У Кривому Розі відзначають 78-му річницю визволення міста від нацистських загарбників

У Кривому Розі відзначають 78-му річницю визволення міста від нацистських загарбників

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні, 22 лютого, відзначається 78-ма річниця визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників.

Про це з місця проведення заходу повідомляють журналісти «Першого Криворізького».

На проспекті Миру біля монумента Перемога проходить захід з нагоди 78-ї річниці визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників. Колона чиновників і інших містян рушила від райвиконкому Металургійної райради через сквер Героїв до монументу Перемога.

Відбувся захід традиційно у Металургійному районі Кривого Рогу. Спочатку присутні, у тому числі воїни АТО та ті, хто служив в Афганістані, поклали квіти до меморіалів пам'яті загиблим військовослужбовцям, які боронили суверенітет України на території Донецької та Луганської областей.








Вшанувати воїнів Другої світової прийшли переважно чиновники, були і священники РПЦ, поруч з якими стояв син нині діючого мера Олександр Вілкул і його соратники. Цей політичний діяч ще вчора публікував світлину із українським прапором, а раніше публікувались аудіозаписи, на яких чоловік зі схожим на Вілкула голосом вів перемовини із Росією.













Згодом криворіжці поклали квіти до меморіального комплексу.







Нагадаємо, із 3 листопада по 30 січня 1943 року, коли розпочалася Нікопольсько-Криворізька наступальна операція, відбувалися так звані “переменні бої”. Німці не хотіли здавати зайнятий ними Кривбас, однією із причин було їх небажання втрачати місто, де були поклади марганцю - Нікополь, - бо із нього вони виготовляли броню для бойової техніки. Кожна точка міста під час визволення перетворювалася на свого роду оборонний об’єкт, особливо цінувалися криворізькі височини. Протягом 3-5 грудня 1943 року йшли запеклі бої за Курган-могилу Баба, заввишки як дев’ятиповерховий будинок: звідти можна було продивлятися оборону на 30 кілометрів у різні сторони. Радянським військовим вдалося відбити важливий стратегічний об’єкт. Ширина фронту була 280 кілометрів, глибина - 120 кілометрів. Швидкість наступу радянських військових була 4 кілометри на добу. Наступу заважав не лише німецький опір, а і страшне бездоріжжя, солдатам і місцевому населенню боєприпаси доводилося нести на собі.

Сьогодні на покладання квітів прийшло близько 150 людей.


Більше про звільнення Кривого Рогу у новому історичному проєкті «Першого Криворізького» (при підготовці матеріалу використані цитування з інтерв'ю наукової співробітниці краєзнавчого музею Євгенії Левченко).


Фото: Даніїл Токмаков

Видео: Анастасія Бергарт

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (9)

ВК

14:30, 22 февраля 2022

Спасибо за Победу!

???!!!

15:14, 22 февраля 2022

Вот ещё бы город освободить, да и всю Украину от бэн дэ ров цев, нацистов и всякой нечисти типа хероев ских поцтриотов. Жили жэ как люди, до 14 года. И тут пришли эти с госпереворотом.

???.!!!

15:41, 22 февраля 2022

Комментарий удален из-за нарушений правил пользования сайтом

ЗМГ

17:00, 22 февраля 2022

Клон, да мы все это знаем.

Свобода-Українець

15:46, 22 февраля 2022

Чому удоди,вілкули, комуняки, афганці і... , а не справжні Герої України . Тут руський мір, тут русссю тхне.

Свобода-Українець

16:46, 22 февраля 2022

Не войовнича нація ми, ні, збирати зекмлі кровью - це не наше. Зате як ми боронимо ЇЇ, про душу й дух Українців ще людство скаже!

Свобода-Українець

16:55, 22 февраля 2022

Готовь по пуйлу панихиду,кирюша, чтоб в ад проводить его грешную душу, где с ней уж давно ждут обеЩаной встречи и гитлер, и сталин, и прочая нечисть. СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

3MГ

17:47, 22 февраля 2022

Комментарий удален из-за нарушений правил пользования сайтом

ЗМГ

18:12, 22 февраля 2022

В какой палате на ПНД лечишься, чмОшник?

Ссылка скопирована в буфер обмена