Доступні ліки у Кривому Розі є. Місто у лідерах урядової програми

Доступні ліки у Кривому Розі є. Місто у лідерах урядової програми

Фото: Первый Криворожский

Уже більше 1 мільйона громадян України скористалися програмою «Доступні ліки», що стартувала у квітні цього року, та отримали ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу чи бронхіальної астми безкоштовно або з незначноюдоплатою.

Міністерство охорони здоров’я презентувало перші результати роботи програми. Станом на 16 червня майже 6 тисяч аптек долучилися до урядової програми.

Це означає, що в кожній третій аптеці в Україні пацієнти можуть отримати ліки за рецептом від лікаря від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу чи бронхіальної астми, що входять до програми, безкоштовно чи з незначною доплатою.

Читайте також: «Реформа медицини повністю забезпечена», - заступник міністра охорони здоров'я

Існує позитивна динаміка щодо використання коштів, виділених на програму.

Загалом аптеки вже відпустили ліки за 1,4 мільйонами рецептів та отримали відшкодування у розмірі 67 мільйонів гривень, що становить 13,5% від загальної суми виділених на програму коштів.

Міністерство охорони здоров’я розуміє, що є певні проблеми і поступово вирішує їх. Наразі є дефіцит по окремих лікарських засобах – через великий попит на певні препарати.

МОЗ вже провело зустрічі з представниками аптечних мереж, дистриб’юторами, імпортерами та виробниками, щоб оперативно реагувати на такі технічні труднощі.

Допомогти ефективніше розраховувати необхідний об’єм виробництва ліків може реєстр пацієнтів. Тому МОЗ спільно з командою розробників «Е-Health» працює над впровадженням такого електронного реєстру.

Читайте також: Українська лікарня - рулетка для пацієнта. Думки експертів про медреформу

Кількість пацієнтів, які почали звертатися до лікарів первинної ланки зросла майже втричі, що вирішує проблему із самолікуванням хворих та покращує стан їхнього здоров'я.

Споживання ефективних засобів, рекомендованих ВООЗ, зросла майже вдвічі, а вартість ліків, що ввійшли до програми, знизилася по деяких позиціях вдвічі.

Разом із цим пацієнт отримав вибір отримувати ліки безкоштовно чи купувати їх за незначну доплату.

Проаналізувавши звітні дані Міністерство охорони здоров’я зробило рейтинг регіонів за основними показникам реалізації програми (кількість аптек, що беруть участь у програмі, використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо).

Лідерами програми наразі є Вінницька, Львівська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Харківська області.

Стабільно програма працює у Волинській, Житомирській, Тернопільській та Черкаській областях. У травні активно включились Київська та Херсонська області.

Найгірше програма працює у Чернівецькій, Миколаївській та Луганській областях.

Вінницька, Кіровоградська, Чернігівська, Харківська та Тернопільська області на першому місці по кількості використаних коштів за програмою. Стабільно використовують кошти Запорізька, Волинська, Хмельницька та Полтавська області.

Аутсайдерами в цьому списку є Донецька, Закарпатська, Миколаївська та Сумська область.

Читайте також: Зміни у бюджетний кодекс по медреформі парламентарями відхилені

«Якщо певні райони міста не справляються та не використовують виділені їм на програму кошти, то обласні муніципалітети можуть перерозподілити ці кошти.

Крім того у вересні кошти тих областей, у яких програма не працюватиме на належному рівні, будуть передані у бюджет регіонів, які справляються з реалізацією програми найкраще»
, - зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

З серпня цього року до програми можуть долучитися нові виробники ліків. Наразі в реєстрі доступних ліків є 35 фармкомпаній: 20 європейських, 15 українських та 2 світових.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що Уряд готовий виділити ще додаткові 250 мільйонів гривень на реалізацію програми «Доступні ліки» у 2017 році.

Урядова програма «Доступні ліки» – це одна із частин реформи великої системи охорони здоров’я, яка не змінювалася протягом 25 років.

Якщо парламент ухвалить урядові законопроекти до кінця поточної сесії, ми зможемо запустити тотальне перезавантаження медицини та гарантувати громадянам України якісну та доступну медицину.

Комментарии (1)

Заме Чательно

19:56, 20 июня 2017

Шо знач "незначна доплата"? Для когось незначна, а для когось і значна!

Ссылка скопирована в буфер обмена