Що і чому ховає у «чорних пакетах» Міносвіти України

Що і чому ховає у «чорних пакетах» Міносвіти України

Фото: Google.com

Зовнішнє незалежне оцінювання завжди привертає до себе посилену увагу, особливо під час вступної кампанії.

Ставки в ньому дуже високі як для окремих абітурієнтів, так і для всієї країни.

Про процес підготовки тестів та можливість витоку інформації про них розповів директор УЦОЯО Вадим Карандій.

Він поянив схему роботи з укладання тестів. За словами Вадима Карандія, є багато експертів, які розробляють запитання для ЗНО. Із них формується банк тестових завдань. Далі укладачі комплектують кілька варіантів тестів.

Читайте також: «Гармошки» не допомогли: порушники складуть ЗНО наступного року

«Ці люди усвідомлюють специфіку своєї роботи, знають, що вони працюють із інформацією з грифом ДСК (для службового користування) і що у разі розголошення змісту тестів їм загрожує кримінальна відповідальність.

Укладачі тестів ставлять свій підпис під кожним із варіантів тесту, у відповідних картках фіксується, що ці варіанти зробили вони. Тобто якщо виникає проблема витікання інформації, перший, до кого прийдуть правоохоронні органи, щоб розібратися в зазначеній ситуації, будуть саме ці особи. Вони підставлять себе, якщо допустять витікання даних», - наголосив директор УЦОЯО.

Усі робочі комп'ютери в УЦОЯО, на яких є конфіденційна інформація, перебувають під комплексною системою захисту. Людина, котра працює з текстами завдань, не може самостійно з ними нічого зробити: роздрукувати, перенести на флешку, віддати на верстку.

Потрібно, щоб втручалася інша особа - працівник відділу захисту інформації, адже він контролює ці процеси:

«Він теж не зацікавлений у витіканні інформації, бо теж за це відповідатиме. Так будується система захисту.

Який із кількох розроблених варіантів тестів буде використаний на ЗНО, не знають навіть ті, хто їх готує. Це вирішує директор УЦОЯО
», - зазначив Вадим Карандій.

Читайте також: Фінансування освітніх послуг, а не ректорів хочуть у Міносвіті

«Мене багато хто запитує: чому ви не створите комісію, не візьмете дитину, яка буде витягувати ці матеріали і таким чином обирати варіант тестів? Я кажу: ну гаразд, ми влаштуємо шоу, а що це дасть? Адже, навпаки, потрібен якомога менший розголос».

Інформація, за словами директора УЦОЯО, закрита навіть від розробників:

«Довіра до розробників є, але не хочеться ставити їх у ситуацію, коли вони можуть потрапити під тиск, бо їм щось відомо.

Ми робимо кілька «чорних пакетів», у кожному з яких - варіант тесту. І директор УЦОЯО, не відкриваючи їх, обирає один. Далі обраний тест друкується на великому принтері з участю мінімальної кількості людей», - зазначив Вадим Карандій.

Ссылка скопирована в буфер обмена