Криворіжці будуть отримувати водійські права нового зразка

Криворіжці будуть отримувати водійські права нового зразка

Фото: google.com

Уже до кінця 2017 українським водіям почнуть видавати права нового зразка.Такі документи стануть автоматично визнаватися в Європі.

Після завершення процесу ратифікації угоди про Асоціацію України з ЄС, яке планується на середину липня, Євросоюз отримає юридичне право вимагати виконання взятих нашою країною зобов'язань. Зокрема, щодо імплементації законодавства ЄС в області видачі водійських прав. Мова йде про впровадження двох європейських директив 2006/126 / ЄС та 2003/59 / ЄС.

Перша стосується форми і правил видачі водійських посвідчень, а друга - регламентування правил видачі документів на керування транспортними засобами категорії C і D, тобто комерційного транспорту.

Відповідно, до кінця року планується прийняти зміни до вітчизняного законодавства, що дозволяють адаптувати наші правила під європейські стандарти.

Серед іншого, закон щодо імплементації передбачає скорочення терміну дії прав. Робиться це для того, щоб періодично перевіряти знання і навички

Головні відмінності нових прав європейського зразка від нині діючих в Україні пластикових карт, полягають в наявності спеціального чіпа і обмеження терміну дії документа 15 роками (зараз - 30 років).

Зовнішній вигляд прав не зазнає істотних змін, крім того, що з'явиться електронний чіп, в якому продублюють візуальну інформацію. Це прізвище, ім'я, по батькові та фото водія, дата його народження, зразок підпису, дата видачі документа, відкриті категорії на право керування транспортними засобами.

Передбачається, що всередині країни можна буде і далі їздити як по старим «ламінованим» прав (фактично ще радянського зразка), які зовсім не мають терміну дії, так і по більш сучасним пластиковими картками, які мають термін придатності в 30 років. Останні годяться і для поїздок в Європу, поки не будуть введені нові права європейського зразка.

Права з чіпом будуть коштувати на 2-5% дорожче, ніж звичайні пластикові. Тобто, за чіп потрібно буде доплатити близько 10,5 грн. Зате він забезпечить захист від підробок, а перегляд термінів дії прав повинен посприяти більшій безпеці дорожнього руху.

«Водіям не доведеться здавати по-новому іспити, як побоюються багато. Процедура переоформлення прав займе не більше півгодини, а чіп дозволить робити це дистанційно», - обіцяють в МВС.

Комментарии (4)

Грустный

21:43, 15 июля 2017

Большая часть будут сидеть на старых правах как и с паспортом будет наверное

Эр

23:33, 15 июля 2017

30 лет ? У меня на 50.

Месный

00:51, 16 июля 2017

Ходят слухи что в ЕС срок только 5лет, а потом снова экзамены сдавать. Правда это кто знает?

G-Host

16:30, 16 июля 2017

Месный, категории C, D, E.

Ссылка скопирована в буфер обмена