Напої без цукру та можливість обирати: як у криворізьких школах змінили шкільне харчування

Напої без цукру та можливість обирати: як у криворізьких школах змінили шкільне харчування

Фото: Первый Криворожский

Нагетси, банош, болоньєзе, курячі палички по 12-15 гривень за порцію — це все страви з нового меню у школах Кривого Рогу.

Із вересня 2021 року криворізькі школярі можуть обирати, що їстимуть на обід. Це стало можливим завдяки модернізації обладнання у школах та законодавчим змінам. А ще тепер діти харчуються більш здоровою їжею за рецептами популярного кухаря Євгена Клопотенка.

«З 1 вересня вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

Її зміни передбачають чотири місяці перехідного періоду до нового меню, але криворізька гімназія №49 вже почала поступово впроваджувати нововведення», - розповідає Людмила Тимофієва, директорка криворізької гімназії №49.
Норми харчування у закладах освіти України не переглядалися більше 15 років, тому МОЗ стверджує, що стара структура харчування дітей всіх вікових груп не була сучасною і не відповідала трендам щодо здорового харчування. У дослідженні Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019) сказано, що сучасні діти споживають значно більше рекомендованої кількості солі та цукру. Наприклад, діти шкільного віку в середньому вживають 67 грамів цукру на добу, коли за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я нормою вважається 25 грамів цукру.

Нові страви для учнів, відомі також як меню кухаря Євгена Клопотенка. Він представив їх навесні 2021 року разом із першою леді Оленою Зеленською. Меню на чотири тижні складається із 160 страв, з яких у кожній школі можуть обирати свій варіант.

Нововведення у шкільному харчуванні передбачають саме значне зменшення кількості цукру, хліба, овочів під час приготування страв та напоїв. Але натомість у раціоні стало більше фруктів, круп та макаронних виробів, м’яса та риби.




«До меню ми вже включили нові страви зі збірника Євгена Клопотенка. Дітям дуже подобаються нагетси, запечена риба та рис з овочами. А також в раціоні багато нового: овочів, фруктів, напоїв. Цьогоріч напої вже без цукру. Батьки і діти хвилювались про це, але медсестра пояснила на батьківських зборах, чому так харчуватись більш правильно», — говорить Людмила Тимофієва.

Тобто якщо у вашій школі діти чи їхні батьки не розуміють, що цукор негативно впливає на організм, то слід розповісти з наукової та медичної точки зору про це під час класних годин та батьківських зборах, радить Людмила Тимофієва.

Олена Кравченко, провідна інженерка-технологиня відділу освіти виконкому Покровської районної у місту ради також говорить, що це нововведення було для батьків «чимось новим та незрозумілим».

«Із впевненістю можу сказати, що діти дуже добре п’ють напої без цукру і навіть частіше замовляють саме їх. Також ми додали у меню новий напій чай Масала, це чай з молоком без цукру» , — говорить Олена Кравченко.
У криворізькій гімназії №49 у 2019 році за кошти «Громадського бюджету» оновили оснащення у їдальні. На ремонт витратили 1 326 105 гривень, а за сам проєкт проголосували більше 6 тисяч криворіжців. У харчоблоці тепер сучасне енергоефективне обладнання: індукційна і електрична плита, духова шафа, посудомийна машина, марміти — прибори для підігріву готових страв, холодильні вітрини для салатів, холодильні шафи для зберігання напівфабрикатів, інші необхідні кухонні електроприлади.

Але у Кривому Розі не всі школи мають нове обладнання. Олена Кравченко говорить, що хотілося б, щоб усі були оснащені, але відсутність сучасної техніки — не перешкода для приготування нових страв.

Ще одним нововведенням стало мультипрофільне меню. Це означає, що школярі можуть на вибір замовляти їжу. Наприклад, картопляне пюре з котлетою чи макарони з рибою.

«Ми опрацювали більше 30 технологічних карток за збірником Євгена Клопотенка. Включили нові страви: це і нагетси, і банош, і болоньєзе, і курячі палички.

Коли ми ввели нові страви у меню, почали аналізувати — чи їдять їх діти. Можемо з упевненістю сказати, що нові страви учні дуже добре їдять» , — розповідає провідний інженер-технолог відділу освіти виконкому Покровської районної у місті ради.
Олена Кравченко пояснює журналістам, що після введення у меню нових страв дітей опитують щодо того чи сподобалась їм нова страва.







Сьогодні у криворізьких школах вартість харчування становить 10 гривень 20 копійок, про це повідомила директорка Департаменту освіти і науки міської ради Тетяна Кріпак на пленарному засіданні міськради у серпні. Із 1 січня 2022 року вартість планують збільшити до 15 гривень, виділивши 2 мільйони гривень на харчування учнів початкових класів. Мова йде про оплату вартості обідів молодших школярів.

У криворізькій гімназії №49 учні 5-11 класів сплачують 12 гривень за обід. Директорка навчального закладу Людмила Тимофієва говорить, що цього вистачає для повноцінного харчування. А у школі № 60 учні старших класів платять по 15 гривень.
Але однією з проблем, які передували нововведення у шкільному харчуванні, була зовсім не матеріальна, а стосувалася хвилювань кухарів багатьох шкіл Покровського району Кривого Рогу.

Олена Кравченко розповіла журналіст собівартістю однієї порції. Наприклад, картопля запечена з куркумою вихід 150 грамів - 3 гривні 51 копійка, паличка куряча вихід 40 грамів - 8 гривень 33 копійки.

«До 1 вересня від кухарів були схвильовані дзвінки: як ми будемо працювати? Це дуже їх спочатку злякало, але ми ж працювали разом — ми команда. Спочатку заспокоїли всіх. Потім провели роз’яснювальну роботу серед кухарів, ознайомилися з меню, новою постановою та правилами» , — розповідає Олена Кравченко.
Кухарка їдальні криворізької гімназії №49 Наталія Вітренко говорить, що вони із колежанками підтримують такі нововведення і вважають їх правильними. Щодо нових рецептів зі збірником Євгена Клопотенка Наталія говорить, що вони прості у приготуванні та корисні для дитячого організму.

Також, зважаючи на об’єктивні труднощі з організацією закупівель продуктів, що виникають у закладів освіти, МОЗ разом із МОН розробили проєкт необхідних змін до постанови №305. Він передбачає встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування у період з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року.

Фахівці відділу освіти Покровської районної у місті ради після ухвалення постанови Кабміну №305 «Про затвердження норм та Порядку організаціі? харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» були змушені розривати старі договори щодо закупівлі продуктів для освітніх закладів району та укладати нові.

«Дуже раптово настав цей перехідний період. Нам відразу потрібно було включити нові страви, і ми не були готові лише тому, що спочатку не було нових продуктів. Але чиновники вже замовили деякі нові продукти, спеції, свіжоморожені ягоди, зелений горошок і таке інше. Цього тижня вже чекаємо поставку» , — говорить Олена Кравченко.
Про нововведення освітяни та чиновники чули ще у березні, тому почали готуватися до них. Наприклад, у кінці травня у школах Покровського району міста вже не було заборонених санітарним регламентом продуктів.

Також журналісти «Першого Криворізького» поспілкувалися з одним із батьків учня криворізької школи №60 Сергієм Капітулой, який після нововведень у шкільному харчуванні провів перевірку харчоблоку навчального закладу. Сергій вирішив це зробити після одного з постів у соцмережі про гнилі продукти у їдальнях шкіл.

Сьогодні через карантин батьківські перевірки нібито заборонені. Але до карантинних обмежень мати або батько школяра мали право зайти до їдальні школи або дитсадка і поцікавитися, що їсть дитина. Ніхто — ні охорона школи, ні директор — не міг заборонити батькам реалізувати це право, якщо їх дитина навчається в цьому закладі. Але для того, щоб потрапити до харчоблока потрібна була обов'язково санітарна книжка та спецодяг.

Зазначимо, що у школі №60 також почали впроваджувати нове меню, передбачене постановою №305.

«Для мене важливо, чим харчується моя дитина, тому вирішив перевірити. Здивувало все: посуд та кухня чисті, продукти зберігають як слід. Щодо страв, які готують дітям, також не можу сказати нічого поганого, моєму сину подобається», — говорить Сергій Капітула.

Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіаформ за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Видео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (32)

Дима7965

20:03, 28 сентября 2021

Что-то из перечисленного кроме борща, кашки вонючей котлетки и кампота ничего не видно!

Предуркин. ,

20:13, 28 сентября 2021

Тебе доширак превычней?

Татьяна

08:31, 29 сентября 2021

пердункин только фасоли и горох принимает

Предуркин. ,

13:34, 29 сентября 2021

И такое можно

Final Cut 4,30

20:06, 28 сентября 2021

Оплачивают опять чехи? Или уже румыны?))

Трамвайчик

20:59, 28 сентября 2021

Молдаване.
Им сказали - мол, давайте!
А они - мол, дали!

Трамвайчик

20:18, 28 сентября 2021

Так это, там где написано "Было" и "Стало" - всё одинаково ведь.
Фотографка снова тупит. Уже выкладывали не те фотки про "Спартак".
Видимо ночью не спала )))))

Белла

20:55, 28 сентября 2021

Видео надо осмотреть,они рассказывают что поступово будут переходить,на это дали 4 месяца.

Трамвайчик

20:59, 28 сентября 2021

А зачем тогда рисунок где "Було" и "Стало" одинаково ?!
В чем его суть?

Белла

21:02, 28 сентября 2021

А я откуда знаю))

ттн

23:27, 28 сентября 2021

На самом деле, никакой сути нет. В самой деятельности заключена суть дела - и наоборот. Наоборот получим оборот на, и, таким образом, перевернем образ.
Я уже не говорю о природе разговора в роде при уже.
Ужи и узы - вы меня понимаете, мистер Трамвайчик? - Конечно!

Скыба, я так и подумала уважаемый. Дайте еще раз затянуться... )

Криворіжанка

20:46, 28 сентября 2021

Мне фраза нравится "напитки без сахара дети покупают даже лучше", но при этом никто не говорит что сахар они носят с собой в стиках. У кого не спроси дети плюются от того что им дают и выкидывают всё в отходы.

Белла

20:49, 28 сентября 2021

Сами блюда неплохие ,но ещё многое от работников пищеблока зависит.

Ирбис

20:55, 28 сентября 2021

Чёта не изменилось ничего)

Spasaisya

21:51, 28 сентября 2021

Сын доволен, кстати сказать. Он сладкое не любит. А у племянницы в школе давали даже какие-то салаты говорила

Ссылка скопирована в буфер обмена