На правах рекламы

«Так, я можу!»: у дітей з інвалідністю з'явилася можливість займатися футболом у Кривому Розі

«Так, я можу!»: у дітей з інвалідністю  з'явилася можливість займатися футболом у Кривому Розі

Фото: Parimatch Foundation

Міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation та ФК «Кривбас» відкрили інклюзивні групи вільних футбольних тренувань для дітей з особливими освітніми потребами в Кривому Розі. Три групи вже укомплектовані, але організатори продовжують набір та запрошують нових учасників.
Для дітей з інвалідністю та психічними порушеннями це чудова можливість не тільки зміцнити здоров'я, а й спілкуватися, знаходити нових друзів та отримати заряд позитивних емоцій завдяки спорту.

«Спортивні класи є важливою складовою соціалізації дітей зі спеціальними освітніми потребами в суспільстві, — зауважує Катерина Білоруська, президент Міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation. — Оскільки команда гра стимулює учасників комунікації, допомагає здобути впевненість у собі й дарує нові враження, яких часто бракує в житті дітей з інвалідністю.
Ми бачимо, як спортивні заняття роблять дітей щасливими. Тому наше завдання полягає у наданні їм можливості перебувати в середовищі, яке сприятиме розкриттю їхнього потенціалу».


Заняття стали можливими завдяки партнерству проєкту «Так, я можу!» — комплексній програмі Parimatch Foundation.

«Футбольний клуб “Кривбас” постійно реалізує проєкти, пов'язані із соціальною відповідальністю та інклюзією. Разом із таким досвідченим партнером, яким є Parimatch Foundation, через проєкт «Так, я можу!» вдалося організувати в Кривому Розі постійно діючі дитячі інклюзивні групи з футболу та надати можливість займатися спортом дітям, яким буває складно це робити», — коментує віцепрезидент ФК «Кривбас» Артем Гагарін:
Перед початком занять було проведено вступний тренінг для викладачів з інклюзивним фахівцем Parimatch Foundation, після чого відбулися відкриті тренування для всіх бажаючих на базі Академії клубу, а також у спорткомплексі навчально-реабілітаційного центру. А на честь Дня святого Миколая гравці ФК «Кривбас» відвідали тренування інклюзивної групи КЗВ «Криворізька спеціальна школа “Сузір'я ДОР”», яке відбулося на базі Академії «Кривбас».

Дітям передали футбольну форму, а також браслети та мотиваційні плакати «100 справ справжнього спортсмена», після чого в дітлахів була можливість пограти в футбол зі справжніми спортсменами: В'ячеславом Рябовим, Ігорем Яровим, Любов'ю Мозга та Русланом Дюміним.

За допомогу в залученні дітей до проєкту ФК «Кривбас» дякує керівникам Державного університету економіки та технологій та Криворізьким спеціальним школам «Перлина» та «Сузір’я».

Уже чотири групи почали займатися, а це близько 50 дітей з особливими освітніми потребами. Ми продовжуємо набір бажаючих, тому ще є можливість долучитися до проєкту. Для цього потрібно лише написати повідомлення у директ будь-якої офіційної соціальної мережі ФК «Кривбас», після чого відповідальний співробітник клубу зв'яжеться для обговорення деталей участі.

«Найціннішою складовою проєкту я бачу соціалізацію та інтеграцію інклюзивних та змішаних груп дітей, — розповідає Артем Гагарін. — А також можливість дітей тренуватися під керівництвом висококваліфікованих тренерів, займатися у професійних умовах, грати разом із дітьми-спортсменами, футболістами та футболістками професійних команд ФК “Кривбас”».


За словами педагогів, лише через гру дітей з особливими освітніми потребами можна адаптувати та соціалізувати. Завдяки спорту вони освоюють орієнтацію у просторі, починають почуватися впевнено, спокійно. Граючи діти можуть забути про якісь свої особливості.

«У нас тільки розпочалися заняття з футболу з проєктом «Так, я можу!», і наші діти реагують дуже добре, — розповідає Олена Балим, вчителька фізичної культури КСШ «Перлина», Інгулець.— Вони завжди захоплювалися футболом, а тепер систематично можуть займатися з професійними тренерами і чекають на відвідування футбольного матчу навесні.

Завдяки спортивній грі дитина може вирішити свої проблеми, не сприймати недоліки, а почуватися впевнено. Тобто дитина може самореалізовуватися через той самий футбол, наприклад. Тому проєкт «Так, я можу!» від Parimatch Foundation не просто корисний, а необхідний!»

Регіональним партнером проєкту є Державний університет економіки та технологій «ДУЕТ». Студенти та педагоги університету сприяють проведенню занять та допомагають тренерам у проведенні як волонтери.

Уповноважений з питань інклюзивної освіти та соціальної реабілітації Державного університету економіки та технологій Олександр Олесневич розповідає:

«У нас із ФК “Кривбас” підписано меморандум про співпрацю. Ми шукаємо дітей, яким необхідні такі тренування, проводимо підготовчу бесіду з ними та супроводжуємо їх у подальшій роботі. У кожну ситуацію і кожну дитину ми максимально вникаємо і намагаємося допомогти дітям із певними нозологіями».


До волонтерів немає певних вимог, але така людина природно повинна любити дітей, розуміти специфіку спілкування при певних дитячих нозологіях та, звісно ж, бути доброю. На даному етапі батьки дітей з порушеннями слуху та мови допомагають на тренуваннях як перекладачі.

Команда інституту готова супроводжувати тренування і для дітей з ментальними порушеннями. Для цього фахівці разом із тренерами адаптують програму занять та проведуть навчання для нових волонтерів.

«Важливо розвивати напрям занять спортом для дітей з особливими освітніми потребами, — підсумовує Олександр Олесневич. — Тому що футбол — це передусім комунікація. Спорт об'єднує та сприяє покращенню як фізичного, так і ментального здоров'я дитини.

Надалі ми хочемо поєднати групи з юнацькою командою ФК “Кривбас”. Там з учасниками займатимуться та гратимуть у футбол спортсмени. Це вже у певному сенсі перемога для цих дітей. Вони дуже цінують увагу, яка допомагає їм відчути себе повноцінними».



«Це мій перший досвід тренувань дітей з особливими освітніми потребами, і я зазначив, що вони дуже зацікавлені у заняттях, дуже стараються, виконують усе, що їм кажуть, —коментує Сергій Балик, тренер футбольної академії ФК «Кривбас».— Це новий рівень для мене. Спочатку були побоювання, адже це велика відповідальність. Але в процесі тренувань стало комфортно та спокійно, бо я бачу захопленість дітей і те, як вони радіють заняттям, а для тренера це важливо!»

«Заняття спортом дуже позитивно впливають на життя та відчуття моїх дітей, —ділиться Андрій, один із батьків учасників проєкту. — У проєкті “Так, я можу!” вони почуваються як риба у воді. Адже вони отримують можливість спілкування, якого їм так не вистачало. Це також впливає на успішність тренувань, наскільки я помітив. Завдяки соціалізації результати теж на висоті. На цих заняттях брати влилися в команду та гру, активно комунікують у колективі. Це дуже гарна ідея — організувати такі тренування. Мене дуже обурювало раніше, що в нас у Кривому Розі не було спеціальних секцій для дітей з особливими освітніми потребами. Тож чудово, що така можливість з'явилася. І сподіваюся, все це й надалі розвиватиметься».




Найцінніше у програмі «Так, я можу!», за словами партнерів проєкту, — це можливість для дітей з інвалідністю не лише тренуватися, а й спілкуватися, соціалізуватися.

Підтримка дітей з інвалідністю та особливостями ментального розвитку через залучення їх до спорту є метою унікальної комплексної програми підтримки дітей з інвалідністю «Так, я можу!», організованої минулого року міжнародним благодійним фондом Parimatch Foundation. У 2021 році проєкт був масштабований, і завдяки надійним регіональним партнерам безкоштовні інклюзивні спортивні групи відкрилися ще в 15 регіонах України.

Ссылка скопирована в буфер обмена