«По року за кожного солдата», - родичі загиблих на борту ІЛ-76 генералу Назарову

«По року за кожного солдата», - родичі загиблих на борту ІЛ-76 генералу Назарову

Фото: Первый Криворожский

У Павлоградському міськрайонному суді відбулось судове засідання у справі генерал-майора Віктора Назарова. Його звинувачують у службовому недбальстві, яке призвело до загибелі 40 десантників і 9 членів екіпажу. Бойовики збили військово-транспортний літак з переносного зенітного ракетного комплексу в ніч з 13 на 14 червня 2014 року.

«Міністерство оборони не хоче відповідати за загибель наших дітей. Я б хотіла, аби ваша матір, як ми, нила на кладовищі поруч із могилою своєї дитини. Я вважаю, що 8 років ув’язнення для Назарова – мало. Він заслуговує на ув’язнення, хоча б по року за кожного померлого», - сказала під час дебатів матір загиблого бійця на борту ІЛ-76.

Представник Міністерства оборони України вже виступив у суді та заявив, що покладання на Міноборони обов’язку відшкодувати матеріальну та моральну шкоду спричинену загибелі військовослужбовців збройних сил не відповідає діючому законодавству.

Під час судових дебатів прокурор зазначив:

«22 лютого 2017 суд вийшов з нарадчої кімнати. Підставою стали розбіжності у судовій експертизі. Було допитано судових експертів досліджень. У висновках судово-медичних експертиз наявні помилки. Вони не вплинули на висновки експертів та їх достовірність.

Зважаючи на належність доказів, підсудний Віктор Назаров до цього часу не визнав свою вину. Враховуючи ступінь тяжкості та наслідки, прошу Віктора Назарова визнати винним у вчиненні злочину та призначити 8 років позбавлення волі. Також прошу стягнути з нього 133 тисячі гривень затрачені на судові витрати та 23 мільйони гривень матеріальної шкоди
».

Присутні на засіданні потерпілі зійшлися на думці, що відповідати за смерть присутніх на борту ІЛ-76 мають ті, хто віддавали наказ про посадку літаку та підтримали позицію прокурора.

«Коли літак летів, виходить, що він не був нікому підпорядкований. Поки хлопці летіли вони були нічиї. Отак і Міноборони. Назарова направили у відрядження і він вже не їхній. Виходить, що хлопці гинуть, а винних - нема. Треба відповідати за бездіяльність, яка призвела до трагедії. На підставі зібраних доказів вина Назарова доведена. Прошу стягнути з відповідача Міноборони України відносно 41 і 1 потерпілої моральну шкоду», - звернувся до судді адвокат потерпілих Віталій Погосян.

Олексій Кам’янецький, заступник директора юридичного департаменту Міністерства оборони України розповів, що відповідно до закону, на Міноборони покладений лише обов’язок про сплату компенсації за загибель військовослужбовця:

«Ми виплатили компенсацію. Моральну шкоду, відповідно до законодавства, повинен сплачувати той орган і посадова особа, які її вчинили. Представником позивача не доведений факт бездіяльності Міноборони».

Віктор Назаров заявив, що: «Бойова обстановка не визначається стріляниною, вона визначається законом. За законом в Україні проводиться антитерористична операція. Тут не йдеться мова про бойову обстановку та окуповану територію. Обвинувачення трактує про вчинення терористичного акту.

Розберіться. Терористичних актів при бойовій обстановці не буває.
У ході засідання ми встановили, що у літаку не було військовослужбовців ».

Після судових дебатів суддя Наталя Самоткан надала Віктору Назарову можливість сказати його останнє слово у судовій справі:

«Фактичні обставини кримінального правопорушення гуртуються виключно на припущеннях та породжують сумніви. Існує декілька версій причин ураження літака. Між фактом заходу ІЛ-76 з включеними посадочними вогнями його обстрілом з зенітно-артилерійської зброї імовірним ураженням силової конструкції крила та вибухом у повітрі є прямий причинний зв’язок.

Факт того, що другим літаком були ввімкнені посадочні вогні був ознакою, яка дозволили бойовикам вести по ньому вогонь. Ці обставини не мають до мене жодного відношення. Обвинувачення необґрунтовані і безпідставні
».

Суд пішов до нарадчої кімнати для винесення вироку.

Ссылка скопирована в буфер обмена