Інший бік медалі: політагітація та георгіївські стрічки у Кривому Розі 9 травня

Інший бік медалі: політагітація та георгіївські стрічки у Кривому Розі 9 травня

Фото: Первый Криворожский

Під час святкових парадів та мітингів-реквіємів у Кривому Розі головні вулиці міста рясніли політичними кульками.

Впадала у вічі велика кількість повітряних кульок з логотипом політичної партії «Опоблок» і іменем нардепа Олександра Вілкула. Раніше на своїй сторінці у соцмережі Олександр Вілкул написав (далі цитуємо):

«Сегодня начал Кривбасс, а завтра - вся страна! Для нас это не день скорби. Это День Победы. Мы вместе. У нас одна правда. И мы тоже победим!

P.S. Традиционно в Кривом Роге уже 45 лет День Победы празднуется два дня. 8 мая – общегородские торжественные мероприятия, 9 мая – мероприятия в каждом из семи районов города
».

Читайте також: Вони вішають борди, а я ховаю загиблого брата, - боєць АТО звeрнувся до мeшканців Кривого Рогу




Звісно, що святкові дні, присвячені Великій Перемозі над нацизмом у Другій світовій війні, не обирають гостей та учасників заходів. Все за власної волі. Ніхто нікого примусово вшанувати пам’ять героїв-визволителів не притягає та й особисто політиків не запрошує.

Оскільки вулиці міста повняться великою кількістю мешканців, представники партії «Опоблок» вирішили роздавали свою символіку - агітаційні кульки.

Учасники мітингів та парадів 8-9 травня у Кривому Розі заходили на свято з цією «святковою символікою» - кульками, що говорять про Велику Перемогу і … «Опозиційний блок». Всі охочі криворіжці брали повітряні кульки: діти, їхні батьки, навіть ветерани. Звісно що подальше використання політичних «дарунків» знаходиться поза межами цієї політичної партії.


Демобілізовані військовослужбовці також звернулися до лідерів партії «Опозиційного блоку» з вимогою не використовувати символіку партії в агітаційних цілях під час мітингів у місті.
Жодна інша партія не роздавала кульки чи будь-яку іншу політичну символіку під час Переможних свят у місті 8-9 травня.

Намети опоблоківців стояли у кожному районі нашого міста протягом 8-9 травня. За хвилини головні проспекти міста рясніли блакитними кульками. Святковий парад завершився – люди потроху розходяться. Намети оппоблоку свою справу зробили – «привітали» громадян кульками та одразу стали збирати свої лахи. Дії кандидатів,депутатів, чиновників не обмежуються нормами моралі?


Відповідно до ч. 4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється вести передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Воїни АТО закликали українців не використовувати комуністичну символіку, зокрема, так звані «георгіївські стрічки» та п’ятикутні зірки під час травневих свят. Часи, коли георгіївська стрічка, яка символізує Переможну весну, минули: під цим знаком терористи захоплювали українські міста і вбивали українських громадян. Сьогодні це ознака російського тероризму.

Натомість пропонується червоний мак як символ пам’яті жертв війни. Вперше його використали у 2014 році. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі.

Зокрема, у Тернівському районі 9 травня, на маршрутках, які привозили ветеранів на мітинги та паради, були плакати з зображенням георгіївської стрічки та комуністичної зірки. Ці постери візуально нагадують російські. Тільки й того, що текстову інформацію переклали українською - «9 травня. Зі святом перемоги».


В Інгулецькому районі , 9 травня нашому кореспонденту трапилося кілька ветеранів Другої світової з забороненими стрічками. На фразу, що, мовляв, стрічки – це не символ Перемоги українців, ветерани знімали їх та ховали у кишені.

Зазначимо, що мова не йде про червоно-помаранчеві стрічки, які прикрашають медалі ветеранів. Хоча криворіжці казали, що медалей у їхніх родичів-ветеранів більше, ніж висить на грудях через реставрацію цих самих медалей - зміни цієї самої чорно-помаранчевої стрічки.

Вони ще багато розуміють, діди , що здобули Перемогу.
На відміну від “агітаторів”, схоже.

Комментарии (74)

Риэлтор

13:22, 10 мая 2017

Я всегда говорил что у нас Одна страна,но два разных народа. От Харькова до Кропивницкого один народ,и от Черкасс до Львова другой нород. Понятно что братки-регионалы никогда не оставят в покое юго-восточную Украину,потому что они все выходцы из этой части Украины. Они себя считают феодалами этой части страны, а людей они считают своей собственностью и считают что ни у кого нет управы над ними. Но я хочу сказать,что рано или поздно всему приходит конец, и время царствования тоже рано или поздно заканчивается. Но у всех заканчивается по разному!

МиВа

13:33, 10 мая 2017

Ти що.з дуба впав.Так хто зараз царює??Чому тебе коробить від того.що людям З ПАМЯТТЮ в цей день якась політична сила зробила дійсно ДОБРЕ:люди посміхалися.співали пісень.зі сльозами на очах згадували минуле( далеко не таке жирне.як у тебе сьогодні) Так. ти правду сказав . тільки догори дригом"...Они себя считают феодалами этой части страны, а людей они считают своей собственностью и считают что ни у кого нет управы над ними. Но я хочу сказать,что рано или поздно всему приходит конец, и время царствования тоже рано или поздно заканчивается..."-оце так в точку..

sema

20:26, 10 мая 2017

Ваш корреспондент совсем умом тронулся -"на маршрутках, які привозили ветеранів на мітинги та паради, були плакати з зображенням георгіївської стрічки та комуністичної зірки. Ці постери візуально нагадують російські." А сам автомобиль "Газель" с эмблемой на капоте не нагадуе росийский? А фотографии твоего деда с советскими медалями не нагадуют советскую символику? Так порви фотографии деда, порви свидетельство о рождении, школьный аттестат - там везде советская символика. Ребята - вы не замечаете, что это уже клиника.

МиВа

14:26, 10 мая 2017

БРАТОК-це ти! А ми -центристи.хочемо САМІ.САМІ.САМІ. Боляче та соромно за Неньку.яку таки примусово виганяють. усякі ***леєві. на об"здну дорогу. Тобі краще поїхати назад, у БІРОБІДЖАН (ЕАО в складі РФ).на історичну Батьківщину.. бо в Ізраїлі таких не поважають..

Бла-бла-бла

14:59, 10 мая 2017

Риэлтор,походу конец настиг вас, причём сразу ввиде белочки....
Какие феодализма, что вы курите? Или чем вы долбитесь?

Засимович

15:22, 10 мая 2017

путлерівські боти вимушені переходити на українську мову - це вже не погано.

Бла-бла-бла

21:03, 10 мая 2017

Засимович,удивил

grigorovic

15:34, 10 мая 2017

..рано или поздно всему приходит конец..
Эт-точно: беспределу и издевательству над народом!

Coyot

19:42, 10 мая 2017

Риэлтор, ты же доктор! ты должен быть вне политики.

brEXIT

13:24, 10 мая 2017

"зокрема, так звані «георгіївські стрічки» та п’ятикутні зірки під час травневих свят. Часи, коли георгіївська стрічка, яка символізує Переможну весну, минули: під цим знаком терористи захоплювали українські міста і вбивали українських громадян. Сьогодні це ознака російського тероризму. "Что вы несёте?! Ребята, вы там совсем берега потеряли?! Ваши бабки деды не воевали?! Вас зиговать заставят - будете зиги кидать? позор!

brEXIT

13:30, 10 мая 2017

У Пушкина есть грандиозная фраза:
«Гордиться славою своих предков не только можно, но и должно.
Не уважать оной есть постыдное малодушие».
С Праздником Великой Победы!

_Alex_

13:41, 10 мая 2017

А они ж предпочитают не замечать причин, по которым на Востоке появились именно эти ленточки. Не замечать, что у подавляющего большинства "патриотов" из ОУН-УПА-ПС и прочих батальонов татуировки нацистской символики времен третьего Рейха и соответствующие повадки.

GOST2

13:49, 10 мая 2017

Абсолютно верно, ведь комунистическая символика запрещена, зато нацистская и их пособников зеленая улица. Где доказательства потерь среди фашистской германии от всяких ОУН-УПА-ПС-ПдрС. Пусть не свистят что они боролись. Если ето гибридный реванш нацистов тогда действия России оправданны, но довольно мягки

Ледька

14:36, 10 мая 2017

GOST2, _Alex_, brEXIT коль вы уж решили поумничать насчет символики - так вот вам исторически факт георгиевские ленты носили те кто состоял в армии Власова
Погуглите перед тем как нести чушь если историю не учили. Люди начинайте думать своими мозгами а не повторять как попугаи то чему вас учили дома и в школе. Тогда была другая пропаганда. Просто читайте, изучайте, откройте глаза в конце концов.

brEXIT

14:48, 10 мая 2017

ледька, шо там кастрюлька?) хорошо сидит?

Ссылка скопирована в буфер обмена