Як криворізькі громадські організації допомогли чиновникам порахувати деззасоби

Як криворізькі громадські організації допомогли чиновникам порахувати деззасоби

Фото: Первый Криворожский /Наталія Кожем'яка

Кривий Ріг — перше в Україні місто, де норми використання мийних та дезінфекційних засобів для шкіл і садочків затверджені Департаментом освіти і науки офіційно. Домоглися цього представники кількох громадських організацій, які втомились "здавати у фонди".

У серпні 2016 року батьки учнів із різних загальноосвітніх шкіл Кривого Рогу об’єднались у громадську організацію “Основи Свідомості”. Вони були незадоволені рівнем знань, із якими діти закінчують школи, і матеріальним забезпеченням шкіл та садочків, порушеннями навчального процесу та прав дітей. Представники ГО обмінюються досвідом із іншими батьками та активістами з усієї України.

Члени організації фактично змусили чиновників звернути увагу на побори у школах “на мийні” і таки офіційно затвердити норми мийних та дезінфекційних засобів ( усе, що треба мити від їдальні до туалетів: пральні порошки, засоби для миття посуду, підлоги, стін, парт тощо) у садках та школах Кривого Рогу. Вже 2 роки ці засоби купують за гроші із міського бюджету.

У грудні 2017 року міський голова Юрій Вілкул на сесії міськради запитав у директорки Департаменту освіти Тетяни Кріпак, чи заклали у бюджет кошти на всі потреби у школах і садках міста. Вона запевнила: так.

Але голова і члени та членкині громадської організації “Основи Свідомості” були впевнені, що це не так. Адже в місті продовжували збирати так звані благодійні внески або “фонди” школи та класу. Вивчаючи звіти батьківських комітетів щодо витрат “фондів” як шкіл, так і садочків, представники ГО “Основи Свідомості” помітили, що найбільше витрачали на мийні засоби. В кошторисах шкіл та садочків міста на той час ці витрати не були враховані взагалі.

Представники ГО “Основи Свідомості” створили петицію до Криворізької міської ради. Після розгляду петиції місто виділило кошти і районні відділи освіти почали проводити закупівлі та розподіляти засоби по школам та садкам. В розрахунках Департаменту освіти були технічні помилки, і чогось одного виходило забагато, а чогось не вистачало вже на старті. В різних школах та садках різні умови, різні поверхні і різні потреби, а ця схема забезпечувала усіх однаково. Тому залишилось відкритим головне питання: а скільки ж дійсно потрібно для конкретної школи чи садочку?

На перший погляд, подумали криворіжці, все легко — запитаємо у керівників шкіл та садків. Але насправді всі вони оцінювали кількість необхідних засобів по-різному та називали різні алгоритми їх використання. В багатьох школах та садках, за словами їх керівників, мили щодня усі поверхні зі спеціальними засобами, хоча це не регламентовано ніякими санітарними нормами.

“Можливо, так хтось і справді робив, але я розумів, що це робиться за кошти батьків. Батьки дають гроші, за які мають купити ці засоби. Куплять чи не куплять, але списати можна дуже багато, якщо виходити із такого розрахунку”, — говорить Віталій Фурманюк, голова громадської організації “Основи Свідомості”.

Саме тому виникла необхідність вирахувати зрозумілі й аргументовані норми мийних та дезінфекційних засобів для використання у школах та садках.
Представники ГО знайшли санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів. В них періодичність прибирання з мийними засобами передбачена раз на тиждень, із дезінфекційними — раз на місяць.

“Періодичність в нас є, площа кожної школи чи садку відома, а тепер найцікавіше: як же розраховувати норми засобів? Чи то по квадратних метрах, по грамах чи по літрах”, — пригадує роздуми членів ГО Віталій Фурманюк.

фото: Віра Поляк. Збори членів та членкинь ГО “Основи Свідомості”

Знайти потрібний документ вдалося разом із колегами із ГО “Red Hub”. Це Наказ № 603 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про норми витрат часу та господарчих засобів. Одиниця вимірювання там — 100 квадратних метрів. Наприклад, цим документом затверджено, що для миття 100 квадратних метрів підлоги необхідно 50 літрів води.

“Коли Департамент освіти робив закупівлі мийних засобів, вони не переймалися розрахунками. Але концентрація є основним нюансом при розрахунках кількості хімії. Якщо виробником передбачено 3 грами на 10 літрів води, не треба лити 10 грамів, бо концентрація буде вищою у три рази”, — говорить голова ГО “Основи Свідомості.

Такі ж розрахунки є не лише для підлоги, а і для дезінфекції приміщень, миття посуду і таке інше.



Департамент освіти створив робочу групу, до якої увійшли представники департаменту та громадських організацій “Основи Свідомості” і “RED HUB”. Вони презентували чиновникам розрахунки.

фото: Ірина Анцифрова. Презентація розрахунків

Норми мийних та дезінфекційних затвердили Наказом Департаменту освіти і науки Криворізької міської ради №344 від 19.12.2018 «Про затвердження норм використання дезінфікуючих, чистячих, миючих засобів для закладів освіти міста».

Наразі в школах і садках є достатньо мийних засобів. Про це говорять батьки учнів та вихованців дитячих садочків та представники і представниці ГО “Основи Свідомості”, які брали участь у перевірці харчоблоків навчальних шкіл та садочків міста. Під час перевірок представники ГО “Основи Свідомості” просили показати запаси мийних і дезінфекційних засобів та питали у працівників, чи достатньо їм того, що виділяє місто, відповідь — вистачає.

Зі слів батьків, до яких зверталась редакція “Першого Криворізького”, на мийні та дезінфекційні засоби зараз у школах та садках міста не збирають.

“Досвід взаємодії з Департаментом освіти міста та іншими організаціями з розрахунку норм мийних та дезінфекційних є прикладом конструктивної комунікації із чиновниками. У мене особисто ще досить багато питань до керівництва Департаменту щодо інших напрямків, але в цьому випадку ми дійшли згоди”, — говорить Віталій Фурманюк.

У березні 2019 року під час перевірки харчоблоку у ДНЗ №145 працівники харчоблоку та заступниця завідувачки повідомили представникам ГО, що садок забезпечений усіма необхідними дезінфекційними та мийними засобами і показали запаси.


Тетяна Кріпак, директорка Департаменту освіти і науки у Кривому Розі говорить: “Розрахунки норм мийних та дезінфекційних засобів дійсно корисні. Ці розрахунки стали нам в нагоді при закупівлі засобів в умовах профілактики поширення коронавірусної інфекції”.

Тетяна Кріпак, директорка Департаменту освіти і науки Кривого Рогу

Через кілька років зі схожою проблемою зустрілись у Апостоловому під Кривим Рогом. 28 серпня 2020 року тамтешні чиновники взяли приклад із криворізьких і теж прийняли рішення про затвердження норм витрачання дезінфекційних, чистячих, мийних засобів для закладів освіти Апостолівської міської ради.


Коли батьки знають розрахунки і норми, можна відслідковувати, чи забезпечують засновники усім необхідним школи та садочки для належної освіти своїх дітей. Для цього батьки можуть зробити як письмовий запит на надання кошторису школи або садку, так і усний (обидва з реєстрацією в журналі закладу) і їм не мають права відмовити.

Редакція “Першого Криворізького” та члени ГО “Основи Свідомості” нагадують, що збір готівки в школах та садках Кривого Рогу заборонений наказом від 19.10.2017 року.
Якщо у вас вимагають готівку, звертайтесь в поліцію.


Усі благодійні внески мають бути добровільними, суми не повинні бути фіксованими, а переказ коштів має здійснюватись на спеціальні рахунки, які має кожна школа та садок міста, реквізити якого мають бути розміщені на сайті школи чи садочку.




Якщо ви хочете щось змінити у школі, де вчиться ваша дитина, потрібно діяти. Ось що радить “Перший Криворізький” і “Основи свідомості”.
  1. Напишіть запит через ресурс “Доступ до правди”. Тут оберіть необхідного розпорядника інформації, скажімо, “Криворізьку міську раду”. Попросіть їх надати копію кошторисної документації конкретного садочку та/чи школи.
  2. Отримавши копію документів, де сказано, що міська чи районна рада виділяє кошти на купівлю колонки/парт/матів гроші — вимагайте показати вам і товар, і документи на них. Ви платите податки - отже, ви маєте на це право.
  3. Якщо адміністрація навчального закладу ігнорує запити батьків щодо купівлі якогось обладнання для їдальні, книжок, інвентаря тощо — напишіть звернення в управління освіти райвиконкому. Обов'язково додайте письмові копії звернень до чиновників — так, вони досі бюрократизовані і, ймовірно реагуватимуть більш охоче, якщо ви покажете, що зацікавлені у вирішенні питання давно, а адміністрація навчального закладу — ні.
  4. Зберіть підписи батьків учнів кількох класів під зверненням із конкретною вимогою чи проханням. Зареєструйте заяву у приймальні директора чи директорки. Вимагайте відповідь протягом 5 днів.
  5. Якщо ж не спрацювали всі ці методи: реєструйте петицію.


Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (3)

Майор Томин

20:54, 07 сентября 2021

Хоть рахуй хоть не рахуй всё равно получиш *** )))

Белла

21:04, 07 сентября 2021

Не вимагають,а сейчас это добровільні внески)Никого не заставляют,но многие сдают т.к боятся что отношение к ребенку со стороны учителей изменится ,станет негативным.
Организация которая решила контролировать всех)

Защитник Горика

09:48, 08 сентября 2021

спасибо! помогло

Ссылка скопирована в буфер обмена