У 2022 році на Дніпропетровщині зафіксували три випадки ботулізму

Главное фото новости
Фото: Перший Криворізький ілюстрація
1kr.ua
Цьогоріч у Дніпропетровській області ботулізмом захворіли двоє дорослих у Кам’янському та один у Дніпрі. Люди отруїлися копченою рибою та тушонкою, виготовленими вдома.

Як уникнути інфікування, розповіли в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Влітку збільшується кількість випадків харчових отруєнь. Особлива небезпека – ботулізм. Він виникає через неякісно приготовлені продукти, що були забруднені бактеріями цієї інфекції. Захворювання може призвести до критичних наслідків, навіть смерті», – розповів заступник директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОВА Олексій Григорук.

Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше – овочів. А ще консервовані продукти, що були погано вимиті або неправильно термічно оброблені. Копченості домашнього приготування. Трапляються випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

У більшості випадків ботулізму можна уникнути. Для цього слід дотримуватися простих правил:
  • не можна вживати консервовану їжу з банок зі здутими кришками. Або якщо вона була приготовлена понад рік тому.
  • не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  • Уникайте вживання в’яленої, копченої, солоної риби

При перших ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Зокрема, якщо є порушення близького зору або сильно виражена сухість у роті. Може «пропасти» голос. Підвищитися стомлюваність. Виникнути запаморочення.

Щоб бути в курсі всіх останніх подій, підписуйтесь на telegram-канал "Першого Криворізького"

Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.