно з іншими особами організував віроломне вбивство українських воїнів біля Іловайська.

Читайте також: Генерала засуджено. Вирок у справі ІЛ-76



Зазначимо, що за словами бійців батальйону територіально ї оборони «Кривбас», вони були одними з перших підрозділів, яких відправили на штурм Іловайська.

Те, що підрозділ, який не мав би покидати межі області був змушений йти на штурм, бійців 40-го тербату називають абсурдом.

У першому бою за Іловайськ 7 серпня 2014 року Кривий Ріг втратив трьох бійців 40 БТрО Сергія Ганічева, Володимира Кордабньова, Максима Кочуру.
Достоіменний список тих, хто знаходиться у полоні терористів, список тих, хто зник без вісти - невідомий досі.

Крім того, за результатами розслідування агресивної (гібридної) війни РФ проти України загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 89 осіб, у тому числі 43 громадянина РФ, серед яких 20 високопосадовців, у тому числі 11 осіб із числа керівництва ЗС РФ ( Міністр оборони РФ С. Шойгу його перший заступник - начальник ГШ ЗС РФ В. Герасимов та ще 9 генералів ). Указаних осіб оголошено в розшук, судом надано дозвіл на їх затримання.

До суду скеровано 41 обвинувальний акт щодо 45 осіб. Вироками українських судів 25 осіб вже засуджені, в тому числі 9 громадян РФ, серед них 3 військовослужбовці ЗС РФ.

Під час розслідування допитано понад 1 500 потерпілих, понад 2 200 свідків, проведено понад 1 870 судових експертиз, здобуто та обліковано понад 100 000 одиниць речових доказів ( у тому числі захоплені під час проведення АТО зброя і боєприпаси, які поставлялися терористам Російською Федерацією ).

Обсяг матеріалів кримінального провадження становить понад 1 100 томів ( з них понад 550 мають гриф "Таємно" і "Цілком таємно" ).

Відповідно до результатів слідства та висновків судових експертиз установлені наступні ключові фактори, на тлі яких відбулося вторгнення підрозділів ЗС РФ та подальша російська окупація окремих районів Донецької і Луганської областей:

Низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних Сил України. Для встановлення наявності порушень, допущених за час перебування на посаді Президента України В. Януковичем, керівництвом Міністерства оборони України і командування Генерального штабу ЗС України у період 2010-2014, які пов’язані із зниженням боєготовності і боєздатності Збройних Сил України, неналежною оцінкою воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України, що додатково буде відображено у кримінальному провадженні шляхом проведення додаткових судових комплексних військових експертиз.

Численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби та невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії у той період.

Окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків – загибелі українських військових та втрати озброєння і військової.

Згідно з висновками експертів, настання тяжких наслідків у вигляді загибелі українських військовослужбовців та втрати озброєння і військової техніки у районі м. Іловайськ Донецької області перебуває у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з діяннями ЗС РФ, якими 23-24.08.2014 здійснено віроломне вторгнення на територію Донецької області та віроломне вбивство українських воїнів.

Читайте також: Трагедія Іл-76: кримінальне провадження проти посадовців закрито


Необхідно зазначити, що під час слідства лише у період 2016-2017 років допитано понад 800 українських військових та інших осіб з відомих їм обставин Іловайської трагедії, а також вчинення підрозділами ЗС РФ воєнних злочинів.

Слідчими спільно з експертами вилучено, опрацьовано та проаналізовано понад 250 томів документів з грифом обмеженого доступу з Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗС України, інших вищих центральних органів виконавчої влади, а також правоохоронних і розвідувальних органів.

За наслідками слідства у цей період (2016-2017 роки) до кримінальної відповідальності за ведення агресивної війни проти України та інші воєнні злочини до кримінальної відповідальності притягнуто 55 осіб, у тому числі 32 громадянина Російської Федерації. До суду скеровано 32 обвинувальних акти щодо 33 осіб (з них 12 громадян РФ). Вироками судів протягом 2016 року та І півріччя 2017 року 22 особи вже засуджені (8 - громадяни РФ).

До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження Головною військовою прокуратурою передано інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів (у тому числі віроломного вбивства українських військових у районі м. Іловайськ).

Окрім цього, для використання в Міжнародному суді ООН та в Європейському суді з прав людини під час підтримання позовів проти РФ до Міністерства закордонних справ та Міністерства юстиції України Головною військовою прокуратурою надано докази ведення РФ агресивної війни проти України і фінансування тероризму.

Тривале проведення судових комплексних військових експертиз обумовлено об’єктивною необхідністю вилучення і дослідження надзвичайно великого обсягу таємних документів щодо реформування ЗС України (за 2005 - 2014 роки), а також бойових документів щодо проведення АТО на території Донецької і Луганської областей. Необхідністю встановлення місцеперебування та допитів значної кількості свідків і потерпілих.

При цьому ресурс військової прокуратури обмежений нечисленним штатом прокурорів та слідчих (прокурорів – 498, слідчих – 156 на всю територію держави), які, окрім виконання повсякденної роботи – розслідування військових злочинів, за дорученням Генерального прокурора України одночасно забезпечують розслідування інших злочинів, що набули особливого суспільного резонансу.

Зокрема, це справи стосовно колишнього Президента України Януковича, екс-міністра з доходів і зборів Клименка, учасників злочинної організації у незаконному видобутку бурштину на Рівненщині, за фактами вчинення низки терористичних актів стосовно українських військовослужбовців, за фактами бандитизму, вчинення учасниками організованих злочинних угрупувань тяжких і особливо тяжких злочинів та інші.



Комментарии (47)

yura36,6

15:59, 14 августа 2017

Комментарий удален из-за нарушений правил пользования сайтом

Бородач

16:18, 14 августа 2017

короче АТОшников как пускали в расход, так и дальше будут пускать как мясо, ну если они конечно за это предложение "Окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків – загибелі українських військових та втрати озброєння і військової" коекому кое-что не поотрывают. Именно кривомозгое командование привело к таким тяжелым последствиям, три дня ребятам вместо приказа об отступлении приходило "держите район и не покидайте позиций, подкрепление в пути", только вот подкрепления так и не было. ***.

jp-jeka

16:45, 14 августа 2017

Статья из разряда - Бред свидомита! Где убитые солдаты противника, а именно вооруженных сил РФ ??? 3 года воюем, выделяются миллиарды из бюджета, платим военный сбор! В стране Махновщина! Военные группировки и бандиты безнаказанно убивают украинцев и всё списывают на агрессора! Во что вы *** превратили нашу страну???

Эйяфьядлайекюдль

17:09, 14 августа 2017

jp-jeka, почему безнаказанно? Наша армия их регулярно наказывает. Жертвы с обеих сторон. Только украинских солдат хоронят с почестями, а бандитов из военных группировок нумеруют и зарывают.

jp-jeka

17:13, 14 августа 2017

Стесняюсь спросить... А у этих "бандитов" какое гражданство?

Эйяфьядлайекюдль

17:25, 14 августа 2017

Хрен пойми какое. Судя по аусвайсам - дэнээровское. Местами российское.

yura36,6

18:31, 14 августа 2017

Хатуль Мадан, а дэнээровцы это уже не украинцы ? Как жаль что в донецкой области не остались ваша мама , дети , сестра ...

Эйяфьядлайекюдль

12:07, 15 августа 2017

То, что украинцы владеют русским на порядок лучше носителей, только делает честь первым. И если вторым от этого смешно, это только дополняет.

jp-jeka

10:36, 15 августа 2017

Смешно читать комментарии "украинцев", которые говорят и думают на русском языке! И главное у них в голове всё складывается! Логика!!!

jp-jeka

10:34, 15 августа 2017

7000 + (чистыми 5600 грн. = 215$ ) за то чтобы подохнуть как собака? Вас для этого родители родили?! Это цена вашей никчемной жизни???

Эйяфьядлайекюдль

08:54, 15 августа 2017

Не суди да не судим будешь.

Эйяфьядлайекюдль

22:15, 14 августа 2017

Как открестились? Парни бьются за них, чтобы из заложников вызволить. Славянск, Краматорск себя не сам освобождал.

yura36,6

22:10, 14 августа 2017

Хатуль Мадан, одни сделали свой выбор осознанно . А других , стариков , детей ,инвалидов никто не спросил . Не все смогли уехать но Украина открестилась от них .

Эйяфьядлайекюдль

21:29, 14 августа 2017

Я предлагала, приехать ко мне, хотя и без этого есть, где жить здесь. Не хотят. Они дома. И по возможности будут там оставаться до последнего. Жить тяжело, да. Практикуют натуральный обмен. Например, дядька кому-то проводку чинит, ему за это комплектующие к телефону, которые можно у кого-то на продукты сменять. Когда он сюда в подарок стекла для наших телефонов привез, плакать хотелось. Говорит, работы официальной и так немного, да на нее еще и не все соглашаются. Потому что такая только с администрацией связана. Понимают, что такое коллаборационизм. И знают, что это все не на годы. Наши придут однажды. Нет, никого убивать не будут, но в трудовую глянут, закроют и вернут владельцу.

Эйяфьядлайекюдль

20:26, 14 августа 2017

Юра, твои претензии не по адресу. Мы о ком говорили? О боевиках? Которые гибнут за образование, выдавшее им паспорт, против страны, от которой они сами открестились? Ты мне сюда мирняк для слезы приплел, да? У меня есть родня в Донецке. Не воюет. Просто ждут освобождения.

Ссылка скопирована в буфер обмена