Літо і кишкові інфекції: правда і міфи, які можуть коштувати здоров’я
Фото: Перший Криворізький
Міф: кишкові інфекції виникають лише через вживання немитих овочів і фруктів
Правда: кишкові інфекції можуть виникати з різних причин.
Немиті овочі і фрукти — це лише один із факторів. Також зараження можливе через вживання неякісної або термічно необробленої їжі, води з ненадійних джерел, порушення умов зберігання продуктів. Тому профілактика включає не лише миття овочів і фруктів, а контроль за якістю води та їжі, особисту гігієну шляхом миття рук і дотримання санітарних норм на кухні й у побуті.
Міф: уникайте молока та молочних продуктів, щоб не захворіти
Правда: уникати молока та молочних продуктів зовсім не обов’язково. Навпаки, вони можуть бути цінним джерелом кальцію, білків, вітамінів. Однак важливо вживати лише якісні продукти — пастеризовані або кип’ячені, з перевірених джерел і з дотриманням умов зберігання. Причому зовнішній вигляд їжі не завжди є надійним показником її безпечності.
«Навіть якщо їжа на вигляд свіжа, вона може містити хвороботворні мікроорганізми або токсини, які не впливають на запах, колір чи смак. Наприклад, сальмонела або кишкова паличка часто присутні в м’ясі, яйцях, молоці, хоча продукти й видаються нормальними», — каже лікарка медичного центру «Первинка».
Міф: антибіотики допоможуть при будь-якій кишковій інфекції
Правда: не всі кишкової інфекції потребують лікування антибіотиками.
Більшість випадків, особливо гострих вірусних гастроентеритів, наприклад ротавірус, не потребують антибактеріальної терапії, оскільки антибіотики не діють на віруси.
Міф: кишкової інфекції небезпечні лише для дітей
Правда: кишкові інфекції небезпечні не лише для дітей, хоча саме діти до п’яти років є однією з найбільш вразливих груп через незрілу імунну систему та швидку втрату рідини.Проте серйозні ускладнення можуть виникати також у літніх людей через супутні захворювання та у вагітних жінок. Деякі інфекції, наприклад токсоплазмоз, небезпечні для плоду. Токсоплазмоз — інфекційне захворювання. Найбільше розповсюджуються, якщо вдома є коти.
«Прибирати лоточок після котів треба лише в рукавичках і потім добре мити руки», — радить Анастасія.
Або лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання, яке супроводжується високою температурою, болями в животі та тілі. Заразитися можливо через вживання сирої води з невідомих водойм, коров?ячого молока від хворих корів, через подряпини шкіри, якщо купатися в невідомих водоймах.
Міф: кишкові інфекції завжди супроводжуються блювотою та діареєю
Правда: не всі кишкові інфекції обов’язково супроводжуються блювотою чи діареєю. Це найбільш поширені симптоми, але перебіг захворювання може варіюватися залежно від типу збудника, віку та стану імунної системи пацієнта, його супутніх захворювань.При вірусній інфекції це найбільш поширені симптоми, а при сальмонельозі, наприклад, можуть бути лише підвищена температура та болі в животі.
Міф: купатись у забруднених водоймах безпечно, треба потім просто ретельно помитись чистою водою
Правда: купатись у забруднених водоймах — це небезпечно, і миття після цього не усуває ризику захворіти.Через контакти із забрудненою водою людина може заразитись кишковими інфекціями, наприклад сальмонельозом, гепатитом А, грибковими ураженнями, простатичними хворобами. У Кривому Розі пляжі офіційно не відкривали.
Читайте також: На пляжах Кривого Рогу перевірили якість води: що виявили
Міф: перепелині яйця не містять сальмонели
Правда: перепелині яйця також можуть бути заражені спорами сальмонели, як і курячі. Сальмонельоз може перебігати легко, але іноді сильне зневоднення, яке він викликає, становить небезпеку для життя.Ознаки сальмонельозу: підвищена температура, головний біль, слабкість, погане самопочуття, біль у животі, нудота, блювання та пронос.
Треба добре мити яйця перед уживанням, добре їх термічно оброблювати і готувати до повної готовності, щоб жовток не був сирим.
Міф: ніж після того, як ним різали сире м’ясо, достатньо помити холодною водою
Правда: помити ніж тільки холодною водою недостатньо для знищення патогенів, які можуть залишитись після обробки сирого м’яса. Весь посуд необхідно ретельно мити гарячою чистою водою зі спеціальними засобами для миття посуду.
Міф: якщо вживати алкоголь, то на ботулізм не захворієш
Правда: вживання алкоголю не захищає від ботулізму. Ботулізм — це захворювання, що виникає внаслідок споживання продуктів, забруднених ботулотоксином, наприклад неправильно консервованих.Читайте також: Сімейна пара з Дніпропетровщини захворіла на ботулізм, з’ївши сушену рибу: чоловік помер
Алкоголь не нейтралізує токсини і не знижує ризик зараження. Єдиний надійний спосіб запобігти ботулізму — це дотримання правил консервування, термічної обробки і безпечного зберігання продуктів.
«Якщо ви з’їли консерви десь на природі, потім почало двоїтися в очах, ще туди зверху алкоголю, то там буде не тільки ботулізм, а ще й ураження всього організму», — наголошує Анастасія.
Дотримання особистої гігієни, миття рук, постійне носіння вологих серветок і засобів для дезінфекції, миття овочів і фруктів, контролювання терміну придатності продуктів — обов’язкові правила, які допоможуть уберегтись від кишкових інфекцій.
Про розвінчання популярних міфів щодо різних захворювань читайте в спецпроєкті «Першого Криворізького».
Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.