«Друзі не рахують хромосом». Особлива виставка у Кривому Розі

«Друзі не рахують хромосом». Особлива виставка у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

Сьогоднішня сонячна субота подарувала криворіжцям відкриття особливої фотовиставки.

Автор світлин Олeксандр Задорожний.

У міській виставковій залі відбулася виставка знімків «Війна очима сонця».

Незвичайність та унікальність цього фотопроекту полягає в тому, що в ньому взяли участь не тільки співробітники патрульної поліції Кривого Рогу та бійці АТО, але й діти Сонця.

Читайте також: «Особливі дітки стикаються з війною кожен день», - криворізька волонтерка про фотовиставку

Дуже часто люди, які бачать особливу дитину відвертають від неї погляд. Сьогоднішня фотовиставка звертає увагу на дітей-сиріт, дітей з аутизмом, дітей з синдромом Дауна.


Криворізька волонтерка Юлія Усс стверджує, що світ не без добрих людей.

Допомогти соціалізуватися, або просто поспілкуватися для Сонячних дітей, воїнів АТО є великою проблемою. Фотовиставка - це адаптація, можливість війти у коло незвичайних дітей та впустити їх до кола звичайних людей - надважливо.

«Для мене це було приємною новиною. Я з радістю взяв участь у проекті. Я учасник бойових дій першої хвилі. Ця виставка дуже важлива, аби сприймати дітей Сонця, дітей з аутизмом, щоб їх не цуралися.

Я сам полюбляю фотографувати. Всіх фотографую, а сам … Цікаво було подивитися з іншого боку на себе. Кожному цікаво побачити себе на фотографії, тим паче на такій виставці», -
сказавнашому журналісту учасник фотопроекту полісмен Володимир.

Дійсно, у дітей був інтерес та захват, коли вони бачили своїх знайомих на знімках. Кожен учасник проекту шукав себе на фотографіях, а знайшовши - радів. Бачити посмішки Сонячних дітей - безцінне задоволення.

Організатори проекту за допомогою фотографії спробували звузити час, аби люди все ж таки змогли, не соромлячись, подивитися на цих дітей, зазирнути їм в очі, адже вони заслуговують уваги. У цих дітей своя війна. Війна з обставинами, на які вони не можуть впливати:

«Нашим девізом є така фраза: «Друзі не рахують хромосом». Неважливо скільки хромосом в наборі кожного з нас. Важливо, що 47 хромосома, яка дана нашим Сонячним дітям, є хромосомою добра», - поділилася мама Сонячної дитини.

За словами представника Криворізької міської організації допомоги дітям та людям з синдромом Дауна «Фонд Сонячні діти Криворіжжя» Тетяни Берколовчук, дуже добре, що такий волонтерських проект існує, що є фотознімки дітей з особливими потребами, щоби їх бачили. Дітям Сонця більше за все потрібна соціалізація, вони повинні знаходитися у суспільстві:

«Багато хто відмовляє у допомозі, мовляв, живіть собі та й живіть. Особлива дитина розуміє, що людина може сміятися просто, а не обов’язково з нього.

Спілкування із собі подібними не передбачає розвитку, тому що в них немає стимулу розвиватися. Особливим діткам потрібно спілкуватися, знаходитися серед звичайних дітей», - говорить глядачка виставки.


Читайте також: «Голос учня має вагу і сенс»


Два місяці сумлінної работи організаторів, фотографів, асистентів створили незвичайну виставку, яку підтримують не лише у Кривому Розі, а і за його межами.

Представник Криворізької міської організації допомоги дітям та людям з синдромом Дауна «Фонд Сонячні діти Криворіжжя» Тетяна Верхоломчук сказала, що чим більше відомо буде про організацію, дітей з синдромом Дауна, тим толерантніше до таких дітей буде суспільство.

«Поки діти маленькі, їх сприймають, але коли вони підростають, їм стає дуже важко - їх побоюються. В нашої організації є мета, аби влаштувати соціальне кафе. Наші дорослі діти самі готують та продають каву. Ми мріємо про те, аби нам допомогли із приміщенням, аби був осередок, де могли б зібратися дорослі і діти.

У нашому місті багато дорослих із синдромом Дауна, але ми не знаємо про них, вони - про нас. Їх не сприймають, вони бояться виходити зі своїх затишних осель. Вони звикли до свого оточення. Так склалося».


За словами Тетяни Верхоломчук, до організації «Фонд сонячні діти Криворіжжя» звертаються з маленькими особливими дітьми з різного роду питаннями: навчання у дитячому садку, з питаннями про інклюзивну освіту. Учасники організації намагаються оздоровлювати дітей на курортах, у пансіонатах та таборах, завжди шукаючи можливості. Все це, звісно, за власні кошти.

Читайте також: «Ми мусимо розширювати досвід на всю Україну і збільшувати кількість інклюзивних шкіл»

«Завдяки тому, що ми проводимо заходи, зустрічі, завдяки фотовиставкам, люди стають сміливіші. Суспільство починає їх сприймати. Сприймаючи їх, немає цього бар’єру «а що люди скажуть».

Взагалі, народжується 1 особлива дитина на 700-800 людей. У Кривому Розі багато таких особливих діток. У нашій організації більше 50 людей. Але це не всі, адже багато людей просто соромляться спілкуватися»
, - розказує пані Тетяна.


«Вже діти стали сміливіші, і ми стали сміливіші. Діти спілкуються, спілкуються батьки. Обговорюють питання та найголовніші проблеми, з якими стикаються щодня. Батьки розуміють, що вони не самі».

Чудову музичну атмосферу на відкритті виставки подарували хлопці з гурту «Роялькіт». Музиканти вважають, що подібні заходи дуже актульні, адже Сонячні діти - це частина кожного з нас.

На початку фотовиставки діти трохи соромилися і не дуже йшли на контакт з гостями заходу. Але теплі слова, щирі посмішки, відкрите спілкування та якісна українська музика розпалили в Сонячних дітях, глядачах фотовиставки справжніх запальних танцюристів.

Не треба соромитись незвичайності.


Фото: Ксения Костянец

Комментарии (3)

Вассер

23:11, 22 апреля 2017

Супер!!!обязательно схожу!

Вера Ивановна я

17:55, 23 апреля 2017

Иногда я горжусь тобой, Кривой Рог!

Evdokia.krasna

19:48, 24 апреля 2017

смелая выставка
Хорошо,что все вместе - бойцы, патрульные, дети ...

Ссылка скопирована в буфер обмена