Чи загрожує Україні голод та хто насправді у цьому винен

Чи загрожує Україні голод та хто насправді у цьому винен

Фото: Первый Криворожский

Голова Держдуми Російської Федерації В’ячеслав Володін заявив, що США хоче влаштувати голодомор в Україні. За його версією, США «шукають шляхи вивезення зерна з України», щоби якнайшвидше повернути гроші, витрачені на постачання озброєння.

«Замість реальної допомоги — забирають найнеобхідніше, фактично влаштовуючи продрозверстку. Запаси зерна необхідні самим українцям, щоби прожити до нового врожаю», — написав Володін.


Наприкінці він написав, мовляв, «у Вашингтоні не вірять у перемогу Києва. Думають, як скоріше повернути гроші, влаштовуючи в Україні голодомор».


Так хто ж все-таки хоче влаштувати голодомор в Україні і чи справді це можливо за нинішніх обставин?
У 2022 році в Україні планують засіяти щонайменше 70% посівних площ, розповів у національному телемарафоні заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«За песимістичним прогнозом — вдасться засіяти 70%. Якщо території Чернігівської та Сумської області, які мають величезні аграрні площі, вдасться розмінувати найближчими тижнями, можливо, площа посівної збільшиться до 80%», — сказав він.

Навіть за зменшення обсягу посівів Україна зможе забезпечити себе продовольством.

«Якщо подивитися, що ми плануємо засіяти 70%, то з них 30–40% будуть для внутрішнього споживання. І також буде залишок для експорту», — сказав заступник міністра.


Україна — четвертий за величиною виробник та експортер сільськогосподарської продукції у світі.

За прогнозами міністерства оборони Великої Британії, виробництво української продукції аграрного сектора скоротиться на 20%.

Тим часом росіянам офіційно дозволили красти зерно в Україні. На законодавчих зборах Красноярського краю прийняли рішення про вивезення зерна із захоплених територій Херсонської області, передає «УНІАН».

За рахунок крадіжок, у РФ вирішили поповнити власний фонд сільськогосподарської продукції.

Зокрема, Російська Федерація викрала з України 400 тисяч тонн зерна з тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей. Це становить третину всіх запасів у цих регіонах та коштує понад $100 млн, йдеться в заяві на сайті МЗС України.

Російське торгове судно «Матрос Позиніч» із викраденим зерном стоїть у сирійському порту Латакії,повідомляє CNN з посиланням на супутникові фотографії, зроблені Maxar Technologies.



Із Севастополя, згідно із супутниковими знімками та даними стеження, «Матрос Позиніч» пройшов протокою Босфор і доплив до єгипетського порту Олександрія.

У нього було завантажено майже 30 тисяч тонн української пшениці. Єгипет попередили, що зерно вкрали, і відправку відхилили.

Російські окупанти заблокували в українських портах 90 мільйонів тонн зерна. Ще шість найбільших складів із зерном розбиті ворожими ракетами, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду у цих частинах світу.



Центр протидії дезінформації при РНБО зробив підбірку чергових фейків Російської Федерації.

Постійний представник РФ при ООН Василь Небензя заявив: «Росія має підозри, що експортоване українське зерно йде не нужденним країнам, а в запаси ЄС». Водночас, в Міністерстві закордонних справ РФ повідомили, що «Росія не перешкоджає експорту зерна України, логістичні проблеми виникли з вини Києва».

А чи загрожує голод Україні?
Україна сформувала стратегічні запаси харчів, яких вистачить на роки, зазначає прем’єр Шмигаль. Станом на 9 травня вже засіяли 8,6 мільйонів гектарів різними сільгоспкультурами — це на 24?% менше від торішніх показників. Водночас важливо пам’ятати, що українські аграрії отримали понад 20 мільярдів гривень пільгових кредитів за різними державними програмами.

Радник начальника Криворізької районної військової адміністрації Олександр Фастовець розповів про посівну кампанію в Дніпропетровській області.

«Початок посівної цього року був специфічним. Спочатку орки були ближче до Кривого Рогу, ніж зараз, й аграріям РВА не дозволяла виїжджати на поле. Тут були укріпрайони, міни. Є й зараз поля, які заміновані. Цією інформацією розпоряджається ЗСУ», — зазначив він.




Але криворізькі аграрії таки розпочали посівну кампанію. Ба більше, врожаю вистачить не лише Дніпропетровській області, а й усій Україні на довгі роки.

«Ми — житниця не лише України, а й експортуємо продукцію для всього світу. Зараз є логістичні перебої з відгрузкою нашої продукції, запасів продуктів, пшениці й олії вистачить на довгі роки», — сказав Фастовець.

В Україні з’явилася ініціатива «Сади Перемоги» — це овочеві, фруктові та трав’яні сади, висаджені в приватних резиденціях і громадських парках. Така ініціатива була в Сполучених Штатах, Великобританії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн.

«Крім непрямої допомоги військовим зусиллями, такі сади також розглядались як «покращення морального духу» громадян, оскільки садівники мали змогу пишатися своєю працею та отримувати винагороду у вигляді врожаю. Сади перемоги були частиною щоденного життя тилу («домашнього фронту») цих країн», — йдеться на сайті.

У Британії під час Другої світової війни для Садів Перемоги використовувалися пустирі, парки й галявини, спортивні поля, задні двори та дахи багатоквартирних будинків.



Упродовж усього перебігу Другої світової війни майже третина всіх овочів, вирощених у США, походила із Садів Перемоги. До травня 1943 року в США висадили 18 мільйонів Садів Перемоги — 12 мільйонів у містах та 6 мільйонів на фермах.

Українців також закликають використовувати будь-яку можливість щось висадити, аби мати в майбутньому свої запаси харчів.

Зокрема й тому, що російські окупанти намагаються знищити логістику в Україні. Вони підривають мости, націлюють ракети на склади з харчами та залізничні колії.

Хоч врожаю і вдосталь, у перевізників може просто не вийти поставляти його у різні регіони.

Робота з землею — це і про самоідентифікацію українців. Наші пращури здавна працювали на землі, оброблювали поля тощо.

Можливо саме час здійснити мамину мрію — висадити цибулю на підвіконні чи законсервувати пару банок помідорів. Це не лише допоможе пережити час, коли можуть виникнути перебої із доставками продуктів, а і зекономить сімейний бюджет.

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Фото: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена