«Генерали мають відповідати за свої слова», - сестра криворіжця, загиблого на борту ІЛ-76

«Генерали мають відповідати за свої слова», - сестра криворіжця, загиблого на борту ІЛ-76

Фото: facebook.com

Сьогодні у прес-центрі інформаційного агенства «Інтерфакс-Україна» відбулась прес-конференція на тему «Начальник Генштабу Муженко зізнався у злочині». Спікери конференції: Віталій Погосян та Сергій Погосян, сестра загиблого десантника Іляна Гайдук, керівник проектів Digests & Analytics Ukraine Вадим Хомаха.

Вадим Хомаха зазначив, що у четвер 11 травня була подана заява про кримінальний злочин, який був скоєний генералами Муженко та Назаровим, тому що Назаров, з початку воєнних дій у Донецькій та Луганській областях перевищив свої службові повноваження:

«Згідно законодавства – він є злочинцем. Ми маємо повідомлення про злочин, рішення Павлоградського міськрайонного суду і вирок у справі генерал-майора Назарова, якого засуджено за службову недбалість, яка призвела до загибелі 40 військовослужбовців та 9 членів екіпажу ІЛ-76 у Луганському аеропорту 14 червня 2014 року».

Читайте також: Родичі загаблих на борту ІЛ-76 подають позов до генпрокуратури проти Віктора Муженка

Віталій Погосян, адвокат родин загиблих на борту ІЛ-76 впевнений, що заява про кримінальне правопорушення не взялася просто так і хочеться розібратися, аби рідні загиблих отримали відповідь на запитання: «Хто винен у тому, що хлопці загинули у літаку, який збили на території України?»:

«Це головне питання, яке задавали потерпілі, але відповіді ми не отримали ні від Назарова, ні від Муженка, ні від держави.

Там він був військовим начальником, а тут – не військовослужбовець? Вони віддавали накази, а генерал їх виконував. Це все нагадує відому фразу: «трохи вагітна», так неможна. Якщо взяти ті покази у суді, кажуть, що противника не було. Той замисел, на який вони посилаються, не був затверджений верховним головнокомандуючим.

Варто розставити крапки над «і». Чи у нас війна чи у нас АТО? Чи у нас був супротивник, чи у нас немає супротивника? Ситуація, як почалася з 2014 року, так вона і триває. Який статус керівника антитерористичної операції? У Законі «Про боротьбу з тероризмом» читко зазначено, що проведенням антитерористичної операції повинен керівник служби безпеки України в регіоні.




Якщо генерали Муженко й Назаров, заявили, що відповідного законодавства на той момент не було, що у нас було АТО і не було супротивника, тоді виходить так, що видаючи накази під час АТО, а не війни, вони перевищили свої службові повноваження, оскільки вони не були ними наділені.

Ми хочемо, щоб посадові особи, у яких у розпорядженнях є військовослужбовці, щоб вони мали не лише права, а й обов’язки. Щоб вони відповідали за життя воїнів».

Читайте також: Генерала засуджено. Вирок у справі ІЛ-76

«Майже 2 роки ми стикались з ситуацією, коли звинувачуваний генерал Назаров приймає той бік, який йому вигідний на той чи інший момент.

Ми закликаємо, щоб наша країна визначилася: війна у нас чи АТО... Зараз виходить так, що ніхто не несе відповідальність.

Якщо літак вилетів у небо – відповідальні одні, якщо літак приземлився – відповідає інший, а якщо він летить у небі – то за нього взагалі ніхто не відповідає?

Це нас бентежить та дратує. Ми бачимо приклади усіх трагедій, та не маємо покараних ні за події на Майдані, ні за Іловайськ та Дебальцево. Справа по ІЛ-76 найбільше висвітлена. Від неї треба буде відштовхуватись, розслідуючи інші справи.




Хочу, щоб генерали відповідали за свої слова... Він дозволяє собі брехати і розповідає, що винні льотчики, які, начебто увімкнули посадкові вогні. Він людям пояснює зовсім інше. Каже, що він зробив усе правильно, а льотчики довели себе до самогубства. Дякуючи безкомпромісним суддям ми маємо вирок.

Президенту і владі, мабуть байдуже, продовжувати цю війну чи ні. Тому що до відповідальності не притягнуті винні. Під форматом вважається, що можна усе списувати, але пройшли ті часи
», - зазначила сестра загиблого десантника на борту ІЛ-76 Іллі Гайдука Іляна.

Адвокат Сергій Погосян зазначив, що раніше, в Україні Батько Махно сам віддавав собі накази, але зараз в країні не махновщина і діють закони та конституція.

«Вивчаючи цю справу, майже всі покази, які давали військові – були просякнуті брехнею. Брехня була у тому, що військові дії були названі антитерористичною операцією. Виходячи з цього, яке застосування авіації під час АТО. На минулому тижні ми отримали 4 смерті у Авдіївці. Це було характеризовано, як терористичний акт. Це брехня. Давайте зламаємо цю брехню і повернемося до правди», - зазначив Вадим Хомаха.





Ссылка скопирована в буфер обмена