Путін програв війну з перших днів, — головний рабин Кривого Рогу

Путін програв війну з перших днів, — головний рабин Кривого Рогу

Фото: Первый Криворожский

Єврейська громада Кривого Рогу з перших днів повномасштабного вторгнення займається евакуацією всіх, хто бажає виїхати, видає переселенцям і багатодітним й малозабезпеченим сім’ям продуктові набори та ліки. Головний рабин Кривого Рогу розказав нам про роботу громади під час війни, а також висловив своє ставлення до наративу російської пропаганди про нацистів в Україні.

Криворізька єврейська громада не є державним закладом і не фінансується з бюджету міста. Ця громада співпрацює з приватними фондами в Україні та за її межами, тому має можливості забезпечувати певну кількість населення Кривого Рогу продуктовими наборами, ліками чи безкоштовно перевезти з міста в Польщу, Румунію чи Молдову.

Ми ще не підрахували, скільки точно евакуювали людей, — говорить головний рабин міста Лірон Едері. — Але це точно вже декілька тисяч. У перші дні, коли багато людей в паніці шукали, куди втекти від катастрофи, ми відправляли по декілька евакуаційних автобусів щодня. Я можу з радістю сказати, що зараз ми відправляємо один автобус на тиждень, і останній раз їхало всього чотири людини.




Фото: Єврейська громада Кривого Рогу

Оголошення про евакуаційні автобуси, які організовує єврейська громада, можна відстежувати на фейсбук-сторінці Ravvin Liron Ehderi, «Еврейская община в Кривом Роге», а також уточнювати за номерами телефонів 0637815484, 0976636345, це безкоштовно. Котів просять везти в переносках, собак — у намордниках і на повідцях. Лірон Едері каже: відповідальність громади закінчується на кордоні з країною, в яку привезли. Організувати розселення або харчування вони не в змозі, тому варто за номерами дізнаватись, куди саме прямує автобус, і шукати у містах центри для біженців або приватне житло.

Станом на червень ми роздали понад 300 тонн продуктів у єврейські громади, — говорить Лірон Едері. — Проте зараз ми приймаємо заявки на продуктові набори від малозабезпечених і багатодітних родин у Кривому Розі. Це не мають бути євреї.
На сторінці єврейської громади є форма, яку треба заповнити, якщо Вам потрібні продукти. В тій же формі переселенцям можна обрати «ліки» або «домашнє начиння», і Вам спробують допомогти ковдрами чи подушками. Працівниці криворізької єврейської громади наголошують, що ліки можуть отримати всі містяни або переселенці, у яких є проблеми зі здоров’ям і потреба в ліках, а також підтверджений лікарем діагноз.

Окрім цього, єврейська громада може допомогти з медичною евакуацією для важкохворих людей. У формі зазначено, що є можливість евакуації й для людей, які не мають єврейського коріння, проте бажано мати домовленість зі шпиталем, куди є потреба дістатися.


Фото: Єврейська громада Кривого Рогу



Я відповідальний не лише за криворізьку єврейську громаду, — говорить Лірон. — У мене в Умані є багато переселенців з різних українських міст. Вони пережили жахи від російської армії. Умань має зручну транспортну розв’язку, і ми організували там центр для переселенців. Там ночує 160 людей щоденно, мають триразове харчування. 45 дітей, 60 людей похилого віку. Я розумію, наскільки це дорого організувати. Не в силах жодного приватного фонду забезпечувати це постійно. Крім цього, під моїм патронажем 300 людей в Умані, які щодня приходять взяти обід.


Як євреї ставляться до російського наративу «українці — нацисти»


Російські ЗМІ систематично штампують фейки та поширюють дезінформацію про нацизм в Україні. Деякі з них заявляють про «нацизм у політичному керівництві», деякі — про «нацистів в полку «Азов». Росіяни активно розвивають ще й наратив про “нацистські погляди” тих, хто стояв на Євромайдані й скидав режим Януковича. Іноді російські ЗМІ не можуть домовитись між собою й називають українців не “нацистами”, а “фашистами”.


vesti.ru



tvzvezda.ru



YouTube





Ми спитали головного рабина Кривого Рогу Лірона Едері, що він думає про цей російський наратив та чи зіштовхувався він в Україні з дискримінацією за мовною ознакою. В житті й по роботі тут, в Україні, він говорить російською мовою.

Перше:Скільки держав світу ви можете назвати, чиї громадяни голосували — понад 50% — за єврея, як їхнього президента? Відповідь: дві держави — Ізраїль і Україна. Друге: як ви думаєте, у Німеччині немає нацистів? Тих, хто дуже любить Гітлера? Є.Чому б Голландії не напасти на Німеччину і не «визволити» її? А Франція, там немає нацистів? [Марі] Ле Пен ось ледь не стала президенткою. Великобританіє, йди маршем проти Франції! Чому ні? А цей напівбожевільний, який помер нещодавно — Жиріновський— він не нацист? Чому ми не йдемо маршем проти Росії? Що за маячня? — обурюється та іронізує Лірон Едері.


Росіяни, йдіть додому і не морочте нам голови, — продовжує наш співрозмовник. — Різати мирне населення Бучі, Ізюму і говорити, що українці нацисти? До чого слова “ми вас захищаємо”? До обстрілів російською армією Харкова? Що за маячня? Росію не має хвилювати, які проблеми є в Україні. Я живу в Україні і я сам розберусь, що мені робити. Якщо мене спитають, чому я говорю російською, я відповім: хочу і буду. І що далі? Хто просив їх захищати мене? Я їх не просив. Ніхто тут не просив.



Ми запитали Едері, який нещодавно повернувся з відрядження до Ізраїлю, про настрої серед населення його рідної країни. Ізраїльська спільнота, за словами рабина, дуже підтримує Україну. Проте Едері наголошує: варто розділяти ізраїльських громадян і Ізраїль як державу. Держава Ізраїль не втручатиметься у війну між Україною і Росією. Правильно це чи неправильно, за думкою рабина, — їм дасть зрозуміти ізраїльський народ.

Я думаю, що гірші часи позаду України, — говорить Едері. — Путін програв війну з перших днів наступу. Зараз обстановка у Кривому Розі чудова. Можна починати жити, розвиватись. Панікувати не треба. Мені приємно побачити, як люди повертаються у місто, як місто потихеньку оживає. Це гарний знак, що свідчить: нас не перемогли.
Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».


Видео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена