ПАТ «Криворіжгаз» закликає під час морозів не обігріватись газовими плитами

ПАТ «Криворіжгаз» закликає під час морозів не обігріватись газовими плитами

Фото: vybortech.ru

ПАТ «Криворіжгаз» попереджає криворіжців про небезпеку, пов’язану з використанням природного газу в зимовий період. У 2015 році за статистичними даними, в Дніпропетровській області сталося 4 нещасні випадки, пов’язані з використанням газу в побуті, під час яких постраждало 12 осіб, з них 5 – смертельно.

З настанням холодів одним з найпоширеніших порушень правил безпеки стає використання для обігріву газових плит та духових шаф. Для того, щоб спалити 1 кубометр газу потрібно близько 10 кубометрів повітря. А для нормального функціонування організму одній людині необхідне свіже повітря в об'ємі 60 метрів кубічних за 1 годину. Якщо конфорка горітиме при зачиненому вікні, жодна вентиляційна система не в змозі забезпечити потрібну циркуляцію повітря, що збільшує ризик отруєння чадним газом.

Однак, прагнучи утримати тепло в приміщеннях споживачі щільніше закривають кватирки і вікна, заклеюють вентиляційні канали, забуваючи про те, що при використанні опалювальних газових приладів у великих обсягах згорає кисень, а при його нестачі утворюється чадний газ, який не знайшовши виходу, поширюється по дому. Знаходження протягом двох годин в приміщенні з концентрацією чадного газу у повітрі лише 0,1% призводить до втрати свідомості, після чого людина може швидко померти.

Не менш небезпечно сушити білизну за допомогою побутових плит. Намагаючись швидше висушити свої речі, люди прив'язують мотузки до газопроводів над плитою. Але ця безпечна, на думку деяких споживачів, ситуація може призвести до жахливих наслідків - пожеж, отруєнь і вибухів.

Перепади температури, швидкості вітру, а також вологості повітря можуть призвести до обмерзання оголовків труб димоходів в наших будинках. Лід на стінках вентиляційних каналів порушує тягу та заважає виводити з приміщення шкідливі продукти горіння. Замість того, щоб виходити назовні, вони накопичуються в приміщенні, що може викликати загрозу отруєння чадним газом. Правила безпеки систем газопостачання визначають відповідальність власників будинків у забезпеченні безпечної експлуатації димових та вентиляційних каналів, що передбачає своєчасну перевірку стану і проведення ремонту димових та вентиляційних каналів, оголовків димоходів.

«Ефективної роботи газового господарства не завжди достатньо для повного виключення трагічних випадків, пов'язаних з порушенням правил використання у побуті газового обладнання, необхідно, щоб наші споживачі усвідомили, що дотримання правил - це не чиясь примха, а запорука збереження життя та здоров’я. Тому ми будемо щораз нагадувати їм ці прості правила» - говорить головний інженер ПАТ «Криворіжгаз» Микола Ліпунов.

ПАТ «Криворіжгаз» та відділ нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки Криворізького гірничопромислового управлінням головного управління Держпраці у Дніпропетровській області рекомендують перед використанням побутових газових приладів обов'язково перевіряти наявність тяги. Присутність тяги свідчить про те, що канал чистий, повітря добре циркулює. Якщо ж тяги немає – це сигнал до того, що димохід засмічений (льодом або сажею), потрібно припинити користування газовими приладами і звернутися до спеціалізованих організації, що прочищають димові та вентиляційні канали.

Комментарии (5)

sema

15:16, 03 февраля 2016

Это вы Сильному Мэру расскажите, а то как выборы - мэр сильный, а как батареи холодные - пожаловаться некому. Если бы нормально топили - плитами не грелись бы.

МиВа

22:28, 03 февраля 2016

А ти що самостійно зробив для того.щоби гріли радіатори опалення? Промив їх .стояки прорєвізував.чи оселю утеплив? Що!? Чекаєш .що Кролик з Чоколадом та Вілкою на передодні опалюючого сезону з набором інструментарію завітають в будівлю та наведуть лад ? Не пускай слину та сльозу .КИЇВ сльозам не вірить..готуймося до европейських норм: попередня оплата на усі послуги..сльози- потім.після вимкнення.відключення...

sema

07:33, 04 февраля 2016

не нужно умничать - в подвале на вводе в дом за трубу можно спокойно браться рукой

Свободный ник

07:44, 04 февраля 2016

Мне ничего не нужно делать из вышеперечисленного. Окна пластик. Трубы холодные. Для этого есть люди получающие за эту работу зарплату.

K I A

13:44, 04 февраля 2016

С такими тарифами на газ кто там будет им обогреваться

Ссылка скопирована в буфер обмена