13 березня - Касіянів день

13 березня - Касіянів день

Фото: google.com

В цей день відзначають Касіянів день раз на чотири роки, 13 березня, оскільки за старим стилем день преподобного Касіяна припадає на 29 лютого.

В народі цей святий (помер у 435 р.) мав не надто добру славу. За переказом, що побутує в Україні, одного разу святі Іван та Касіян, коли рибалили на озері, побачили рибалку, який тонув. Святий Іван одразу ж поспішив на допомогу, а Касіян залишився осторонь.

Дивлячись на все це з небес, Бог постановив: «Іван велику шану від людей матиме, і святкуватимуть його день тричі на рік, Касьяна ж — раз на чотири роки». Отож, коли приходить рік Касіянового свята, він гнівається на людей і навіть на Бога, чинить усе їм назло.

Події

1669 - Підписані Глухівські статті - договір про права українських козаків, укладений між Москвою та козацьою старшиною.

1917 - До Києва із заслання повернувся Михайло Грушевський.

1917 - Над будівлею Центральної Ради ухвалено підняти жовто-блакитний прапор.

1949 - У Канаді розпочала діяльність Українська Вільна Академія Наук.

1961 - Чорний понеділок в Києві. Внаслідок техногенної катастрофи загинули понад 1 500 мешканців Куренівки, а також пасажирів міського транспорту, що потрапив у зону лиха.

О 10-15 ранку 13 березня 1961 року дамба, яка перекривала Бабин Яр, не витримала навантаження і 14-метрова хвиля пульпи зі швидкістю 5 м/с хлинула на Куренівку, зносячи будівлі, людей, транспорт, трупи і залишки трун з довколишніх кладовищ. На площі близько 30 гектарів було знищено все живе. Тіла загиблих витягували впродовж місяця. За офіційними даними, Куренівська трагедія обірвала життя 147 людей, за неофіційними - 1,5-2 тисяч.

1997 — Україна та НАСА підписали договір про політ у космос українського космонавта. Ним став Леонід Каденюк.

Народились:

1888 - Макаренко Антон Семенович, український письменник («Педагогічна поема», «Прапори на баштах») та педагог.

1941 - Данилюк Архип Григорович, український етнограф, географ, кандидат історичних наук, доцент Львівського національного університету ім. І. Франка, лауреат Всеукраїнської премії ім. П. Чубинського. Більше 30-ти років працював у Музеї народної архітектури та побуту у Львові.

1960 - Андрухович Юрій Ігоревич, український письменник, поет та політичний есеїст.

За церковним календарем 13 березня вшановують преподобного Василія, священномученика Арсенія, преподобного Касіяна, мученика Протирія, преподобних жон Марину і Кіру.


Комментарии (3)

yura36,6

08:51, 13 марта 2017

Одни события можно комментировать, в других комментарии отключены. У хозяина 1кr странное представление о журналистике , демократии и свободе слова . А ещё мером хотел быть ! Как хорошо что криворожане разобрались кто чего стоит и сделали правильный выбор .

brEXIT

10:12, 13 марта 2017

"Україна та НАСА підписали договір про політ у космос українського космонавта. Ним став Леонід Каденюк." - первый и последний украинский космонаут?))))

Босячка

11:06, 13 марта 2017

И вообще Касьянов день 29го февраля :/

Ссылка скопирована в буфер обмена