Ви згадаєте це приміщення і прийдете сюди — криворіжці власноруч облаштували бомбосховище

Ви згадаєте це приміщення і прийдете сюди — криворіжці власноруч облаштували бомбосховище

Фото: Первый Криворожский

Мешканки і мешканці Кривого Рогу облаштували бомбосховище на 2500 місць у будівлі закинутого заводу «Криворіжгірмаш». Коли у 2016 році завод збанкрутував, входи у бомбосховище було засипано землею, а самі приміщення — сміттям. Приміщення знаходиться в історичному центрі міста.

“Я про це бомбосховище знала ще зі школи, — каже криворожанка Ірина Тимків, продавчиня супермаркету “Варус”. — Нас сюди приводили, казали, якщо щось трапиться — ви згадаєте про це приміщення і прийдете сюди.”


Так і сталося. Ірина прийшла до сховища після вибухів від ракетних обстрілів 24 лютого — адже на Гданцівці, за словами жінки, немає бомбосховищ, лише невеликі підвали.


Ірина разом з чоловіком і сусідами вирішила довести бомбосховище до ладу. До них приєдналися інші — працювало так зване “сарафанне радіо”.

Всього до робіт долучилося близько 70 людей. Розкопували входи, виносили сміття, вкручували лампочки, фарбували стіни, приносили меблі, подушки та ковдри. Відкопали каналізацію, привезли 7 буржуйок, нарубали дров. Жителі району поставили вживану душову кабіну, принесли старенький посуд, холодильник, раковини. Облаштували тут і дитячу кімнату — принесли ліжечка для немовлят, телевізор, іграшки, дитячі книжки.



Зробили кухню, щоб можна було готувати їсти, їдальню, зону відпочинку, санчастину.
У ній є медикаменти на випадок, якщо комусь стане зле або хтось травмується: спирт, вата, йод, сода, перчатки, маски. “Люди несли, хто що міг” - говорить Ірина. Сміття було по пояс, пригадує вона.
Все жителі району виносили руками.Намагалися зробити приміщення придатним для перебування під час повітряної тривоги, які тепер у Кривому Розі по кілька разів на добу. Тоді, на початку лютого, ніхто не знав, де і коли героїчна українська армія зупинить російських окупантів.

Дуже допомогли в облаштуванні сховища депутатка Нуне Волкова та подружжя Темченків — Юрій та Ірина, батьки 8 дітей, які вклали близько 39 тисяч гривень. На ці гроші вони закупили розетки, казанки, дрова, монтажну піну, шурупи, 4 вогнегасники, анкери, макарони, 50 паків негазованої води, робочі перчатки, віники, лопати, крани.

До депутатки Центрально-Міської райради Нуне Волкової Ірина Тимків звернулася за тиждень після того, як мешканці Гданцівки винесли сміття, побілили стіни, а підлітки розмалювали дитячу кімнату у сховищі.


Постало складне питання з комунікаціями.

Нуне Волкова опікувалася підключенням струму і дозволом на нього від виконкому для ДТЕК - компанії-постачальника. Зараз аби підключити електрику, необхідно надсилати запит на місцеву військову адміністрацію. Підключали бомбосховище до струму працівники ДТЕКу, розводку робили вже місцеві мешканці та волонтери.

Також депутатка домовилася з комунальним підприємством «Кривбасводоканал» про дозвіл на підключення води. Це також непросто — жителям необхідно звертатися насамперед до районного виконкому.

Компанія “Датагруп” безкоштовно надала інтернет — так само після посту депутатки в соцмережах. Завдяки цьому в бомбосховищі з’явилася можливість дивитися новини,зв’язуватися з родичами, адже глибоко під землею телефон не ловить мережу.

Все ще є проблема з каналізацією. Нуне та Ірина намагаються домовитися, щоб її почистили. У приміщенні бомбосховища є ванна та унітази, які ще треба встановити.

“Минулого тижня тут відбувся благодійний міні-фест, тому це вже не просто бомбосховище, а такий собі культурно-громадський центр”, — посміюється Нуне.

Криворожанка впевнена, після перемоги тут буде щось дуже цікаве, що приваблюватиме людей не лише з Гданцівки, а й з усього Кривого Рогу.

Зараз бомбосховищем під час повітряних тривог користуються мешканці цього району.

Однак 1 квітня стало відомо, що комплекс зруйнованих будівель заводу «Криворіжгірмаш» на земельній ділянці площею 27 гектарів виставлено на продаж. Початкова вартість — 1 845 620 гривень.

Голова комісії з припинення підприємства (людина, яка відповідає за юридичну частину продажу підприємства і передачі від одного власника до іншого) ВАТ “Криворіжгірмаш” Володимир Вернигора запевняє, що бомбосховище потенційні нові власники збережуть. Але мешканці хочуть мати на руках надійний документ, який би підтверджував їхнє право на захист власного життя у приміщенні, до облаштування якого вони доклалися своїм часом, ресурсами, грошима.

“Мій обов’язок — реалізувати майно. Те, що над землею — продається, те, що під — ні.
Цьому бомбосховищу не загрожує нічого, навіть якщо буде продано те, що над ним. Новий власник не має права не пускати людей до захисної споруди”
, — говорить Володимир Вернигора.

Електронні торги відбудуться 27 квітня.

Якщо пропозицій не буде, ціну знизять на 20% і знову виставлять об’єкт на продаж. І так допоки підприємство не продадуть.

Попри запевнення Володимира Вернигори люди хвилюються: чому торги відбуваються саме зараз? Чи пускатиме новий власник людей у сховок, чи не обнесе територію парканом?

“Це бомбосховище з вентиляцією, питною водою, електрикою, тут є все необхідне. Можна спокійно ховатись під час повітряних тривог”, - підкреслює цінність сховища для мешканців району житель Гданцівки Сергій Сушко.

Фото: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена