Початок посівної був «специфічним», але врожаю Дніпропетровщині вистачить на роки, — аграрії

Початок посівної був «специфічним», але врожаю Дніпропетровщині вистачить на роки, — аграрії

Фото: Первый Криворожский

Посівну на Дніпропетровщині у 2022 році розпочали дещо невчасно — заважали бойові дії в районах, що межують з Херсонською областю.

Втім лінію фронта вдалося відсунути вглиб Херсонщини, і більшу частину полів Криворізького району засіяли. Врожаю Дніпропетровщині і всій України вистачить на довгі роки: у цьому запевнили редакцію 1kr.ua аграрії.

Гречано-Подівська громада межує з прифронтовою Зеленодольською, яка страждає від артобстрілів російських окупантів найбільше. Робота на полях кипить: на ділянки працювати виїжджають трактористи та інші робітники. Зараз вони вже завершують посів соняшників й удобрюють землю. Іноді неподалік чути постріли, але це не лякає дніпропетровських аграріїв, і вони щодня виходять на роботу.

Якщо хліба не буде, то що ж ми робитимемо? - говорить механізатор Григорій Олійник. Він ні на день з початку війни не переривав роботу, говорить, що це справа його життя.
Голова військової адміністрації Криворізького району Євген Ситниченко повідомляє, що більшість полів району лишились придатними для посіву. Постраждала частина полів у Широківській, Зеленодольській, частково у Гречано-Подівській громаді.


Наразі рашистські організми ведуть обстріли гранатами і снарядами, які розриваються і пошкоджують цілісність грунту, проте великої екологічної шкоди не завдають, — говорить Євген Ситниченко. — Що більший снаряд, то більша яма. Ну, засипали грунт, і пішли далі працювати.


До початку військових дій сільгоспвиробники закупили засоби захисту продукції, добрива і насіння. Тому на 90% були забезпечені ще до початку військових дій. Наразі є невеликі перебої з паливом, але держава обіцяє врегулювання. Наявних запасів палива поки вистачає.


Перед тим, як випускати у поле трактористів, працюють ДСНС, — говорить радник начальника Криворізької РВА Олександр Фастовець. —Розміновують, знешкоджують снаряди, які долітають від росіян.

Наразі незасіяними залишилось ще 30-40% полів району. До кінця травня аграрії планують завершити посівну.


Фото: Даніїл Токмаков

Ссылка скопирована в буфер обмена