Святий Вечір, родинний затишок та купа різноманітних смаколиків. Як святкують різдво в Україні

Святий Вечір, родинний затишок та купа різноманітних смаколиків. Як святкують різдво в Україні

Фото: euro-edu.com.ua

Різдво, одне з найжаданіших свят, на яке чекають як дорослі так і дітлахи. Свято, яке приносить радість і віру у майбутнє. Єднання родини, душевний спокій, купа смаколиків і затишок, все це - Різдво. Та чи відомо нам як правильно його святкувати?

Розпочинається Різдво 6 січня – Святий Вечір. Цей день в усіх асоціюється із такою смачною стравою як кутя. Вона красується на столі серед ще 11 страв. Адже всі знають про те, що до Святої Вечері потрібно приготувати 12 страв. Кутя – окраса. Це – перша страва, яку їдять. Потім всі інші, повідомляє uainfo.org

У різних регіонах її готують то рідкою, то густою. Незмінними є горіхи (цілі або подрібнені), мед, мак, родзинки. Взагалі, кожна господиня може нафантазувати все, що забажає. Головна умова, щоб було смачно. Ці 12 страв – 12 місяців року. Звичайно, перша ложка куті дістається господарю дому.




Як відомо, на Святий Вечір прийнято збиратися родиною, не ходити в гості, бажано не запізнюватися на вечерю. Прикмета говорить, якщо запізнитися на Святу Вечерю, то потім цілий рік запізнюватися будеш.
Що ще ми знаємо про традиції святкування Різдва? Взагалі, з Різдвом пов’язано багато народних прикмет. Якщо в перші три дні свята з’являється іній на деревах – буде добрий урожай хліба. Будуть гарні трави та хліб, якщо глибокий сніг. Якщо вночі багато зірок, це до гарного урожаю ягід. Весна буде холодною, якщо цей день теплий.




Символ цього свята – зелена ялинка. Зірка, яка зазвичай красується на верхівці дерева, ? символ Віфлеємської зірки, що яскраво освічувала шлях волхвам до Ісуса Христа. Різнобарвні кульки, маленькі ангели, гірлянди, маленькі пастухи із свічками та ліхтариками нагадують свічки та ліхтарі, що світили у цю святу ніч Віфлеємським пастирям. І зараз ці вогні горять у кожному будинку.




Щоб свято було ще радіснішим та веселішим, родичі один одному кладуть подарунки під ялинку. Дітям вішають солодощі на ялинкові ялинки.

У часи Київської Русі сільські хати до Різдва покривали свіжим сіном, соломою ж стіл, зверху стелили скатертину та ставили страви. Це нагадує те, що Ісус народився не в хоромах, а у хліву, його поклали у ясла на солому.

В цей день прийнято ввечері ходити з Віфлеємською зіркою із позолоченого паперу, прикрашеною ліхтариком. З нею ходили по селу та співали різдвяні пісні. Це називається колядуванням. Колядувати можуть діти, дорослі парубки та дівчата. У
різних регіонах колядують не в однаковий час: де вже на Святий Вечір, десь ? першого дня на Різдва, десь – на другий день після свят.

Мабуть, найвідомішою колядкою для українців є пісня «Добрий вечір тобі!»:

Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

Застеляйте столи, та все килимами, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

Та кладіть калачі з ярої пшениці, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

Бо прийдуть до тебе три празники в гості, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

А перший же празник: Рождество Христове, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

А другий же празник: Святого Василя, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.

А третій же празник: Святе Водохреща, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.


Хлопці та дівчата ходили колядувати окремо: хлопці з дзвоником та «зіркою», дівчата мали із собою ліхтар у вигляді місяця чи зірки, адже ходили колядувати ввечері, в хату не заходили, колядували на дворі. Хлопці ж співали під образами, сідали до столу, але ненадовго: вклонялися господарям та гостям і вирушали далі.

У цей день також прийнято миритися з тими, з ким були у сварці, пробачати будь-які образи, щоб відчути всю радість та чарівність не тільки свята, а й життя.

Комментарии (3)

18:33, 06 января 2016

Все верно, вот только 12 блюд должны быть постными, так как сегодня последний день 40-ка дневного Рождественского поста который длится с 28 ноября.

Djerry

18:39, 06 января 2016

Всех с Праздником!!!)))Сам уже в гостях!)

Александр

20:25, 19 февраля 2016

Подготовка к Святому Вечеру всегда сопровождались приготовлением определенных блюд: кути, узвара и т.п. Всегда внимание обращалось на декор. Основным декором праздника, а в частности стола являлась скатерть. Есть хороший выбор скатертей в одном магазине http://retown.kiev.ua/domashniy-tekstil/skaterti/c25. Скатерть должна соответствовать размерам стола. А хорошие изображения подарят праздничное настроение.

Ссылка скопирована в буфер обмена