Як встановити дитячий або спортивний майданчик у власному дворі

Як встановити дитячий або спортивний майданчик у власному дворі

Фото: Первый Криворожский

Ніхто не прийде і не зробить у вашому дворі дитячий майданчик просто так.

Якщо ви не готові «включитись» у процес від моменту спілкування із сусідами, збору підписів для контролю за якістю прибирання після його встановлення, доведеться чекати “доброго чарівника”.

Протягом літа у редакцію «Першого Криворізького» звертались десятки мам і тат малят, які скаржились на стан дитячих майданчиків або їхню відсутність і пішій доступності.

У місті з населенням 600 тисяч осіб офіційно є 380 майданчиків. Всі вони у різному стані — є залишки радянської спадщини із металевими гірками.



У криворізьких дворах все ще можна знайти саморобні дитячі машинки, зроблені із автомобільних шин. З різних районів міста редакції читачі надіслали фотографії елементів дитмайданчиків, по простому - металобрухту.




Але є і новенькі майданчики з пластику і дерева, і піском у пісочниці.
Якщо вас не влаштовує те, що є у вашому дворі і називається дитячим майданчиком, треба дізнатись, хто балансоутримувач об’єкту — тобто відповідає за його стан, має ремонтувати та відповідатиме, якщо хтось травмується чи писати заяву у поліцію, якщо хтось щось вкраде чи зіпсує. Як знайти відповідальних за майданчик? Заходьте на офіційний міський портал: там треба обрати потрібний район міста, вулицю, будинок у списку і клікнути на підсвічену зеленим адресу.



Якщо там інформації нема, а так трапляється часто, — пишіть інформаційний запит через ресурс Доступ до правди у міську, в районну ради. Відповідь має надійти протягом 5 робочих днів. Не спрацювало — гукайте сусідів у йдіть на прийом до міських/районних чиновників у виконком.

Якщо з'ясовується, що це їхній об’єкт — вимагайте ремонт. Якщо він на балансі школи/садка, комунального підприємства, ОСББ, — йдіть до керівників установи. Саме ці люди несуть відповідальність за якість і стан усіх конструкцій — вони мають бути безпечними для дітей різного віку, витримувати різні погодні умови.

Звертатись до держслужбовців із запитом щодо поточного чи капітального ремонту можна і треба.
Хоча насправді конкретного алгоритму звернення до чиновників щодо встановлення ігрових чи спортивних зон не існує. Але є кілька варіантів розвитку подій.

Що ви можете зробити?

  • Чекати, поки депутати виділять гроші з міського бюджету
  • Зібрати необхідну суму і встановити майданчик самим або залучити підрядника
  • Написати прохання про допомогу у приватну компанію
  • Взяти участь у грантовому конкурсі (наприклад, Громадському бюджеті)

Звернутись до чиновників та чиновниць
На утриманні Департаменту розвитку інфраструктури міста усього 9 майданчиків, говорить директор цього структурного підрозділу виконкому міськради Кривого Рогу Іван Карий. Із 1 січня до міських чиновників щодо встановлення та/або ремонту ігрових чи спортзон на прибудинкових територіях надійшло 16 звернень. Такі ж запити отримують і районні чиновники. У них теж на балансі є майданчики і інколи їм треба нагадати внести якийсь об’єкт у план ремонту. Варто пам’ятати: грошей у бюджеті, як завжди, не так багато, як хотілось би. Зробити це краще завчасно. Вже у жовтні 2021 року починають складати бюджет на 2022-й, а жовтні 2022-го на 2023-й.

Сергій Кріпак, заступник голови Саксаганської райради з питань діяльності виконавчих органів ради, радить мешканцям не соромитись і звертатись до них по допомогу, коли є якась комунальна проблема. В тому числі відсутність чи поганий стан майданчиків.

Чиновник говорить, що для того, аби встановити у дворі дитячий майданчик або спортивний інвентар, мешканці мають написати звернення на ім’я голови райради або депутатів. Бажано — колективне. Це щонайменше додасть документу ваги в очах чиновника. Звернення розподілять або на якийсь структурний підрозділ, або попросять допомогти депутата. Субвенції на виконання доручень виборців и є у обласних та народних депутатів, це бюджетні кошти, тобто гроші платників податків.
Мешканці або чиновники зобов’язані з’ясувати, чи не стоятиме гірка, пісочниця чи гойдалка на трубах водоканалу чи, скажімо, газовій трубі.

Звернутись до депутатів та депутаток
Районна депутатка Алла Нагній розповідає про свій депутатський досвід. 3 роки тому мешканці мікрорайону Сонячний звернулись до неї із проханням допомогти встановити майданчик. Депутатка зібрала необхідні документи, в тому числі інформацію від комунальних підприємств щодо можливості встановлення майданчика і передала їх тодішньому нардепу Андрію Гальченку. Він виділив на це гроші, які щороку виділяються йому із держбюджету на виконання доручень місцевих мешканців.

Так само вчинили і мешканці сусіднього спального мікрорайону Східний-2. Тут за кошти депутатської субвенції з’явились вуличні тренажери.


Зробити усе самим і самим піклуватись про майно.

Це частково вдалось, наприклад, мешканкам будинків по вулиці Космонавтів, 32-36, розповідає Анастасія Малахова. Оскільки ніхто не прийшов і не запропонував їм поставити у дворі майданчик, мами і тата взялись облаштовувати зону відпочинку самі. Місяць тому тут створили організацію співвласників багатоквартирного будинку. На пісок для пісочниці зібрали 600 гривень, 250 з них пішло на доставку піску. Гойдалка обійшлась у 4 300 гривень, її монтаж коштував 400. Зараз мешканці будинку збирають 10 тисяч на гірку. Дитячі гойдалки можуть коштувати від 5-7 тисяч до 20-25 тисяч гривень.

Ціна гірок стартує від 10 тисяч гривень. Дитячі комплекси-”лазалки” обійдуться набагато дорожче: від 22-х до 100 тисяч гривень. Все залежить від кількості секцій, якості матеріалу. Купувати можна в інтернет-магазинах (там може бути дешевше) або у крупних торговельно-розважальних. Ще можна спробуавти звернутись до підприємств та пов’язаних із ними організацій.

У «АрселорМіттал Кривий Ріг» подібного роду заявку розглядає так званий Соціальний Комітет підприємства. В його складі — ключові топ-менеджери. Вони ухвалюють рішення.

У холдингу «Метінвест» для реалізації проектів благоустрою у районах є громадська спілка «Зелений центр Метінвест». Туди мешканці можуть звертатися, коли діють програми на кшталт «Сто дворів» або «Квітуче подвір’я». Зоб дізнатись про їх старт, можна підписатись на сторінки підприємств у соцмережах.

Є у Кривому Розі приклади успішної співпраці громади із ПАТ «ХайдельбергЦемент Україна» та іншими підприємствами, які теж інколи виступають у ролі меценатів, виділяючи кошти на дитмайданчики.

Якщо ви вирішили спробувати отримати гроші від якогось підприємства, швидше за все, треба буде перемогти в онлайн-голосуванні, захистити проєкт перед спонсорами.

Які ще є варіанти?

Так само у і разі участі у Громадському бюджеті — спочатку ви зареєструєте проєкт на розгляд експертної ради, потім захищатимете його перед комісією, потім будете агітувати у соцмережах, щоб його підтримали ваші сусіди.На бульварі Європейському (мікрорайон Східний-1) торік майданчик встановили саме завдяки участі у конкурсі проєктів Громадський бюджет». Він коштував більше 40 тисяч гривень.

Ще можна отримати грант на розвиток громадської організації, якщо у вашому будинку створено ОСББ, і ви маєте документи, що дієте як громадська організація. Але сам майданчик має бути лише частиною великого проєкту організації міського простору, публічних заходів тощо. За можливостями слідкуйте наприклад, на сайті ресурсного центру, який збирає інформацію про різні громадські ініціативи та можливості пошуку співфінансування — ГУРТ.

Може трапитись так, що хтось вже потурбувався про ваш двір і та невдовзі з’являться спортивні чи ігрові зони. От, наприклад, на сайті держзакупівель є інформація, що невдовзі 2 елементи спортивного обладнання з’являться у дворі по Святомиколаївський, 27.

Тож варто моніторити і сайти держзакупівель — там теж можна знайти багато корисної інформації щодо перевірених постачальників, які працюють із міською владою, а, швидше за все, мають необхідні сертифікати якості конструкцій, встановлюваних для ваших дітей. Адже відповідальність за збереження майданчика і травмування дітей нестиме той, хто візьме його на баланс — районна чи міська рада, ОСББ як громадська організація, палац культури, дитсадок, приватний магазин тощо.

Важливо пам’ятати, що будь-який процес зміни міського простору потребує особливої уваги до дерев — їх не можна вирубувати без дозволів спецкомісій. Тут радимо звернутись за порадою до КП “Сансервіс” або Департаменту розвитку інфраструктури міста. Також важливо, щоб за встановлення майданчика проголосували на загальних зборах не менше 50% мешканців будинку — вони і мають визначити де саме встановлювати майданчик, а потім уповноважена особа (наприклад, голова ОСББ) має це узгодити із чиновниками, щоб не поставити пісочницю, скажімо, на газову трубу.




Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіаформ за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Комментарии (28)

Ирбис

19:59, 24 сентября 2021

На фотографиях, я так понял, то европейский город)

Final Cut 4,30

20:16, 24 сентября 2021

Ни, це на Карнаватке))

Моряк Папай

20:28, 24 сентября 2021

на километрах

009

23:48, 24 сентября 2021

На последних фото поярче большинства городов будет)

Winter Is Coming

23:28, 24 сентября 2021

Красиво написано, но если начать этим заниматься, то выяснится, что площадка ни на чьем балансе и никто не хочет её на баланс брать, а тем более модернизировать. Слуги народа пытались, но им не дают, А ОПЗЖ, Батькивщина и ЄС просто махнули рукой, даже заниматься не хотят тв*ри.

IGO

07:42, 25 сентября 2021

Ниже написал автор,и это правильно,мамы сидят нагло пьет пиво,и курят,бычки летят в песок,всем по фиг,короче,прилюдная пьянка и срачи поваленные оставляют,а потом нападают мол почему не убирают,так сами и срем

керосин

08:56, 25 сентября 2021

Это не майданчики для детей , а туалеты для собак и кошек , а так же распивочные для мамаш и папаш . Свинарник посреди двора . На... такие " майданчики "

Альфонс Додэ

09:41, 25 сентября 2021

Видищь , керосинчик , как тебе минусует пьянь подзаборная , криворожская )) Вот для той швали и существуют такие майданчики

Белла

09:30, 25 сентября 2021

Интересно,где-то во дворах остались еще ракеты,где должны были дети играть в космонавтов,а туда всякое отребье ходило в туалет

)):

11:23, 25 сентября 2021

ходило в туалет_ ты под теми ракетами и сцала

Предуркин з жовтымы зубамы

11:00, 25 сентября 2021

Дворовые детские площадки... гемор и проклятье спальных микрайонов! Целый день шум транспорта, крики телок, рев байстрюков, бесконечные пьяные базары доминошной швали, приходящих *** в хлам гастролеров, по вечерам и среди ночи стрельба, салюты, вопли и хохот сексуально озабоченных самок и ***самцов.
В темных уголках по вечерам за сараями школьных гадюшников слышна возня, мольбы, крики, кого то ***.. кого то ***...
Добавить сюда школьные сборища с ревом музыки до полудня - картина получается отвратная...
Многие работают посменно и отдых равно как и сон просто необходим!
Как отдохнуть среди этой ревущей ***?
В нынешних условиях спальные микрорайоны - ГАДЮШНИКИ с детскими площадками. Маленький рыжый *** ГНусов усмотревший в колясочных телках нужный электорат, понастроил этой "детской " ***, от которой теперь не избавиться... ***

Команда блохастых

11:32, 25 сентября 2021

презервативы c пустыми бутылками валяются в тех детских ***)

Виктор G

13:57, 25 сентября 2021

ты какой то груз200 балабанова описал. Днем детки бегают там, им весело, мамашки умиляются. А то, что ночью алкашня там развлекается - это не проблема площадок, а проблема тех, кто это делает и проблема жителей-терпил, которые ссут выйти и попросить заткнуться. Не помогает - водой облить, ментов вызвать, с соседом выйти.

MegaNegative

16:08, 25 сентября 2021

Мамашки умиляются? Ладно бы если это действительно было так!) На самом деле пока её недоделаный байстрюк визжит и верещит как ***, она вместе с такой же вот разведёнкой с прицепом под пивасик парафинит своего бывшего. Дело не в наличии самих площадок, а втом как на этих площадках себя ведут!!

Myrmyau

12:51, 25 сентября 2021

У меня сестра живет в городе Покровск, Донецкой области, тоже шахтерский городок. И вот там возле абсолютного каждого дома поставили современные площадки: песочницы, горки, тренажеры. А у нас какое-то позорище, нужно пройти сто кругов бюрократии и поклонится в ноги, чтоб кто-то хоть что-то сделал в этом городе. Лично у нас во дворе стоят старые страшные баскетбольные сетки и рукоход, на котором нескольких ног не хватает, и вот в начале сентября нам соизволили выделить краску и покрасили это все убожество в 25ый слой.

Ссылка скопирована в буфер обмена