Люди з інвалідністю можуть евакуюватися з Кривого Рогу за кордон

Люди з інвалідністю можуть евакуюватися з Кривого Рогу за кордон

Фото: Юрій Понькін

Евакуація — процес нелегкий як емоційно, так і фізично. Проте є ті, що потребують при цьому особливої уваги та кропіткої роботи волонтерів з українських та іноземних організацій. Це — люди з інвалідністю.

Які умови створено для людей з інвалідністю з України в країнах Європи, скільки триватиме поїздка, кого і що можна і треба брати з собою — редакція 1kr.ua говорила з місцевими волонтерами та людьми, які виїхали за кордон.

За понад місяць активної фази російсько-української війни за межі України виїхало 3,8 мільйонів людей. Про це повідомляють в ООН. Ще 6,5 мільйонів українців були змушені переселитися зі свого населеного пункту в інший всередині країни.

Люди з інвалідністю виїжджають, оскільки не мають можливості самостійно спускатися в укриття і проводити там по декілька годин, ховатися в разі обстрілу, швидко переміщатися з одного місця в інше чи намагатися розгребти завали, якщо під них потрапили.


Ми зараз в Будапешті, але, думаю, ненадовго. Хочемо вже до Великодня всі повернутися, — говорить криворіжець Юрій Понькін, голова організації “Рух без меж” і людина з інвалідністю I групи. - Станом на 3 квітня нам вдалося евакуювати близько 200 людей з інвалідністю з Кривого Рогу. Тут дуже допомагають волонтери. Людям, у яких немає супроводжуючих або тим, хто зовсім не може самостійно рухатися, забезпечено постійний догляд.

Юрій і його друзі з інвалідністю виїхали з Кривого Рогу 19 квітня. Спеціальним вагоном Укрзалізниці за півтори доби вони доїхали до Ужгорода, де переночували і рушили далі. 4 години провели на митниці, і ще 5 годин прямували до пункту призначення — Ліптовський Мікулаш у Словаччині. Там частина групи залишилася у гуртожитку, інші поїхали до Будапешту в Угорщині.



Пояснюємо, що треба знати людині з інвалідністю або її родичам про евакуацію з Кривого Рогу:

У місті постійно створюють списки людей з інвалідністю, які бажають евакуюватися за кордон. Оголошення регулярно постять у соцмережах на сторінках “Рух без Меж”, громадської організації “Об’єднання відповідальних громадян” (далі - ОВГ) і культурно-громадського центру “Шелтер Плюс”. Волонтери цих трьох організацій об’єднались і евакуюють людей з інвалідністю у країни Європи. Номери телефону для запису: 380963145909, 0995245605. Телефонувати з 9:00 до 17:00. Міська влада не займається евакуацією дорослих людей із інвалідністю. Принаймні, редакції про це невідомо.

Коли зателефонуєте за вказаним номером, треба буде повідомити такі дані:
  • ПІБ,
  • дату народження
  • домашню адресу
  • контактний номер телефону
  • діагноз
  • групу інвалідності
  • наявні потреби людини
  • яка планує тимчасово виїхати за кордон (наприклад, крісло колісне).

Коли у список внесено 40 людей — групу набрано, активісти замовляють спеціальний вагон “Укрзалізниці” з підйомником та доступною вбиральнею.



Виїхати можуть двоє людей: людина з інвалідністю та 1 супроводжуючий або сім’я людей з інвалідністю з дітьми. Волонтери не мають можливості вивезти всіх родичів, друзів і бажаючих. Проїзд безкоштовний. У дорозі всіх супроводжують двоє волонтерів, які допомагають зайти у купе або туалет.

Ви маєте бути готові, що про виїзд вам повідомлять за день до поїздки. Тому треба запастися терпінням і не нервувати — обов’язково зателефонують волонтери та попередять завчасно.
Протягом всієї поїздки для людей з інвалідністю та їхніх супроводжуючих організовано медичний супровід. Людина з медичною освітою має при собі необхідні ліки, і готова за необхідності надати медичну допомогу. Якщо в повсякденному житті ви користуєтесь пульсоксиметрами, тонометрами і глюкометрами, необхідно взяти їх з собою.


Місця проживання за кордоном визначаються країною, що приймає. Волонтери Словаччини, Румунії або іншої країни організовують розселення, криворізькі активісти за це не відповідальні. Проте гарантують безкоштовне проживання і харчування. Тривалість проживання визначається стороною, яка приймає, і відповідним закладом. Наприклад, людей з інвалідністю у Словаччині поселили на три місяці, а в Угорщині — до кінця травня. Потім, якщо війна триватиме і вони потребуватимуть тривалішого проживання за межами України, перебування продовжать або знайдуть нове житло.
Криворізькі активісти обіцяють безкоштовно повернути вас з-за кордону одразу після закінчення війни. Якщо повернутися треба раніше, варто звернутися до волонтерів і повідомити про це.


Плануючи виїзд за кордон, врахуйте останні оновлення від Державної прикордонної служби України:

Спрощено процедуру перетину кордону для осіб з інвалідністю І та ІІ груп:

1. На час надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, можуть перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:
- довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією
або
- посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України
або
- довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

2. Разом із кожною особою з інвалідністю І та ІІ групи, котра потребує постійного догляду, дозволено перетинати кордон одному із членів сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або іншій особі, яка досягла 18-річного віку та здійснює догляд відповідно до законодавства.
Документ для такої особи: посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

3. Людину з інвалідністю, яка визнана недієздатною або обмежена у дієздатності, може супроводжувати один опікун, піклувальник чи член сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку.

Як ми писали вище, частина криворіжців з інвалідністю з Ужгороду приїхала в Словаччину і там залишилася. Але декільком людям, які мають I групу інвалідності і пересуваються за допомогою колісних крісел, умови в словацькому гуртожитку не підійшли: завузькі проходи в туалет і ванну, вузькі ліфти старого зразка.

Словаччина

Тому Юрій з друзями знову звернулися до активістів ОВГ і попросили знайти їм інше житло. Тоді волонтери відвезли їх до Будапешта, де фізична доступність підходила людям на великих кріслах колісних.



Угорщина

Криворожанка Тетяна Македон евакуювалася з Кривого Рогу спочатку потягом до польського міста Холм, а потім паромом і автобусом до шведського Карлскруна. Тетяна їхала без супроводжуючого, тому протягом усього шляху їй допомагали волонтери.

Поляки зустріли дуже добре, пропонували їжу і побутові дрібнички, - говорить Тетяна. - Потім біженцям пропонували поїздку до Німеччини (якщо там є родичі) або Швеції. У Карлскруні я живу в реабілітаційному центрі для людей з інвалідністю. Муніципалітет зарезервував один корпус (8 кімнат) для біженців з України. Проживання і харчування безкоштовні


Швеція

Анна Ємельянова
працює в ОВГ і відповідає за пошук міжнародних організацій, які допомагають з розміщенням людей з інвалідністю в інших країнах. За словами Анни, зі списків бажаючих вони формують групи, які допоможуть розселити з найбільш придатними умовами. Умовно, це: люди з порушенням опорно-рухової системи, люди з проблемами зору, люди з аутизмом, епілепсією та інше.

Таким чином волонтери інших країн, з якими Анна попередньо домовилась про співпрацю, одразу розуміють, яке житло їм шукати: з доступними туалетами і пандусами або комфортне для людей з вадами зору і таке інше.

Анна говорить, що більшість людей, які допомагають в інших країнах, знайшлися “в загальних чатах” з її попередніх європейських стажувань. Тобто, це не стільки організована державами робота, скільки дружня громадська ініціатива. Якщо ви бажаєте організувати евакуацію людей з інвалідністю у своєму місті і потребуєте консультації — напишіть Анні у фейсбук.

Що треба і можна взяти з собою в поїздку:

  • Документи: обов’язково паспорт. Стежте, щоб він не був простроченим. Якщо паспорт втрачено, можна скористатися документом в додатку “Дія”. Закордонний паспорт мати не обов’язково, але, звичайно, бажано, якщо він у вас є або є можливість оформити його до поїздки.
  • Місячний запас ліків, якими користуєтесь постійно. У Європі ці ліки дорожчі щонайменше на 100%, але їх можна знайти, якщо ваші закінчаться. Наразі невідомо, чи матимуть можливість українці скористатися можливістю отримання безкоштовних ліків, як вони це роблять в Україні.
  • Медичні документи, які можуть знадобитися при загостренні хвороб. Це може бути медкартка, виписки з лікарень. Це необхідно для того, щоб іноземні медики могли правильно надати допомогу. Медичний супровід безкоштовний.
  • Домашніх тварин. Слід дотримуватися правил перевезення: намордник і поводок для собак, рюкзак чи переноска для котів, встелена пелюшкою. Треба мати невеликий запас корму. Юрій Понькін говорить, що щеплення і чіпування для тварин зараз краще зробити завчасно, але можна і на кордоні. Послуга безкоштовна.
  • Мінімальну кількість одягу. Посуд не треба.
  • Готівка не потрібна. В Європі можна сплачувати покупки банківськими картками українських банків (бажано мати безконтактні картки). Проїзд у Європі всередині країни і між країнами станом на 3 квітня безкоштовний для українських біженців.

Якщо ви маєте позитивний або негативний досвід евакуації і тимчасового проживання в іншій країні і бажаєте поділитись порадами або своєю історією — пишіть на пошту [email protected]

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена