Віват, служителі Мельпомени! У краєзнавчому музеї відкрилась виставка до 90-річчя театру Шевченка

Віват, служителі Мельпомени! У краєзнавчому музеї відкрилась виставка до 90-річчя театру Шевченка

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні, 15 грудня, у міському історико-краєзнавчому музеї відкрилася виставка, присвячена 90-річчю від початку роботи Академічного театру драми та музичної комедії ім. Тараса Шевченка.

Виставка отримала назву "Служителі Мельпомени". В експозиції використали матеріали з фондів музею, Спілки творчих фотографів Криворіжжя та самого театру.

На виставці були присутні актори і головний режисер театру, фотографи, журналісти, художники і люди, які цікавляться мистецьким життям міста. З промовою виступила також Бронислава Миколаєва — актриса міського театру, яка займалась акторською діяльністю більше 40 років. Вона виконала романс.





Театральне життя у Кривому Розі почалось наприкінці XIX століття.




Українські етнографи засвідчили, що у Криворізькому регіоні тоді давали вистави "Максиміліан", "Коза", а також різдвяні вертепи.




Перша офіційна згадка про театр у Кривому Розі - 7 травня 1897 року. Це була скарга настоятеля Миколаївського храму на театр, який заважав проведенню церковної служби.




Ще один документ того часу згадував про одного з керівників "Товариства Російсько-Малоркських артистів" М.Л. Волгіна. Наукові співробітники криворізького історико-краєзнавчого музею припускають, що його трупа згодом перейшла до театру "Колізей", який відкрили у 1909 році. "Колізей" був збудований на місці сучасного театру імені Шевченка на Поштовому.




Пані Бронислава Миколаєва


У 1913 році в Кривому Розі працювали вже три театри: "Колізей", "Чари" на Поштовому та "Робітничий театр" на Свято-Миколаївській.




У місті теж були аматорські театральні колективи. Один з них — "Гігант" працював у 1895 році на Гданцівському чавуноливарному заводі.




Самодіяльні гуртки були і на рудниках Колачевського, Галковського, Ростковського, Шмакова.




У Колачевського і Шмакова були копальні з просторими залами, і туди запрошували виступати відомих українських акторів, зокрема, Марію Заньковецьку.





У березні 1919 року на базі "Колізею" заснували "Перший радянський театр". У 1921 році у Кривому Розі дали 204 вистави.




У травні 1928 року силами міські аматори створили Театр робітничої молоді (ТРОМ). Наприкінці року він закрився через відсутність коштів. У радянські часи в місті працювали ще декілька аматорських театральних колективів.





Фото: Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Ссылка скопирована в буфер обмена