Як правильно зберігати продукти: поради криворіжцям
Фото: Pixabay (ілюстрація)
Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.
Читайте також: Святкові дні: як криворіжцям харчуватися корисно
Правильне зберігання продуктів відіграє важливу роль у забезпеченні нашого здорового стану.
Неправильне зберігання таких продуктів, як м’ясо, морепродукти та молоко, може призвести до зростання в них хвороботворних мікроорганізмів, які можуть спричинити виникнення гострих кишкових інфекцій. Особливо зараз, коли після свят часто залишаються різні смачні страви.
Готова їжа має певні терміни зберігання і чим менше, тим краще. На кожному продукті вказано термін придатності до розкриття упаковування та після.
Як довго можна зберігати продукти у холодильнику:
- сире м’ясо (в належній упаковці) – не більше 5 днів, приготоване – 3–5 днів;
- свіжа птиця – 2 дні;
- сосиски та сардельки у спеціальних упаковках: охолоджені – до 2 тижнів, відкриті – не більше 1 тижня;
- сира риба, а також морепродукти – не більше 2 днів;
- гриби (охолоджені) – до 5 діб. Окрім того, їх слід обгорнути папером, а потім поліетиленом;
- сирі яйця – 4–5 тижнів, зварені круто – не більше 1 тижня;
- молочні продукти – не більше 1 тижня, деякі види твердих сирів – до 2 тижнів;
- зелень і салатні листи (в закритому пластиковому пакеті) – не більше 4 діб. Салати в герметичних контейнерах – не більше 3 діб;
- фрукти – до 4 діб;
- десерти – 4 дні, але, проте якщо вони містять заварний крем/сметану, соус тощо, то до 1–2 діб;
- гастрономія, залишки готової їжі – не більше 5 діб.
Не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години. Приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу. І взагалі не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику.
Фрукти та ягоди (якщо вони неспілі) при кімнатній температурі зберігаємо:
- стиглі ягоди – 2 дні;
- виноград – не більше 5 днів.
Нагадуємо, що для приготування їжі потрібно використовувати лише питну воду гарантованої якості, а свіжі овочі, фрукти потрібно ретельно промивате водою; при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом.