«Обіди несвіжі, вчорашні як кажуть» - з історії однієї фабрики-кухні Кривого Рогу
Фото: відкритий пошук у google
Редакція продовжує серію публікацій Ольги Гончар (Хвостової) про фабрики-кухні у довоєнні часи.
У березні 1931 року про фабрику-кухню Жовтневого рудника робкори, тобто робітничі кореспонденти газети «Скрепер» писали багато. Регулярно зазначали, що якість їжі незадовільна, наводили як кричущий такий факт, що робітнику насипали суп у миску, де були рештки тіста, і зверху поклали кашу. В одній із їдалень у кисіль замість цукру кинули сіль. У цій самій замітці зазначено, що «м’ясний ларьок на Дубовій (балці. – О.Г.) зовсім не придатний для постачання робітників м’ясними продуктами.
Якість печеного хліба незадовільна. Розвезення краму по касарнях (казармах – так у той час називали гуртожитки, зокрема тут, імовірно, маються на увазі казарми в районі КРЕСу, до сьогодні збереглося кілька будівель, які тоді служили казармами. – авт.), а також по колонці (ідеться, певно, про так звану Жовтневу колонку, яка розташована біля шахти «Заря» і стадіону «Гірник», який зараз є основною базою ФК «Кривбас». – О. Г.) проводиться нерегулярно».
У серпні 1931-го в газеті засуджували директора фабрики-кухні, який дозволив, щоб робітникам подали 21 липня на сніданок рибу, приготовлену ввечері 20 липня. Як наслідок – «обурення робітників, що годують смердючою рибою». Що тут правда, а що вигадка чи перебільшення – годі здогадатися, але після однієї такої замітки згаданий «короткозорий бюрократ» чи хтось із його підлеглих у той час легко могли позбутися посад.
У серпні 1932 року скаржаться на… борщ: «На шахті Більшовик в їдальні №1 Коопхарчу робітники, які харчуються у цій їдальні, не пам’ятають такого дня, щоб не було борща на сніданок і на вечерю, не торкаючись обіду». Робкор Любенко вимагає вивести зі сніданку і вечері борщ і замінити його другими стравами.
А 24 грудня 1932 року газета опублікувала скаргу, яку написали робітники Цись, Довгаль і Кривич. Вони зауважують (цитую дослівно): «У нас на шахті «Індустріалізація» є розподільник, де ми одержуємо перед тим як іти на роботу сніданки, обіди та вечері. Але часто-густо з фабрики-кухні привозять страву таку, що й їсти не можна.
Так само було і 1 грудня: коли привезли нам страву, борщ, макарони та соус. Макарони коштують 33 коп, а те по 20 коп. Та не в цьому справа. А справа в тому, що ці виготовлені страви надзвичайно погані. Вони зовсім не придатні до споживання. По перше не свіжі, і по друге не мають ніякого жиру, тоді, як ми добре знаємо, що фабрика-кухня жирові продукти одержує».
У той час, як по селах люди пухнуть з голоду, трапляються випадки канібалізму, багато криворіжців теж голодують або недоїдають, серед них і шахтарі та їхні родини. При цьому робітничі сім’ї до фабрики-кухні не прикріплювалися, і це пояснювали «поганою якістю страв». Радянська влада замість годувати своїх громадян, продає мільйони тонн зерна за кордон і розгортає систему вилучення будь-якого продовольства у населення.
Final Cut 4,30
19:25, 06 января 2022
Скыба, не трынды. Хиба совецьки газети могли печатать правду? А ти їх цитуеш.
Ирбис
21:47, 06 января 2022
))
Дима7965
21:12, 06 января 2022
А сейчас закрыли столовые чтоб вообще еду не продавать
0
23:39, 06 января 2022
Помогите, я не ел три дня!!! -Вчерашний борщ будешь? -Конечно!!! -Ну, приходи завтра......
Майор Томин
10:06, 07 января 2022
Да благодаря советский власти большая часть украинцев вылезли из нор и узнали что такое азбука и достойная,а не холодная жизнь.
Sergrey5
17:49, 07 января 2022
- У вас хлеб свежий !
- Прошлогодний !
(Первого января).
Sergrey5
17:50, 07 января 2022
Була радянська влада, а зараз яка - ВерховноРадянська ? :)
XaxoL
19:32, 07 января 2022
літні люди хочаб пожили при срср нормально у 1960-80 роках , а вам молодятам буде *** повний ,та ще й без пенсій ))
XaxoL
22:06, 07 января 2022
Столовые на заводе. Время. Сюжет об организации питания рабочих. Эфир 21.03.1980 ( ютуб) ***
Kartbert
03:17, 08 января 2022
До 37-го ещё, в принципе, могли.