Швидкий і непомітний: криворізькі волонтери розробили баггі для військових

Швидкий і непомітний: криворізькі волонтери розробили баггі для військових

Фото: Первый Криворожский

У Кривому Розі військові та волонтери розробляють саморобні автомобілі — баггі, — закордонний аналог яких коштує понад 20 тисяч доларів. Машини дозволяють перевозити зброю, швидко переміщатись під час бойових дій і забирати поранених. Після вдалого тестування автівки підуть на передову для криворізьких захисників.

Російські пропагандисти поширюють міфи, мовляв, українці тільки й можуть, що “доїти” Європу і США, а ті раді “накачувати” Україну військовою технікою.

Криворіжці доводять — це цілковита маячня. Криворізький волонтерський рух знаходить і виготовляє справжні скарби, серед них і баггі — легка військова машина для перевезення боєприпасів та доставки поранених.

Криворіжець Денис Дубов з друзями волонтерить понад два місяці. Спочатку розробили димові шашки, які допомагають військовим залишатись непомітними під час бою. Тепер взялись за автівки.

Взагалі цікава ситуація вийшла: ми сиділи пили чай нашою волонтерською групою, і вирішували, що робити далі, як ще допомогти військовим, - говорить Денис. - Хотілось чогось масштабного і прикольного! Один мій друг запропонував робити військові баггі, відео про які дивився в інтернеті. Ми посміялися, бо така автівка коштує від 20 тисяч доларів. Але потім задумались серйозно і почали шукати варіанти.


У одного з волонтерів, Івана Бабіча, батько у 2018 році виготовив баггі для власного користування. Самопальну машину зробили з підручних матеріалів: 90% деталей — із старих автівок. Цей баггі вже декілька років бере участь у змаганнях і придатний для повноцінного використання.

Денис розповідає, що побачивши баггі, військові були у захваті. Сказали, що такий можна використовувати для протитанкових комплексів, мінометного розрахунку та інших задач.

Тоді почали шукати людину, яка могла б розробити креслення вже для військового баггі.

Так до команди долучився криворізький винахідник Віталій Бризгалов. Раніше він розробляв електродвигуни, а також займався запуском виробництва першого в Україні вантажного електромобіля.Зараз він і його команда взялись допомагати ЗСУ.

Ми будемо робити баггі стільки, скільки буде потрібно військовим. Це приблизно десять автівок сумарною вартістю 500 тисяч гривень, - говорить Віталій. - Винайшли формулу, як робити їх швидко і дешево.

Винахідник додає: “Якщо хтось хоче допомогти, в тому числі руками, можна знайти мене або Дениса Дубова у фейсбуці. Допомогти корисній справі можна також і фінансово, реквізити запитуйте у мене в особистих”.

Баггі, який виготовляють криворіжці, коштує на 80% дешевше ніж така сама автівка з заводу. Авто має нижчі характеристики, ніж у заводської версії та все одно може задовольнити потреби захисників Кривого Рогу.

Вже дві волонтерські команди готові допомагати збирати автомобілі для військових. Вони чекають більш точних креслень після завершення випробувань.

Цей баггі легко долає будь-які схили, - говорить Іван, який випробовував автомобіль за кермом. - Легко витримує стрибки, може їздити по багнюці. Керування трохи відрізняється від керування звичайною машиною, але навчитись можна швидко і легко.

Долучайтесь до корисної справи! Тисніть на посилання на фейсбук-сторінки волонтерів.
Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».



Видео: Даніїл Токмаков Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена