На правах рекламы

Дмитро Зубрій: Настав час повернення професіоналів

Дмитро Зубрій: Настав час повернення професіоналів

Фото: Дмитро Зубрій

Нещодавно голова Уряду Денис Шмигаль заявив, що загроз функціонуванню національної економіки немає, окрім інформаційного та дезінформаційного тиску. Але, вочевидь, забув повідомити про це Національний банк. Бо, судячи з того, які сигнали подає НБУ, ця установа на даний момент є чи не головним дестабілізатором та дезінформатором в країні.

Зокрема, директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін заявив, що Україна втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу. Поки тимчасово. Проте, хто знає, за який період ця «влада дилетантів», за образним висловлюванням Володимира Гройсмана, не перетворить цей статус на «постійний». До того ж НБУ випустило абсолютно підривний, з точки зору відповідності заспокійливим заявам глави КМУ, документ. Він має назву «Ділові очікування підприємств України». Це опитування, яке проводили в IV кварталі 2021-го року по всіх регіонах та в усіх сегментах економіки.
Так от, цей документ фактично містить сигнал «SOS», який подають українські підприємці. Наведу лише три моменти.

  1. Кількість підприємств, які очікують зростання рівня виробництва скоротилася майже втричі. Наприкінці минулого року, ще до розгону інформації про можливе російське вторгнення, можливість економічного зростання припускали лише на 8,3% підприємств.
  2. Збільшення обсягів реалізованої продукції на внутрішньому ринку очікує тільки 21,8% підприємств. Щодо зовнішніх ринків оптимізму ще менше - лише 20,6% опитаних сподіваються зміцнити свої позиції.
  3. Погіршуються інвестиційні очікування. Нові іноземні інвестиції в планах тільки кожного п’ятого підприємства.
Так, це - ще не криза, але вже впевнена стагнація. Проте жоден урядовець не дасть гарантії, що фатальний рубіж не буде перейдено вже в першому кварталі 2022 року.
Проте давайте запитаємо в себе, а чи могло бути по іншому?! Переконаний, що кожен громадянин України, який знає життя не по телевізору чи з вікна чиновницького авта скаже: «ні, по іншому бути не могло». Бо економіка потребує системних та послідовних дій, а не шарахання в різні боки, які дехто намагається видати за державну політику.

Влада нібито серйозно говорить про важливість інвестицій, навіть запроваджує інститут так званих «інвестиційних нянь», але самих «немовлят» вирізає з більшою затятістю, ніж цар Ірод. З одного боку, начебто приймаються закони, які покликані знизити тиск на бізнес. А з іншого боку, йде неприхована розправа з ФОПами, яких буквально розоряють, змушуючи купувати дорогі касові апарати. Вчора переконували, що великий бізнес то є поважний партнер держави, а сьогодні - блокують рахунки АрселорМітал Кривий Ріг. В минулому кварталі видають подяки міжнародним тютюновим компаніям за доброчесну сплату податків, а в нинішньому - висувають ультиматум, намагаючись змусити сплатити податки наперед.

І так в усьому, що стосується економіки. Просто кричущий непрофесіоналізм, безлад та метушня. І до всього цього - відверте небажання влади будувати нормальний діалог з бізнесом. Тому загальний підсумок у вигляді сповзання економіки в кризу, не можна визнати випадковим. Навпаки, в нашій ситуації дивує те, що в нас, не зважаючи на всі пекельні експерименти, ще зберігся хоч якійсь запас міцності, що дозволяє триматися на плаву.

Але все колись добігає кінця. Навіть запас міцності, який кілька років створював Уряд Володимира Гройсмана, може закінчитися вже найближчим часом. Далі відступати нікуди, бо позаду вже можна розгледіти всіх чотирьох вершників апокаліпсису, що наближаються: дефолт, гіперінфляцію, депресію та зубожіння.
Нинішній Уряд мусить визнати, що він не здатний впоратися з проблемами, які мають підвищений рівень складності. Ну не можна очікувати від дитини, яка добре знає таблицю множення, що вона впорається з квадратними рівняннями. Настав час відповідальних дій. Перша з них - дострокові парламентські вибори. Друга - повернення до влади, як у Парламенті, так і в Уряді справжніх професіоналів.


Дмитро Зубрій, голова Криворізького місцевого осередку Політичної партії “Українська стратегія Гройсмана”

Комментарии (7)

Final Cut 4,30

09:21, 07 февраля 2022

Хахлі не вміють самі собой керувати. Це ще Хмельницький доказав.

Защитник Горика

10:52, 07 февраля 2022

хохли може й не вміють, а от українці - вміють. ще й як

Meндeлeeв

13:35, 07 февраля 2022

дырляндський оракул кошак )))

Ирбис

11:00, 07 февраля 2022

Хорошая попытка)

сомалийские пираты

11:00, 07 февраля 2022

Надо быть врагом самому себе, своей семье, близким, друзьям, коллегам, быть последнем градусе чахотки- чтобы считать тупорылого дегенерата в козлиной бородой - головою уряду.
Еще пара лет "керування" страной этим *** и перепись населения не понадобится....

Meндeлeeв

12:55, 07 февраля 2022

це той що втик з батькивщины ))), сыночка собственника фермы Овен )))

Дима7965

22:22, 07 февраля 2022

*** деньги они профи

Ссылка скопирована в буфер обмена