20 000 українців вбила радянська влада під час «розвантаження тюрем»

20 000 українців вбила радянська влада під час «розвантаження тюрем»

Фото: Google.com

Відступаючи перед нацистами влітку 1941-го, радянська влада знищила у в’язницях на території Західної України, за різними оцінками, від 9 до 20 тисяч людей. Згодом знищення в’язнів тривало в центральних і східних регіонах.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Одна з перших масових екзекуцій у рамках так званого «розвантаження тюрем» відбулася 23 червня 1941-го у в’язниці Луцька.

Архівні документи свідчать, що станом на 10 червня у тюремному відділенні управління НКВД у Волинській області утримувалося 2 117 ув’язнених: здебільшого активісти ОУН, священики, інтелігенція.

У доповідних записках начальнику тюремного відділення зазначалося, що у зв’язку з бойовими діями біля Луцька з-під варти звільнили малолітніх, «указників» і засуджених за дрібні злочини. Всього 84 особи. Решту розстріляли з кулеметів та закидали гранатами.

Читайте також: Криворіжцям розповіли як не спровокувати конфлікти «на зоні»

У в’язницях Львівщини страти розпочалися 22 червня – першими розстріляли вже засуджених до смертної кари. З проміжного звіту начальника тюремного відділення управління НКВД у Львівській області Лермана відомо, що станом на 24 червня у тюрмах Львова та Золочева розстріляли 2 072 особи.

26 червня затвердили нові розстрільні списки – ще 2 068 осіб вбили впродовж 24-28 червня. До останніх належать й ті, кого радянська влада арештувала після початку наступу Вермахту, не відкриваючи належним чином справ.

5 липня 1941 року капітан держбезпеки Філіппов направив наркому Сергієнку доповідну «Про евакуацію в’язниць західних областей СРСР», в якій зазначена кількість розстріляних. У містах Перемишль, Самбір та Стрий тоді Дрогобицької області знищили 1 368 в’язнів, у тюрмах Станіславської (тепер Івано-Франківської) – 1 000 в’язнів, у Ковелі на Волині – 194, у Дубному Рівненської області – 260.


Джерело: Архів Центру досліджень визвольного руху
Львів'яни шукають серед розстріляних своїх рідних на подвір'ї в'язниці №1 у Львові. 3 липня 1941 року
Розстріли відбулися у Володимир-Волинському, Тернополі, Чорткові, Кременці. За даними радянських офіційних документів, під час так званого «розвантаження тюрем» на Західній Україні знищили близько 9 000 ув’язнених.

Втім, за деякими оцінками дослідників, йдеться про понад 20 000 жертв.

Тіла розстріляних ховали у спецмісцях, або ж на території самих в’язниць. Бувало, що, поспішаючи через наближення фронту, енкаведисти залишали тіла своїх жертв незахороненими. У такому разі вони ставали матеріалом для нацистської пропаганди.

Поховання жертв цих розстрілів досі виявляють в українських містах.

У червні цього року в Луцьку відбулися археологічні розкопки на місці одного з таких захоронень.

У ямі діаметром 5 і глибиною 2 метри знайшли останки 107 осіб. Археологічні розкопки проводило комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля».


Джерело: Архів Центру досліджень визвольного руху
Фрагмент першої сторінки розстрільного списку в'язниці №3 у Золочеві
Як розповіли дослідники, тіла лежали хаотично. Окрім людських решток, у ямі виявили обпалені залишки документів, гільзи радянського виробництва.

За фактом відкриття масового поховання людей, які загинули насильницькою смертю, управління Міністерства внутрішніх справ у Волинській області відкрило кримінальне провадження. Триває судово-медична експертиза знайдених останків.

Також третій рік поспіль триває археологічне дослідження території двору Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

У 1939-1941 роках, під час радянської окупації Львова, у будівлі розташовувалася в’язниця №1. Як розповів директор музею, історик Руслан Забілий, дослідники знайшли останки 23-х людей.

У зв’язку зі знахідкою поліція відкрила кримінальну справу. Триває судово-медична експертиза. Речові знахідки на місці дослідження свідчать, що ці люди були вбиті у період між 1939-1941-м роками.

Серед іншого знайдені гільзи від радянської стрілецької зброї. Історики працюють над тим, щоб встановити обставини загибелі похованих у дворі колишньої в’язниці людей.


Комментарии (9)

Sokker

20:17, 22 июня 2017

Достаточно прочитать «Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті». Все, дальше можно не читать. Так как врет данный «институт», даже министерство пропаганды Геббельса могло бы позавидовать.

Злойе

20:34, 22 июня 2017

При плане "Барбаросса" конечно было время у НКВДистов на расстрел заключенных. Тут за считанные часы надо было сваливать, шкуры свои спасать... До расстрелов ли было?

Эйяфьядлайекюдль

00:44, 23 июня 2017

Не в ногу с методичками. Как это вы? В России много фильмов об этом наснимали, в том числе и художественных. У Бесогона в "Утомленных-2" как раз об этом в самом начале. Или вы сомневаетесь во вменяемости любимейшего режиссера российского президента?

Бла-бла-бла

02:29, 23 июня 2017

Ирина,их же запретили, как вы их смотрите?

Эйяфьядлайекюдль

10:18, 23 июня 2017

Научить?

Эйяфьядлайекюдль

11:59, 23 июня 2017

Не согласна. У него есть замечательный фильм "Родня". Пересматриваю раз в несколько лет с огромным удовольствием. И чем плох "Сибирский цирюльник"?

Sergeant

08:57, 23 июня 2017

Увы для вас. Мало того, что есть документы, кусочек которых есть в статье, так еще и немцы широко воспользовались этой историей в своей пропаганде. Пустили жителей Львова к расстрелянным, задокументировали это все, сфотографировали. В газетах понаписывали.
Беда прям для кристально чистого коммунистического режима.

собеседник

21:37, 22 июня 2017

а сколько киевская *** убила украинцев? как сейчас модно прогибаться перед властью. и для чего вы такое пишите, чтобы разжигать ненависть? не стыдно?

omua78

21:41, 22 июня 2017

Читаешь такие высеры и вспоминаешь аналогичный российский высер , " Штрафбат " .
Там тоже так душещипательно про воров показывали , ну прям все незаслуженно сели , прям все ринулись родину защищать... Уверен , и в этом случае были расстреляны политические , это уже история . Но также уверен , что большинство уничтоженных были рецидивистами , выпустить которых означало отдать граждан на растерзание уркам . Да и немцы любили засылать таких в советский тыл. Можно вспомнить хотя бы год смерти Сталина , когда по дурости с политическими выпустили урок , заливших кровью окрестности зон. Так что не стоит поспешно судить о времени , в котором мы не жили.

Ссылка скопирована в буфер обмена