На Дніпропетровщині до спеццентрів направлено 8 жінок, які вчинили насильство до своїх чоловіків

На Дніпропетровщині до спеццентрів направлено 8 жінок, які вчинили насильство до своїх чоловіків

Фото: kovalolga.blogspot.com

Сьогодні, 1 квітня, заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Дніпропетровській області Сергій Мороз на прес-конференції розповів про те, як протидіяти сімейному насильству та яке покарання несуть домашні агресори. Повідомляє ГУ НП України у Дніпропетровській області.

«Не бійтеся виносити так зване сміття з дому і при перших же проявах сімейного насилля повідомляйте в поліцію. У родинах, де чоловіки ведуть себе агресивно, раджу жінкам мати під рукою номер телефону дільничного, який відразу розповість йому, чого буде варта його неправомірна дія по відношенню до членів сім’ї», - зазначив начальник Управління.

На профілактичному обліку інспекторів поліції області знаходиться понад 5 тисяч осіб, яким було офіційно винесено попередження про недопустимість здійснення насилля в сім’ї. На перше квітня інспекторами поліції складено 1 731 протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП, винесено 1 756 офіційних попереджень про неприпустимість вчинення насильства у сім'ї особам, які його вчиняють. Крім цього, 37 осіб піддані адміністративному арешту.

«В Україні з лютого минулого року було відмінено штраф за здійснене насилля в сім'ї, оскільки зазвичай жінка сама ж його і оплачувала. Тепер замість штрафу чоловік - агресор за рішенням суду буде відпрацьовувати години на громадських роботах, чи відбуватиме адміністративний арешт до семи діб, а гроші залишаться в сім’ї. В разі ж коли правопорушення такою особою скоєно повторно за рік, то покарання вже більш жорстке: громадські роботи від 40 до 60 діб чи адмінарешт вже на 15 діб», - зазначив Сергій Мороз.

За три місяці зареєстровано 2448 заяв та звернень, щодо правопорушень, пов'язаних з насиллям в сім’ї, по восьми з них розпочато досудове розслідування.

З початку року до спеціалізованих установ для реабілітації направлено 45 жертв насильства в сім'ї жіночої статі. До кризових центрів для проходження корекційної програми направлено 180 осіб, які вчинила насильство в сім'ї.

«Зазвичай агресором в сім'ї виступає чоловік, та коли він стає жертвою насилля, то буде замовчувати цей факт значно довше аніж сама терпляча жінка. З 1756 осіб, яких взяли на облік цього року, як тих хто здійснює насилля по відношенню до членів сім’ї,- 140 жінки. Так з початку року до кризових центрів для проходження корекційної програми направлено 8 жінок, які вчинили насильство по відношенню до своїх чоловіків», - додав поліцейський.

Окремо слід сказати про насилля в сім'ях, де є діти. Цього року працівниками підрозділів молодіжної превенції виявлено та задокументовано 58 фактів в таких сім’ях. 54 дорослим та 4 дітям було винесено попередження щодо недопустимості дій насилля в сім’ї.

Ссылка скопирована в буфер обмена