Оформити ДТП без потерпілих за певних умов можливо без правоохоронців

Оформити ДТП без потерпілих за певних умов можливо без правоохоронців

Фото: tsn.ua

Правоохоронці Дніпропетровщини вже не раз інформували громадян про доцільність використання Європротоколу при оформленні механічних ДТП.

Такий спосіб зручніший, значно економить час і дозволяє зменшити виникнення заторових явищ на вулично-дорожній мережі.

У Дніпропетровській області щорічно відбувається 9-10 тисяч дорожніх аварій. З'ясуванням всіх обставин події займаються правоохоронці. У той же час ще більш ніж десять років тому в багатьох країнах Європи випадки, що не мають у своїй основі відступів від законодавчої бази, дозволили розслідувати страховим компаніям.

Вихідним документом для початку розгляду є так званий Європротокол, що отримав на території України назву «Повідомлення про ДТП».

Водії можуть скористатися такою можливістю при наступних обставинах: учасники забезпечені полісом ОСЦПВ транспортних засобів; відсутні травмовані (загиблі) люди, вони прийшли до домовленості про обставини пригоди; у них були відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, а збитки, завдані потерпілій стороні, не перевищують максимальних розмірів, затверджених Уповноваженим органом.

У разі невиконання хоча б однієї з умов, виклик працівників поліції для оформлення ДТП обов'язковий!

Важливою обставиною, що говорить на користь Європротоколу, є те, що при використанні «Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду», учасники ДТП мають право не повідомляти про подію в поліцію, самостійно покинути місце його вчинення і при цьому звільняються від адміністративної відповідальності.

Якщо сталась ДТП за наслідками якої був заповнений Європротокол, то учасникам аварії необхідно не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Водій, пам’ятай! Використання Європротоколу під час оформлення ДТП дозволяє заощадити час.

Комментарии (3)

08:54, 17 декабря 2015

Оно так было всегда (((

09:45, 17 декабря 2015

[Гость] , так и написано, что напоминают.

momot

17:50, 17 декабря 2015

а с нового года подорожает никто не слышал?

Ссылка скопирована в буфер обмена