У 2022 році на Дніпропетровщині зафіксували три випадки ботулізму
Фото: Первый Криворожский иллюстрация
Як уникнути інфікування, розповіли в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.
«Влітку збільшується кількість випадків харчових отруєнь. Особлива небезпека – ботулізм. Він виникає через неякісно приготовлені продукти, що були забруднені бактеріями цієї інфекції. Захворювання може призвести до критичних наслідків, навіть смерті», – розповів заступник директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОВА Олексій Григорук.
Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше – овочів. А ще консервовані продукти, що були погано вимиті або неправильно термічно оброблені. Копченості домашнього приготування. Трапляються випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
У більшості випадків ботулізму можна уникнути. Для цього слід дотримуватися простих правил:
- не можна вживати консервовану їжу з банок зі здутими кришками. Або якщо вона була приготовлена понад рік тому.
- не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
- Уникайте вживання в’яленої, копченої, солоної риби
При перших ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Зокрема, якщо є порушення близького зору або сильно виражена сухість у роті. Може «пропасти» голос. Підвищитися стомлюваність. Виникнути запаморочення.
Щоб бути в курсі всіх останніх подій, підписуйтесь на telegram-канал "Першого Криворізького"