З Україною в серці: у Кривому Розі у тренді патріотичні тату

З Україною в серці: у Кривому Розі у тренді патріотичні тату

Фото: Первый Криворожский

Тризуби, прапори, «руський воєнний корабль…», написи «доброго вечора, ми з України», вишивка, петриківський розпис, квітучі соняшники, колоски та маки — такі татуювання нині у тренді серед криворіжців та криворожанок.

Стереотипний поділ України на «західну» та «східну» породив багато міфів. Де жителі заходу України — патріоти та віряни, а умовні східняки — люди з проросійськими поглядами.

Кривий Ріг, нині прифронтове місто, жителі якого теж воювали в зоні проведення АТО, ООС і нині боронять Україну від російських окупантів. Вже тоді військові, які повертались з оточень під Іловайськом, Дебальцевим, Донецьким аеропортом, які пройшли полон у підвалах будівлі Донецької СБУ розповідали, що тим, у кого були патріотичні тату, завжди діставалось від росіян і їхніх поплічників. Терористи завжди вважали людей із тату особливо небезпечними. Щоправда, ніколи не могли пояснити, яку саме небезпеку несе тату із пшеницею.

Українці робили дату, аби підкреслити ідентичність — ми є, ми ось такі — любимо свою країну, кожен і кожна говорять тією мовою, якою зручно, у тому числі російською — але тут наш дім, і ми любимо його.



Можливо, росіянам міцно засів у головах міф про те, що татухи роблять тільки супер ідеологічні люди або бандити у тюрмах.

Патріотичні тату з’явились у трендах тату-салонів Кривого Рогу задовго до 24 лютого, кажуть майстри. Криворіжці та криворожанки почали робити татуювання з малим гербом України, кольорами прапора та вишивкою ще у 2014 році. Із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, кількість охочих зробити патріотичне тату зросла. Це загальноукраїнська тенденція.

Анна Атаманчук, 39-річна бухгалтерка з Кривого Рогу, мама двох синів та активна велосипедистка, запланувала зробити татуювання у вигляді маку та колоска пшениці ще у грудні минулого року минулого року. Мак — на згадку про військових, що загинули за Україну у різні часи, а колосок — про постраждалих від наслідків Голодоморів та політреспресій, влаштованих радянською владою для знищення української нації. Але вдалось втілити задуманне вже після початку повномасштабного вторгнення. Анна каже, не боялась робити такі тату в активну фазу війни, бо вона вірить у перемогу і у міць Збройних Сил України та тероборони Кривого Рогу.




А росіяни тим часом намагаються, вочевидь, виконати головну правило роботи Геббельса: чим більша брехня, тим простіше в неї повірити.

Представник росії при ООН Васілій Небензя у одному зі своїх виступів стверджував, мовляв, молодь в України робить татуювання свастики.

А на одному із пропагандистських сайтів самопроголошеної Донецької народної республіки чимось за аксіому подають тезу про українських неонацистів, ніби намагаючись переконати і українців, і росіян, що той-таки «Азов» — звірі і нелюди. Пропагандисти порівнюють українську армію із Третім Рейхом.




В той самий час українські журналісти переказують свідчення військовослужбовців, які розповідають про те, як росіяни принижували їх, змушуючи роздягатись, бо шукали «небезпечні» татуювання.

Криворожанка Ліза минулого тижня у салоні “Sketch tattoo” зробила татуювання — слова “любіть” та “Україну всім серцем любіть” утворюють мапу України. Ліза говорить, це було спонтанне рішення.


На думку Максима, власника тату-салона “Sketch tattoo”, такі татуювання допомагають людям відчути згуртованість, підбадьорити як себе, так і інших, дозволяє дихати на повні груди, додає віру у перемогу.


«Бути українцями не соромно.», — говорить співвласник салону тату у Кривому Розі Максим. Він набив собі тату у вигляді козака ще 5 років тому.


Хоча тату-майстер Валерій говорить, що бажаючих зробити карту України, концептуальний напис чи символ дійсно стало більше.






Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Фото: Даніїл Токмаков

Видео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена