Осінньо-зимовий період: як криворіжцям уникнути дефіциту вітаміну D

Фото: Перший Криворізький

Осінньо-зимовий період зі зменшенням кількості сонця – це час, коли криворіжцям варто особливо ретельно дбати про профілактику нестачі вітаміну D.

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Вітамін D:

  • забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів;
  • допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору;
  • підтримує опірність організму бактеріям та вірусам;
  • бере участь у діяльності нервової системи.

Одними з найкращих джерел вітаміну D є м’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир. Він також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах.

Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10–15 хвилин достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.

Важливо: не призначайте собі дієтичні добавки самостійно.

Варто пам’ятати, що люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D. Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.

Обговоріть це зі своїм лікарем, щоби переконатися, що споживана кількість вітаміну D відповідає вашим потребам.

Читайте також: Як ставляться криворіжці до переходу на зимовий час: опитування