Щоб пам’ятали: в Дніпропетровській ОДА презентували дві книги про Іловайську трагедію

Щоб пам’ятали: в Дніпропетровській ОДА презентували дві книги про Іловайську трагедію

Фото: Дніпропетровська ОДА

Неформатні зустрічі у стінах Дніпропетровської ОДА – це вже традиція. Цього разу сюди завітали одразу два автори. Різні долі, різні професії, різні історії. Їх поєднує лише спільна тема написаних книг – Іловайська трагедія.

«Іловайський котел – одна з найтрагічніших сторінок АТО. Ми не маємо права забувати про події, які забрали життя сотень українських військових. Тому запросили до ОДА двох письменників сучасності. Їх книги відрізняються одна від одної. Але вони схожі тим, що нікого не залишають байдужим. Цією зустріччю ми черговий раз підтверджуємо, що у Дніпропетровській ОДА давно немає місця стереотипам», - зазначила координатор Центру допомоги бійцям АТО і членам їхніх родин при Дніпропетровській облдержадміністрації Наталія Шуліка.

На зустріч з читачами завітав АТОшник Роман Зіненко. Чоловік зізнався, що ніколи не думав про кар’єру письменника. Пережиті події не залишили йому вибору. Так світ побачив «Іловайський щоденник» - близько 300 сторінок тексту та десятки унікальних фотографій.

«У своїй книзі я розповів про те, що бачив, чув та відчував, перебуваючи в Іловайську. Це мої спостереження, мій щоденник, моє життя. У книзі я описав операцію зі звільнення Маріуполя та свій шлях в Іловайську. Основний текст «Іловайського щоденника» написав швидко – за 2 місяці. Найтяжче було декілька разів перечитувати її перед початком друку. Кожного разу доводилося згадувати страшні події, занурюватися у них і переживати знову. В якийсь момент я майже зненавидів своє творіння. Просто через те, що більше не міг навіть у спогадах повертатися до Іловайську», - розповів Роман Зіненко.

Завітав до Дніпропетровської ОДА і Євген Положій. Сумський письменник і журналіст привіз до Дніпра свою книгу «Іловайськ».

«Збираючи інформацію про трагедію в Іловайську, я спілкувався з добровольцями, хлопцями з різних підрозділів та батальйонів Збройних Сил України. Я дізнався неймовірну кількість історій, які вражають мужністю та людяністю наших солдатів, і вирішив написати книгу. Я вважаю, що люди мають знати про цю війну. Тому намагався бути чесним і перед тими, у кого брав інтерв’ю, і перед тими, хто буде читати мою книгу», - зазначив Євген Положій.

На зустріч із письменниками прийшли військові, їхні близькі, волонтери та жителі міста. Презентація швидко перетворилася на діалог. Запитання до авторів, власні спогади АТОшників та слова вдячності тим, хто захищав і продовжує захищати Україну на Сході, зробили вечір особливим.

Письменники поділилися планами на майбутнє. Роман Зіненко нині працює над другою редакцією «Іловайського щоденника». Доповнює книгу спогадами інших бійців, приділяє більше уваги деталям.

Продовжує роботу і Євген Положій. До Дніпропетровської ОДА він привіз не тільки «Іловайськ». В його руках можна було побачити книгу «Героям слава». У ній – теплі есе про чоловіків, які пішли боронити Батьківщину і віддали життя за її волю. Збірка – спільне творіння сумського письменника і його земляків-журналістів.

Зустрічі з відомими блогерами і письменниками в ОДА проводять з квітня. За цей час в її стінах побували Павло Паштет Белянський, Gorky Look і Serg Marco, російський поет Орлуша і Сергій Іванов.

Комментарии (9)

Зима

21:20, 29 августа 2016

Почему на фото принт на стене-"Днепропетровская область"?!?

Зима

21:22, 29 августа 2016

В названии должно быть-В Днепровской ОГА.

Корень

22:17, 29 августа 2016

Романчо, пока в международный реестр украина денег не кинет, днепр во всем мире будет Днепропетровском, область соотвественно!

местный обыватель

22:44, 29 августа 2016

Торжественно подарил бы книгу" кровавому пастору", коменданту-спикеру, "кролику" и другим "стратегам". А Днепропетровская обл. потому, что нужно изменение в Конституцию. Также как Ленинградская, Свердловская обл.

kibo

22:48, 29 августа 2016

Вопрос тупой., - данная вещь поможет спасти человеческие жизни? Или остановит войну? Украине есть чем гордиться, кроме покалеченных жизней и громадного количества смертей? Книга погибших не вернет. Горе покалеченых семей не уменьшит. А тем от кого действительно зависит " окончание ато", эту книжку просто не заметят!

kibo

23:48, 29 августа 2016

Менделеев,привет создателю, урод

kibo

00:07, 30 августа 2016

Менделеев, а ты приходи понянчь. У меня сыновей двое. Может научишь где тыщ 60 ежемесечно зарабатывают. Я и адресс скажу. От любимого твоего каэра недалеко. Возле первой больницы... Слабо?!

kibo

00:12, 30 августа 2016

...Вот забыла - ты ж только в сети хорошо трепаться можешь... Настоящий мужчина - МОЛОДЕЦ! Жаль тебя... у меня есть любимый муж и мои сыночки! Я каждое утро вижу улыбку своего Тигрули - и я счастлива!
А ты - такой как есть...(((

kibo

00:31, 30 августа 2016

И еще одно. Между мной и тобой громадная пропасть.
Ты ненавидишь всех вокруг. А я зла ни кому не желаю. И всех люблю. Даже такого морального урода как ты... Мне тебя искренне жаль )))

Ссылка скопирована в буфер обмена