Христос Воскрес! 16 квітня православні відзначають Великдень

Христос Воскрес! 16 квітня православні відзначають Великдень

Фото: Первый Криворожский

Великдень – світле свято Христового Воскресіння. Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства.

До Великодня віруючі готуються заздалегідь. За сім тижнів до нього розпочинається Великий Піст - один з найсуворіших постів - саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп'яття. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна "прислуховуватися" до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі. Цi сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називається Страстна Седмиця.

Особливе значення має Страстний Четвер - день, коли Ісус розділив трапезу зі своїми учнями на Таємній Вечері. Цей день ще називають Чистий Четверг.
В Страстну П'ятницю з церкви виносять плащаницю - кусок тканини, в яку було загорнуто тіло Христа, де він зображений в гробу. В цей скорботний день приписується нічого не їсти. Плащаницю несуть навколо церкви, що символізує сходження Христа на Голгофу.

В ніч Воскресіння Христа, проводиться святкове богослужіння (великодня Служба Божа). Після святкової літургіїсвященики в храмах проголошують “Христос Воскрес!”, а віряни відповідають: “Воістину воскрес!”.

Після служби процесія тричі обходить навколо церкви, а потім священик починає освячення пасхальних кошиків з обрядовими стравами, святяться паски і яйця. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого посту знову вживати непісні страви.
З освяченим поспішають додому (іноді навіть бігли, обганяючи один одного). За народним повір'ям, якщо прийдеш з церкви раніше сусіда, то буде тобі щастити, довго жити.

Великодній сніданок розпочинається молитвою. Після молитви трапезу починали з яєць, далі паска, а потім приступали до іншої іжі. В цей день також згадують померлих, тому для них на окремій тарілці також залишали страви. Багатий пасхальний стіл є символом небесної радості і символом вечері Господньої.

Народні прикмети

На Великдень повинна бути така сама погода, що й на Благовіщення.
Коли на Великдень ясно світить сонце, то через три дні піде дощ.
Якщо хмарно і накрапає дощик, то буде гарний врожай.
Коли на Великдень спить господар, то виляже пшениця, а якщо господиня — льон.
Якщо на Великдень небо ясне та сонце грає — до багатого врожаю та теплого літа.
Якщо на другий день Великодня ясна погода — літо буде мокре, якщо хмарна — літо буде сухе.

Щиро вітаємо криворіжців з Великоднем! Нехай це величне свято наповнить ваші серця світлими почуттями надії і любові, дарує щастя та добро. Бажаємо вам радості, здоров’я, добробуту і благополуччя. Христос Воскрес!


Комментарии (5)

_Matvey_

08:07, 16 апреля 2017

А якщо господар горілку жре на Великдень, це до чого прикмета?

Сергей

08:34, 16 апреля 2017

Завтра у него будет болеть голова, и замучит тошнота,возможно на него будет рычать унитаз.\вообще то, в зависимости, сколько усугубил\

Артем

08:12, 16 апреля 2017

Воистину воскрес.

абрам

09:46, 16 апреля 2017

Прочитав выше написанное я так понял что с каждой церкви выносят кусок материи в которое было завернуто тело Иисуса .Сколько же тогда Иисусов было.

Никнeйм

10:05, 16 апреля 2017

Сегодня весь православный мир пытается максимально угодить Богу тем что жрет водяру. Чем больше православный ужрется, тем счастливее за него будет Бог! А если получится до рыгачек - место в православном раю обеспечено. Тем кто по пьяни начистит соседу рэпу или т...нет куму - им особые бонусы...

Ссылка скопирована в буфер обмена