Нумізматична виставка у Кривому Розі і топ-5 фактів про гривню

Нумізматична виставка у Кривому Розі і топ-5 фактів про гривню

Фото: Первый Криворожский

Сьогодні, 2 вересня, у міському історико-краєзнавчому музеї відкрили нумізматичну виставку «Багатолика гривня».

Криворізький колекціонер Сергій Асмолов присвятив експозицію 25-річчю введення офіційної валюти України в обіг.

У Кривому Розі на нумізматичній виставці представлені всі випуски гривні та її попередника купоно-карбованця. Експонуються екземпляри різних років, з різними зображеннями на них та підписами голів Національного Банку; є також незатверджені зразки й банкноти, які не ввели в обіг. Всього тут 295 експонатів.

Це вже п'ята персональна виставка Сергія Асмолова. Колекціонер народився у Кривому Розі в 1954 році. Закінчивши школу №29, вступив до Харківського училища МВС. У 1974 році почав працювати у Криворізькому гарнізоні пожежної охорони. Зараз викладає у освітніх закладах.

Наразі у колекції Сергія Асмолова купюри і монети України (1995-2019 років), радянського періоду і колекції листівок.

Відповідно до Указу Президента України Леоніда Кучми та статей 99 і 102 Конституції України протягом 2–16 вересня 1996 року в Україні провели грошову реформу. Тоді в обіг ввели національну валюту України гривню та її соту частку — копійку.

Виставка триватиме до жовтня. Криворіжці можуть відвідати музей з 10 до 17 у всі дні тижня, окрім п'ятниці.



Топ-5 фактів про гривню:

  1. Назва офіційної валюти України походить від слова «гривна», яке за часів Київської Русі означало прикрасу на шию. Вона мала форму обруча і виливалась з дорогоцінного металу.
  2. До XIV століття гривня була основною грошовою одиницею у Київській Русі. Під час татаро-монгольської навали XIII століття срібну гривню почали ділити на кілька частин. Саме так з’явилися рублі, від слова рубати.
  3. У ХХ столітті гривню вводили в обіг двічі. Спершу у 1918 році, вдруге – у 1996 році. Якщо вдруге треба було встановлювати національну валюту, то перший раз Українська Центральна рада 1 березня 1918 року прийняла закон про запровадження гривні як нової грошової одиниці.
  4. У 2008 році Міжнародний фінансовий банк визнав гривню однією з п'яти найкрасивіших валют світу. У топі були також австралійський та американський долари, євро і болгарський лев. У конкурсі брали участь 50 валют.
  5. Купюри номіналом в одну, дві і п'ять гривень «живуть» від шести до восьми місяців. Потім Нацбанк замінює на нові. Купюрами від десяти до ста гривень користуються частіше за все до трьох років. Натомість купюри 200 і 500 «живуть» від 5 років і більше.

Фото: Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (3)

SToRm_V

17:55, 02 сентября 2021

Бедные москали. носятся со своими деревянными и знать не знают откуда оно повелось..
Как то печально даже. всея имперская сверхдержава, а валюта - какие то обрубки укропской гривны..
Фу стыдоба....

ivan68

22:00, 02 сентября 2021

Так и сами маскали произошли от холопов. У русских императоры немцы, все дворяне из татар, только они из холопов.

Demis

00:07, 03 сентября 2021

Придурки ........

Ссылка скопирована в буфер обмена