Три випадки лістеріозу в Україні: що треба знати про небезпечну інфекцію
Фото: istockphoto.com
Про це повідомляє «Перший Криворізький» з посиланням на Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Захворюваність на лістеріоз в Україні залишається на спорадичному рівні — випадки поодинокі й не пов’язані між собою.
Людина може заразитися лістеріями при контакті з інфікованими тваринами або через вживання неякісних харчових продуктів, особливо без належної термічної обробки. Передача також можлива фекально-оральним шляхом, що робить особливо важливим дотримання правил гігієни.
Хвороба часто має симптоми, схожі на харчове отруєння:
- слабкість,
- озноб,
- підвищення температури,
- діарея,
- блювання.
Найбільший ризик мають люди похилого віку, вагітні жінки, діти до року, а також особи зі зниженим імунітетом.
Лістерії можуть виживати навіть при низьких температурах — у холодильнику та морозильній камері. Тому важливо ретельно мити овочі й фрукти, піддавати продукти належній термічній обробці, не купувати їжу на стихійних ринках, уникати контакту між сирими та готовими продуктами.
Фахівці радять:
- дотримуватись заходів особистої гігієни,
- використовувати воду перевіреної якості,
- вживати їжу перевіреної якості,
- при симптомах кишкових інфекцій, лихоманки чи менінгіту звертатися до лікаря для обстеження на лістеріоз.