Новий фейк: росіяни виправдовують обстріл Кривого Рогу

Новий фейк: росіяни виправдовують обстріл Кривого Рогу

Фото: Первый Криворожский

Російська пропагандистська машина продовжує брехати, що не обстрілює цивільні об’єкти в Україні.

Так сталось і з ракетним ударом по Кривому Рогу, який на минулому тижні налякав десятки тисяч криворіжців та криворожанок.

Що і коли сталось


Нагадаємо, у суботу 28 травня дві ракети влучили в одне із промислових підприємств Кривого Рогу.

Тоді про це повідомили Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА та начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Вже 29 травня обласна прокуратура деталізувала інформацію про наслідки обстрілу: “збройні сили РФ, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили ракетний обстріл по промисловій інфраструктурі Кривого Рогу. Внаслідок двох ракетних ударів зруйновано промислові потужності підприємства”. Фахівці прокуратури стверджують, що будь-які військові об’єкти на даній території відсутні. Про це знають і місцеві мешканці, які живуть недалеко від знищеного російською армією заводу.

Як це подає Росія


Росіяни вирішили вчергове виправдати ракетні удари по цивільних об’єктах в Україні. На одному із головних пропагандистських сайтів Rasha Today, який заборони у ЄС, з посиланням на представника Міноборони РФ написали черговий фейк про те, що у Кривому Розі високоточною ракетою знищили склад боєприпасів Збройних Сил України. Цю новинну одразу підхопили дрібні сайти.



Жодна офіційна структура Збройних Сил України та жодна з військових адміністрацій, ні обласна, ні районна, ні міська, не повідомляли про влучання по військових об’єктах. Більш того, українські військові не використовують цивільні об’єкти у якості укриття та військових складів, на відміну від росіян.


Нам не звикати


Російська пропаганда регулярно виправдовує обстріли цивільних об’єктів фейковими повідомленнями про знищення військових складів, стоянок, баз тощо. Таким чином вони намагаються виправдати порушення міжнародного гуманітарного права у частині застосування заборонених боєприпасів і обстрілах об’єктів цивільної інфраструктури та використовують для прикриття посадових осіб.

Схема приховування від росіян правди про злочини їхніх військовослужбовців і спроби ввести в оману українців та світову спільноту, посіяти паніку дуже проста. Російська армія завдає удару по цивільному об’єкту та одразу після цього запускається пропагандистська машина, яка починає виправдовувати вбивства цивільних фейковими повідомленнями про удари по українському війську.

Подібні повідомлення лунали від пропагандистів після авіаудару по пологовому будинку у Маріуполі. Тоді постраждали щонайменше 17 людей, серед яких діти з мамами, вагітні жінки та медперсонал. Троє загинул, серед них одна дитина.

Тоді ж пропагандисти почали розповідати про те, що пологовий у Маріуполі нібито захопили «бійці полку Азов». А телеканал «Россия 1» згадав навіть про міфічних військових «Правого сектору».

Сергій Лавров, міністр закордонних справ РФ, тоді говорив, що взагалі Росія не нападала на Україну: «На другие страны мы нападать не планируем, мы и на Украину не нападали». З урахуванням регулярних перехоплень СБУ, свідчень російських військових, які здались у полон, можна сміливо говорити, що це неправда.

Коли російська армія знищила у Києві торговельний центр, їхні пропагандисти стверджували, як і у випадку з Кривим Рогом, що там був склад зброї.



Типове виправдання власних злочинів росіяни застосували й 9 травня, коли тричі вдарили ракетами по Одеській області. Зруйнували об'єкт туристичної інфраструктури та торговельний центр.

Та одразу після цього запустили фейк про одеський ТЦ «Рів’єра», у якому нібито зберігалось «озброєння західного виробництва».


Про що слід пам’ятати


Важливо пам’ятати, що Росія не почала маніпулювати та створювати фейки тільки після повномасштабного вторгнення в Україну. Вони робили це десятиліттями, і безпосередньо перед 24 лютого теж. Про це неодноразово повідомляли як уряди інших країн, так і організації, які професійно займаються викриттям російської пропаганди.

Саме завдяки таким фейкам і маніпуляціям росіяни продовжують вважати, що їхня армія не чинить злочинів, а буцімто «визволяє» українців. Тоді логічними, що росіяни підтримують диктаторський режим Путіна і не чинять жодних спротивів.

Коли регулярно траплялись пожежі на військових складах цього ніхто не приховував, як у випадку з Балаклією на Харківщині 2018 року, так й у випадку із загорянням складів на Вінничині, яке пов’язано з ракетним ударом РФ.

Зауважимо, що приховати загоряння боєкомплектів практично неможливо, а також дуже небезпечно стосовно військових та цивільних.

Аналогічних повідомлень у криворізьких медіа не спостерігалось, також про це не писали й у місцевих групах й чатах.

Станом на момент написання матеріалу російських окупаційних військ на території Дніпропетровської області немає, криворіжців та тих, хто вимушено покинув інші міста, які обстріляла армія РФ, надійно захищають жінки та чоловіки у лавах Збройних Сил України.

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Ссылка скопирована в буфер обмена