Криворіжцям нагадують – які інфекційні хвороби передаються через воду
Фото: Перший Криворізький
Про це повідомляє «Перший Криворізький» із посиланням на фейсбук-сторінку Криворізького відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Читайте також: У Кривбасводоканалі відповіли — чи можна пити воду з-під крана
Однією з причин виникнення і розповсюдження інфекцій є тривале зберігання життєздатності небезпечних для людини мікроорганізмів у водному середовищі.
Через військові дії в Україні, перебої у водопостачанні, аваріях та поривах на водопровідних спорудах та мережах існують великі ризики інфікування води збудниками захворювань, що передаються водним шляхом.
До хвороб, викликаних водним фактором, належать такі інфекційні захворювання:
- ротавірусна інфекція;
- дизентерія;
- сальмонельоз;
- ешерихіоз;
- холера;
- черевний тиф;
- лептоспіроз;
- гепатит А;
- дерматомікоз.
Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену воду (кип’ятити не менше 10-15 хвилин);
- дотримуватись правил та термінів зберігання води;
- не пити воду з випадкових джерел;
- мати достатній індивідуальний запас питної води;
- проводити регулярне очищення та знезараження питної води в колодязях;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
- купатися тільки в спеціально відведених місцях.